PKK'nın fesih kongresi ne zaman? DEM Parti'den açıklama geldi!
DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, 'PKK'nın fesih kongresiyle ilgili tarihe ilişkin bizde herhangi bir bilgi mevcut değil. Ancak bu sürecin somut adımların atılmasıyla birlikte karşılıklı bir şekilde fesih kongresinin gelişeceğine, yapılacağına dair bir genel bilgi var.' dedi.


DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Meclis’te partisinin grup toplantısında gündeme dair konuştu. Toplantının sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hatimoğulları, PKK'nın fesih kongresine ilişkin soruya şu yanıtı verdi:
"PKK'nın fesih kongresiyle ilgili tarihe ilişkin bizde herhangi bir bilgi mevcut değil. Ancak bu sürecin bazı yasal adımların ve somut adımların atılmasıyla birlikte karşılıklı bir şekilde fesih kongresinin gelişeceğine, yapılacağına dair bir genel bilgi var. Ama onun dışında tarihe ilişkin olarak bizde bir bilgi yok."
ADALET BAKANI İLE GÖRÜŞME
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile Cuma günü yapılacak görüşmeye dair de açıklamalarda bulunan Hatimoğulları, "Başta hasta tutsaklar olmak üzere infazları keyfe keder yakılmış olan mahfuzlar olmak üzere bu konuda somut adımlar atılması önemli bunun için özel olarak bir hesap yapmaya gerek yok mevcut olan anayasa uygulanması halinde zaten bütün bunlar hayata geçirilebilir bu konularda elbette kendileriyle detaylı bir biçimde görüş alışverişinde bulunulacak." dedi.
'ELİMİZDE FIRSAT VAR'
Hatimoğulları Grup Toplantısı'nda da PKK lideri Abdullah Öcalan'ın silah bırakma çağrısını anlatmak için parti olarak bir gün bile yerlerinde durmadıklarını vurguladı. Hatimoğulları "Asya'dan Okyanusya'ya, oradan Avrupa'ya kadar dünyanın dört bir yanını dolaştık ve her yerde heyetlerimiz bu süreci dünya ülkeleriyle paylaştı. Türkiye'nin dört bir yanında, il il, ilçe ilçe dolaştık, halklarımızla barışı konuştuk" diye konuştu.
Hatimoğulları, Cumhurbaşkanı Erdoğan’la DEM Parti İmralı heyetinin yaptığı görüşmeyi de hatırlattı. Görüşmenin olumlu geçtiğini ve toplumun beklentisinin artık somut adımlar olduğunu dile getirdi: “Elimizde çok büyük bir fırsat var. Tarih yapma, tarihe geçme fırsatı. Ama açık konuşalım ki aradan iki ay geçmesine rağmen çağrıya denk düşen bir adım ve bir iradeyi henüz göremedik.”
Hatimoğulları sözlerine şöyle devam etti:
"Bu süreç hep neden tek taraflı ilerliyor, bir oyalama mı var? Biz de buradan yürütme erkine soruyoruz. Tecrit sürerken, bir tek somut adım bile atılmazken, tam tersine her gün yeni antidemokratik uygulamalar devreye girerken, kayyımlar devam ederken, sizce biz bu yurttaşlara ne cevap verelim? Bunlar çok büyük soru işareti olarak toplumun kafasında mevcudiyetini koruyor”
'SOMUT VE ACİL İHTİYAÇLAR'
“Güven, maalesef sadece güzel sözlerle değil, pratik ve güven verici somut bir zeminin tesis edilmesiyle olur. Bu zemin nasıl sağlanır? Sayın Öcalan’ın çalışma ve iletişim özgürlüğünün sağlanmasıyla mesele. Meclis’in silahsızlandırma süreci için bir yasa çıkarabilmesiyle örneğin. Demokratik dönüşüm ve barış kanunu teklifinin hazırlanmasıyla, bu kanunu Meclis’ten hep beraber çıkarmasıyla. İlk adım olarak bunları yaparsak, tüm Türkiye rahat bir nefes alır ve toplumun kafasındaki bu soru işaretleri az da olsa yavaş yavaş ortadan kalkmaya başlar. Mücadelemizle güncel somut ve acil ihtiyaçlarımızın altını çizmeye devam edeceğiz.”
MUHALEFETE SESLENDİ
“CHP’ye neden baskı uygulanıyor? Abluka altına alınmak isteniyor? Bunlar önemli sorular. Bakın, muhalefet sürece destek veren, çözümden yana duran bir noktadır. İlk kez barış gündeme geldiği zaman muhalefetten bu kadar destek geliyor. Başta ana muhalefet partisi olmak üzere, bütün muhalefete sesleniyorum: Barış, tüm Türkiye’nin ortak meselesidir. Ne olursa olsun barış ve çözüme dört elle sarılmaktan vazgeçmeyin”