Piyano Odası: Piyano hakkında her şey
HAZIRLAYAN: SELİN RAHVANCI
PİYANO ÖĞRENMENİN FAYDALARI: DİKKAT VE ODAKLANMA
Piyano çalışan birey zamanla el-ayak-göz koordinasyonu sağlamayı öğrenir. Bir taraftan notayı okuyan gözler hangi notaların ne zaman çalınacağını beyne iletirken diğer taraftan parmaklar doğru tuşlara gereken sıralamayla ve gereken hassasiyetle basar, aynı zamanda ayaklar pedalları uygun zamanlama ile kullanır, bu arada kulak da bu seslerin doğruluğunu kontrol eder. Böylelikle bir taraftan dikkat ve koordinasyon becerilerimiz geliştirilirken bir taraftan da kulağımızla sağlama yaptığımız için dinleme becerilerimiz geliştirilmiş olur.
Piyano eğitiminin ileri aşamalarında dikkat edilecek öğelerin artması, icra edilen eserlerin daha uzun olması ve bunların sabit bir tempoda sürekliliğinin sağlanması sayesinde her geçen gün aynı anda yapabildiklerimizin sayısında artış olur, dikkat ve odaklanma sürelerimizi geliştirmiş oluruz. Zamanla piyano eğitiminde çalışılan eserlerin uzunluklarında artış olur ve çalışıldıkça bu eserleri ister istemez ezberler hale geliriz. Ezberlenen eserlerin uzaması da ezber yeteneğimizi geliştirir. Bu yönüyle piyano eğitiminin yaş ilerledikçe yaşanan hafıza ve duyuş kayıplarının önüne geçilmesinde önemli bir rolü olduğu bilinmektedir.
BİLİNMESİ GEREKENLER: SERTİFİKA VEREN KURUMLAR
Piyano eğitimi alanların, bir sertifika veya diploma ile çalışmalarını belgelendirebilecekleri kurumlar:
- Belediyelerin açtığı müzik kursları. Örnek: İsmek (MEB onaylı sertifika)
- Halk eğitim merkezleri (MEB onaylı sertifika)
- LCM (Başvuruları ilgili sınav merkezleri aracılığı ile yapılır)
- ABRSM (Başvuruları Maria Rita Epik Müzik Okulu aracılığı ile yapılır)
- Trinity College (Başvuruları ilgili sınav merkezleri aracılığı ile yapılır)
- Çeşitli okulların, belediyelerin ya da sponsorların katkılarıyla düzenlenen festival, konser, yarışma, ustalık sınıfları (masterclass’lar) Örnek: Gümüşlük Festival Akademisi (GFA)
- Devlet konservatuarları; tam zamanlı - yarı zamanlı (Sınavla öğrenci alırlar)
- Güzel Sanatlar ve SporLiselerinin müzik bölümleri (sınavla öğrenci alırlar)
- Üniversitelerin Güzel Sanatlar Fakülteleri – (Müzik Öğretmenliği bölümleri) (sınavla öğrenci alırlar)
FESTİVALLER: İTÜ MİAM PİYANO FESTİVALİ (İSTANBUL)
İkincisi 23 Mart 2019 tarihinde İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Mustafa Kemal Amfisinde düzenlenen İTÜ Dr. Erol Üçer Müzik İleri Araştırmalar Merkezi (MİAM) Piyano Festivali’nde, İTÜ MİAM’da eğitim almış piyanist ve akademisyenler bir araya gelmişlerdir. Aynı zamanda İTÜ Miam’ın 20. yılının da kutlanmış olduğu festivalde, “yolculuk” teması altında 10 piyanist ve konuk sanatçılar farklı dönemlerden eserler seslendirmiş, piyanistlerin sahnede dönüşümlü olarak seslendirdiği Samuel Barber’ın “Souvenirs” adlı eseri ile de konserin kapanışı yapılmıştır.
GEÇEN HAFTANIN ÇÖZÜMÜ
SOLDAN SAĞA
1. Nota
3. Armağan
4. Porte
6. Re
9. Ezgi
YUKARIDAN AŞAĞIYA
2. Anahtar
5. Piyano
7. Balık
8. Nesne
10. Gitar
HAFTANIN BULMACASI
İpucu: Anahtardan sonra gelen ölçü sayısı, müziğin ritmiyle ilgilidir. Dört dörtlük ölçülerde, her ölçüde toplam 4 vuruşluk nota olması gerekir. Yuvarlağının içi dolu olan nota 1, boş olup sapı olan 2, boş ve sapı olmayan nota ise 4 vuruşluktur.