Pfizer-BioNTech, Omicron varyantına karşı aşı için tarih verdi
Pfizer- BioNTech, koronavirüsün yayılmaya devam eden varyantı Omicron'a yönelik aşının Mart 2022'ye kadar ellerinde olmasını umduklarını açıkladı.
Koronavirüsün yayılmaya devam eden endişe verici son varyantı Omicron karşısında eldeki aşıların ne kadar etkili olacağına dair soru işaretleri sürerken Almanya merkezli BioNTech ve ABD'li firma Pfizer'dan bu konuyla ilgili ilk resmi açıklama geldi.
Ortak açıklama yayınlayan firmalar, kendi ürettikleri aşının 2 dozunun Omicron karşısında daha az etkili olduğunu ama 3. dozla birlikte etkililiğin arttığını duyurdu.
Pfizer- BioNTech gerektiği halde yalnızca Omicron varyantına yönelik bir aşıyı da Mart 2022'ye kadar hazır edebileceklerini açıkladı.
GÜNEY AFRİKA'DAKİ ARAŞTIRMAYA GÖRE AŞI 40 KAT DAHA AZ ETKİLİ, DSÖ İSE 'HİÇBİR SEBEP YOK' DEDİ
Güney Afrika'da yapılan yeni ve küçük çaplı bir çalışma, Pfizer-BioNTech aşısının Omicron'a karşı diğer varyantlardan 40 kat daha az etkili olabileceğini ortaya koymuştu. Afrika Sağlık Araştırmaları Enstitüsü'nden araştırmayı yürüten Prof. Dr. Alex Sigal, henüz Omicron'un aşıyla gelişen antikorlardan kaçma kapasitesi konusunda net bir veriye ulaşmadıklarını söylemişti. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yetkilisi Mike Ryan ise bu araştırma sonuçları üzerine eldeki aşıların Omicron'a karşı da etkili olmaması için bir sebep olmadığını ifade etti.
PFİZER: ÖNÜMÜZDEKİ BİRKAÇ YIL BOYUNCA YETİŞKİN NÜFUSUMUZDA BİR MİKTAR GÜÇLENDİRİCİ DOZLARA İHTİYACIMIZ OLACAK
Bu arada Pfizer'ın İngiltere Müdürü ve İngiliz İlaç Endüstrisi Derneği Başkanı Ben Osborn gelecek yıllarda koronavirüs aşılarının güçlendirici dozlarına ihtiyaç duyulabileceğini söyledi.
Osborn, İngiltere'nin Kovid-19 aşı kampanyasının birinci yıl dönümünde verdiği röportajda, "Bilim ve veriler bize gösteriyor ki önümüzdeki birkaç yıl boyunca yetişkin nüfusumuzda bir miktar güçlendirici dozlara ihtiyacımız olacak" dedi.
İnsanların güçlendirici aşılara ne kadar süre ihtiyaç duyacakları sorusu üzerine Osborn, "Bence uzun yıllar açısından bunu söylemek zor çünkü hiçbirimiz virüsün zamanla nasıl gelişeceğini tahmin edemeyiz" yanıtı verdi.
PFIZER CEO'SU BOURLA: HIZLI YAYILAN BİR VARYANT OLMASI İYİ HABER DEĞİL
"Hızlı yayılan bir varyant olmasının iyi bir haber olduğunu düşünmüyorum" diyen Bourla, “Hızlı yayılması demek milyarlarca insana bulaşacağı ve başka bir mutasyon ortaya çıkabileceği anlamına geliyor. Bunu istemezsiniz" ifadelerini kullandı.
In WSJ CEO Council interview, Pfizer CEO @AlbertBourla is asked if Omicron is more transmissible but milder, if that's a good thing?
— Meg Tirrell (@megtirrell) December 7, 2021
Bourla: No. Something that spreads fast means it will be in billions of people and another mutation could arise.