Pirinç pilavını yaparken yıllarca hayati bir hata yapmışız! Meğer şehriyeyi kavurmak...
Özellikle pirinç pilavı yaparken kullandığımız şehriye meğer fazla kavrulduğunda kansere davetiye çıkarıyormuş! Uzmanların açıkladığı bilgilerle şehriyeyi fazla kavurmanın zararlarını sizler için hazırladık…
Akşam yemeklerimizin vazgeçilmez tamamlayıcısı pirinç pilavını yaparken tadını daha da güzelleştirmek için arpa veya tel şehriye kullanırız. Önce şehriyeleri kavurup ardından pirinçleri kavurarak pilavımızı hazırlarız. Birçok kişi daha lezzetli olduğu gerekçesiyle şehriyeleri siyahlaşana kadar kavuruyor fakat bu durum sağlığımız için hiç de faydalı değil. İşte şehriyeyi fazla kavurmanın zararları…
ŞEHRİYEYİ KAVURMAK KANSERE DAVETİYE ÇIKARIYOR
Tek başına yemek olarak da pişirilebilen ancak en çok çorba ve pilavlara yakışan şehriye aslında oldukça faydalı bir besin olsa da yanlış pişirme sonucu vücudumuza birçok zarar veriyor. Şehriye, pirinç, makarna ve erişte gibi yüksek karbonhidrat ve nişasta içeren gıdalar yüksek sıcaklığa maruz kaldığında içerdikleri faydalı besin ögelerini kaybediyor. Ayrıca kavurma ve kızartma gibi işlemler de bu gıdaların potansiyel kanserojen olan akrilamid oranını artırıyor. Birçok kişi iyice kavrulmuş şehriyenin daha lezzetli olduğunu söylese de rengi kahverengileşmeye başlayan şehriyenin akrilamid oranı giderek yükseliyor. Bu nedenle şehriyeyi kavurmadan veya çok az süre kavurarak kullanmamız gerekiyor. Halihazırda birçok ürün aracılığıyla vücudumuza giren akrilamidi minimuma indirmek için bu duruma dikkat etmekte fayda var…