Perinçek, Sözleşmeli Erlerin sorunlarını gündeme taşıdı! Görev süreleri doldu, atamaları yapılmadı
7 yıllık görev süresi dolmasına rağmen kamu kurumlarına ataması yapılmayan çok sayıda Sözleşmeli Er Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i ziyaret etti. Sözleşmeli Erlerin atama sorununu gündeme getiren Perinçek 'Sonuç almadan bu mücadeleyi bırakmak yok' dedi.
Görev sürelerini tamamlayarak kamuya atama bekleyen sözleşmeli erler kalabalık grup halinde Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'i ziyaret etti. Vatan Partisi Genel Merkezinde 3 saati aşkın süren buluşmada erler, yaklaşık 5 bin er ve erbaşı temsilen sorunlarının çözümüne destek istediler.
Azami görev sürelerini doldurduktan sonra kanunen hakları olmasına rağmen atamalarının yapılmadığını bildiren erler "Kanuni hakkımız olan atamanın en kısa sürede yapılmasını istiyoruz." dediler. İçlerinde 2019 yılından beri atama bekleyenlerin de bulunduğu erler aile ve sosyal hayatlarında ciddi mağduriyetler yaşadıklarını da eklediler. Mehmetçiğin ağzından çıkan, "Yalnızca şehitken değil, yaşarken de sahip çıkılmayı bekliyoruz." sözleri yürek burktu. Perinçek, sorunu çözme sözü verdi.
'KURŞUNUN ÜZERİNE KOŞANLAR'
Önce, Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek erlere seslendi. Ardından grup sözcüsü er Yunus Yıldırım konuştu. Çok sayıda er de meramını anlattı. Perinçek, "Kahramanlarımızla birlikteyiz. Sözleşmeli er görevini yapmış, canını vatanımız, milletimiz ve cumhuriyetimiz için ortaya koymuş; mücadele etmiş gazilerimizle birlikte Türk milletine ve cumhurbaşkanımıza sesleniyoruz." hitabıyla başladı. Perinçek şunları söyledi:
"Bu kahraman kardeşlerimiz 7 yıl cephelerde en ön safta kurşunların üzerine koşan arkadaşlarımız. Görevlerini tamamladılar ve şimdi iş hayatında yaşamlarını sürdürmek istiyorlar. Şimdi evlerine ekmek götürmek, çocuklarını büyütmek, eşlerini mutlu etmek, analarına ve babalarına bakmak gibi insani görevlerini yapmak durumundalar. Kanunlar çıktı, bazı düzenlemeler yapıldı ama bu arkadaşlarımızın atamaları yapılmadı."
'DAHA GÜVENİLİRİ BULUNMAZ'
"Hem kamu iş yerleri hem de özel sektörde bu arkadaşlardan daha güvenilir bir çalışan bulunamaz. Liyakatlidirler, namus timsalidirler. Çünkü görev için canlarını ortaya koymuşlardır. Bu Mehmetçiklerimizi istihdam etmek başta hükümet olmak üzere hepimizin en kutsal, en birinci görevidir. Cenazelerde kara gözlüklerle, tabutların başında ihtiram duruşundayız ama bu kardeşlerimizin işsiz olarak yaşamasından acı duymuyoruz. Burada hepinizin ve Türk milletinin huzurunda söz veriyoruz: Sonuç almadan bu mücadeleyi bırakmak yok. Sonuç alacağız çünkü milletimizin yüreğinde Mehmetçiğe verilen değeri çok iyi biliyoruz. Hükümetimizin de bu sorumluluğu başta cumhurbaşkanımız olmak üzere yerine getireceği ümidini taşıyoruz."
'BİZ MEHMETÇİĞİZ'
Er grubu adına ortak açıklamayı okuyan Yunus Yıldırım şunlara değindi: "Bizleri kabul ettiği ve konuşma fırsatı verdiği için Sayın Genel Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz. Bizleri burada en güzel şekilde ağırladı ve sesimiz oldu. Allah razı olsun. Bizler, silahlı kuvvetlerimizde, profesyonel askerliğin en alt kademesinde; Türkiye Cumhuriyeti Devletinin ve yüce Türk milletinin bakiliği ve refahı için, 7 yıl boyunca, gerek Anavatan Türkiye’de, gerekse Yavru Vatan Kıbrıs’ta, gerekse de Mavi Vatan denizlerimizde yurt içinde ve yurt dışında, ülkemizin hak ve menfaatleri için her türlü fedakarlığı yaparak verilen emirler doğrultusunda terörle mücadele başta olmak üzere her türlü kritik görevlerde bulunmuş Mehmetçikler, sözleşmeli erleriz. Biz sözleşmeli erler, bağlı olduğumuz 6191 sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanunu’na göre azami olarak 7 yıl görev yapabiliyoruz."
DEPREMZEDE ERLER DE VAR
"7 yılın sonunda istesek de görevimize devam edemiyoruz. 7 yılın sonunda görevimize devam edemediğimiz için, yüce Türk milletinin egemenliğinin timsali olan Türkiye Büyük Millet Meclisimizin çıkardığı kanunla bizlere kamu kurum ve kuruluşlarda boş kadro ve pozisyonlara atanma hakkı verildi. Bu kanuna uygun yönetmelik seneler boyunca çıkartılmadı. Uzun süren mücadelerimiz sonucunda nihayetinde ilgili yönetmelik 12 Mayıs 2023 tarihinde yayımlandı fakat yönetmelik yayımlanmasına rağmen kanunla görevlendirilmiş olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı atanmamıza ilişkin herhangi bir açıklama yapmamıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının atama takviminin belirlenmesine ilişkin yapılması öngörülen işlemleri bir an önce başlatıp uygulamasını talep etmekteyiz. Ayrıca, deprem bölgesinde yaşayan görev süresini tamamlamış yüzlerce silah arkadaşlarımız var. Depremin vermiş olduğu mağduriyetin üstüne bir de 7 yılın sonunda işsiz kalarak başka bir mağduriyet daha yaşamaktadırlar."
'AİLE BİRLİĞİMİZ BOZULUYOR'
"Yine, bir türlü yapılmayan atamalar yüzünden evli arkadaşlarımızın, Türk toplumunun temel yapısı olan aile birliği bozulmaya başlamış, boşanmalar ve ayrılıklar artmıştır. 7 senelik görev süremiz sonunda yaşımızın ilerlemesinden dolayı iş bulmakta zorluklar çekmekteyiz. Mesleği profesyonel askerlik olan bizleri hem yaş haddimizden hem de istenilen mesleki niteliğe sahip olmadığımızdan ötürü özel sektör temsilcilerinin birçoğu iş başvurularımızı geri çevirmektedir. Bunlar sadece sorunlarımızın bazılarıdır.
"Atama işlemlerimizin hızlanması ve bir an önce atamamızın yapılması için devlet büyüklerimize sesleniyoruz, bizlerin daha fazla mağdur olmasına izin vermeyin. İnanıyoruz ki, devlet büyüklerimiz; sesimizi duyacak, ölürsem şehit, kalırsam gazi anlayışıyla görev yapan, Türk milletinin bağrından çıkan, bu vatanın öz evlatları olan biz Mehmetçikleri daha da mağdur etmeden bu sorunumuzu giderecektir. Bu vatana, bu millete onuruyla ve şerefiyle hizmet eden sözleşmeli er Mehmetçikleri sahipsiz bırakmayın."
'TORPİL DEĞİL HAKKIMIZI İSTİYORUZ’
Ümit Şerif: Kanun gereği azami 7 yıl görev yapabiliyoruz. 6191 Sayılı Sözleşmeli Erbaş ve Er Kanuna göre memuriyete geçiş hakkı tanınıyor. Sorunu ilgili kurumlar ve bakanlıklar ile milletvekillerine de aktardık. Çalışma Bakanlığı'nın atama takvimini bekliyoruz. Süreç olağandan fazla uzadı. Torpil istemiyoruz, kanuni hakkımız olan atamanın en kısa sürede yapılmasını istiyoruz.
'ZOR GÜNLERDE GÖREV YAPTIK'
Mevlüt Dalar: Ülkemizin içerde ve dışarda en zor günlerinde görevler yaptık. 15 Temmuz, sınır ötesi harekatlar. Sözleşmeli erler içinden bir tane bile FETÖ'cü çıkmadı. Görev sürelerimizi başarıyla tamamladık ki sonuna kadar kullanmamıza müsade edildi. Ancak şuan mağduruz. İşsiziz ve sorumluluklarımızı yerine getiremiyoruz. Acil çözüm bekliyoruz.
'BAŞIMIZ DİK YAŞAMAK İSTİYORUZ'
Ramazan Daş: Kanun gereği istemesek de görevimizden ayrılıyoruz. Bu durum ailemiz ve sevdiklerimiz karşısında bizi zora sokuyor. Başımız eğik geziyoruz. Göğsümüz ve başımız dik bir şekilde yaşamak istiyoruz. Bunun için de her göreve hazırız. Yaşarken de değerli olduğumuzu bilmek ve hissetmek istiyoruz.
Mustafa Güneş: Hatay'dan geliyorum. Ailem depremzede. Annemin babamın yanına gidemiyorum. Bunun sebebi de bu durumdur. Sizlerin de desteğiyle bu sorunun çözülmesini umuyorum.
'SAĞLARIMIZA DA SAHİP ÇIKILSIN'
Müslüm Çakmak: 2012'de başladım. 2019'da görev süremi tamamladım. O gün bugündür bekliyorum. Şehit cenazelerinde en ön saflarda duranların aynı şekilde sağlarımıza ve gazilerimize de sahip çıkmasını bekliyoruz.
Hacem Damar: 2019 şubat ayından beri bekliyorum. Sayın cumhurbaşkanımızın dediği gibi aile bu toplumun temel taşıdır. Ancak biz bu koşullarda aile birliğimizi sağlayamıyoruz. Sesimizin duyulmasını rica ediyoruz.
PERİNÇEK'TEN '7 YIL SİLAHLI EĞİTİM' VURGUSU
Erlerin konuşmalarının ardından Perinçek her birine teşekkür etti. "Bütün konuşmalar hayatın içinden geliyor. Gerçekten çok duygulandırdı. Türkiye için canını, kanını ortaya koyan sizlere şükran borcumuz var." diye devam etti. Erler Perinçek'e işlemeli bir gemi tablosu hediye etti. Perinçek, "Hayatımın en önemli armağanı oldu. Ben bu armağanı alarak Mehmetçik oldum. Sizleri örnek alıyoruz." sözleriyle hediyeyi kabul etti.
'EN BÜYÜK İMTİHANDAN GEÇMİŞ'
Sözleşmeli erlerin vazife başında aynı zamanda eşsiz bir eğitimden geçtiğinin altını çizen Perinçek sözlerini şöyle noktaladı:
"Ayrıcalık istemiyorsunuz. Çalışmak, ekmek kazanmak ve yuvanıza götürmek istiyorsunuz. Emekçi olarak hayatınızı sürdürmek istiyorsunuz. Bu hakkınızdır, ayrıca kanun da bunu tanımlamış. Kanunun gereğini talep ediyoruz."
"Yüreğimizin çarpması, vicdanımızın ayakta durması için bu taleplerin bir an önce karşılanmasını bekliyoruz. Bu kardeşlerimiz her işe layıktır. Liyakatlarını hayatlarını ortaya koyarak göstermişlerdir. Ben kamu makamı olsam sözleşmeli er varsa onu bire yazarım. Çünkü hayatını ortaya koymuş. En büyük imtihanlardan geçmiş. Başta cumhurbaşkanımız olmak üzere Çalışma, Milli Savunma, İçişleri ve Maliye bakanlıklarımıza konuyu özellikle arz edeceğim. Kesinlikle başaracağız. Gördüğüm kadarıyla sözleşmeli erlik hepinizi şair, edip yapmış. Olayın bir de şöyle bir önemli yönü var: 7 yıl boyunca vazife başında silahlı eğitimden geçmiş bir insan kolay mı yetişiyor? Niçin bu 7 yıllık canlı, kanlı tecrübeyi hiçe sayalım. 7 yıllık bu eğitim eşsiz nitelikte bir eğitim. Devlet böyle kalifiye insanı nereden bulacak?"