31 Ekim 2024 Perşembe
İstanbul 13°
  • İçel
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

Pilavınızın lapa olmasından sıkıldınız mı? Tane tane pilav yapmanın püf noktaları

Sevdiklerinizle bir araya geldiğiniz, o leziz tariflerle dolu sofraların olmazsa olmazı; pilav. Ancak pilavın kıvamını tutturup onu tane tane pişirmek maharet istiyor. "Pirinci lapa hâline getirmeden nasıl pilav yapabilirim?" diye merak ediyorsanız işte tane tane pilav yapmanın püf noktaları...

Pilavınızın lapa olmasından sıkıldınız mı? Tane tane pilav yapmanın püf noktaları
A+ A-

Türk mutfağının birbirinden lezzetli yemeklerine eşlik eden pirinç pilavı, sofraların vazgeçilmez ana yemekleri arasında yer alıyor. Mutfakta zaman geçirmeyi seven pek çok kişi; kuru fasulyeden patlıcan musakkaya, börülceden nohuda kadar onlarca farklı tarife eşlik eden pirinç pilavını tane tane pişirememekten yakınıyor. Siz de pilavı tam kıvamında pişiremiyorsanız merak etmeyin. Birkaç küçük noktaya dikkat ederek pilavınızın lapa olmasını önleyebilirsiniz.

DOĞRU PİRİNCİ SEÇİN

Leziz pilav yapmanın ilk adımı, doğru pirinç seçiminden geçer. Pirincinizin tane tane kalmasını istiyorsanız baldo pirinci tercih edin.

PİRİNCİ SUDA BEKLETİN

Pirinci birkaç saat boyunca ılık suda bekletin. Suda bekletme işlemi nişastasının pirinçten ayrışmasını kolaylaştıracağı için pilavınızın lapa olma ihtimali de azalır. Eğer pilav yaparken pirinci suda bekletmek için zamanınız yoksa iyice yıkayıp nişastadan arındırmak da işinize yarayabilir.

TEREYAĞINI TERCİH EDİN

Piştiğinde dumanı tüten eşsiz kokulu pilav için tencerenize damak tadınıza hitap edecek miktarda tereyağı koyun. Tereyağı pilavınızı daha lezzetli hâle getirmeye yardımcı olur.

PİRİNCİ YETERİ KADAR KAVURUN

Pirinçleri ve tereyağını pilav tenceresine alın ve kısık ateşte tahta kaşıkla kavurun. Pirinci yeterince kavurmak pilavın lezzetini artırır. Karıştırırken pirinci kırmamak adına alttan yukarı doğru karıştırabilirsiniz.

LİMON SUYU EKLEYİN

Pilavınızın lapa olmasından sıkıldınız mı? Tane tane pilav yapmanın püf noktaları - Resim : 1

Pek çok pilav tarifinde limon suyu detayına denk gelebilirsiniz. Kavrulan pirince 1-2 damla limon suyu eklemek, tereyağının yarattığı sarılığı engelleyerek pilavın daha beyaz görünmesini sağlar.

DOĞRU ORANDA SU EKLEYİN

Pilav pişirirken suyu göz kararı eklemeyi tercih edenlerden misiniz? Lezzetli pilav için 1 bardak pirince 1,5 su bardağı kaynamış su eklemelisiniz. Pirinç miktarı arttıkça suyu da aynı oranda artırabilirsiniz. Dilerseniz pilavı et veya tavuk suyunda pişirerek sevdiklerinize lezzet şöleni yaşatabilirsiniz.

KISIK ATEŞTE PİŞİRİN VE PİRİNCİ KARIŞTIRMAYIN

Pilavı yüksek ateşte pişiriyorsanız pirincin suyu hemen buharlaşır ve pirinç lapa olur. Tane tane pilav için pirinçleri kısık ateşte yavaş yavaş pişmeye bırakın. Ayrıca suyu ekledikten sonra pirinçleri yalnızca suyu her tarafa dağıtmak amacıyla karıştırın, pişene kadar değil. Tabii pişene kadar tencerenin kapağını da açmamanız gerekiyor.

PİLAVI DİNLENDİRİP SERVİS EDİN

Pilavınız piştikten sonra tencere kapağının altına kâğıt havlu veya temiz bir bez koyarak kapağı kapatın. Ortalama 20 dakika demlendikten sonra tabaklara servis edin. İşte bu kadar!

Son Dakika Haberleri tane tane pilav tarifi pilav tarifi en lezzetli pilav tarifi annelerin pilav tarifi