Postmodern 23 Nisan kutlamaları!
23 Nisan tüm yurtta coşkuyla kutlandı. Bazı okulların düzenlediği postmodern kutlama tarzları eski 23 Nisan kutlamalarını arattı
23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, tüm yurtta kutlandı. Aslında bir devrim günü olan bu büyük gün, son yıllarda iyice amacından çıkarılan, sadece çocuklara yönelik muhtelif etkinliklerle eğlenceli bir gün haline geldi. Önceki yıllarda günler öncesinden başlayan hazırlıklarla şiir okuma, piyes hazırlama, çeşitli yarışmalar ve grapon kağıtlarından hazırlanan sınıf süsleme ile çocuk heyecanı doruğa çıkardı. Öğretmenlerin pedagojik disipline uygun seçkileriyle tüm öğrencilerin katılımı ile gerçekleşen, folklor oyunlarıyla süslenen, ailelerin katıldığı etkinliklerle, çocukların yaşlarına uygun olarak verilen rollerle, yurt ve egemenlik bilinci aşılanırdı.
".....Çünkü o gün meclis kuruldu
Sonra hemen padişah kovuldu......" dizeleri soluk soluğa okunurdu.
Değerli Türk bestecilerinin çocuklar için bestelediği şarkılar söylenirdi...
DİLAN POLATLI DANS
Bu yılın 23 Nisan törenlerinde, bazı okulların düzenlediği gösterilere sosyal medyada tepki yağdı.
1. sınıf öğrencileri olduğu tahmin edilen birkaç öğrenci sahnede pembe tüllü elbiseli minik bir kız. Müzik eşliğinde dans ediyor, fonda çalan müzik(!) fenomen Dilan Polat'a ait "enerciii" diye bir tür şarkı(!). Polis kostümü giydirilmiş iki erkek öğrenci gelip minik kızı sahneden indiriyor. Böyle bir mizansen de haklı olarak tepkiye neden oluyor.
NERDE O ESKİ BAYRAMLAR?
Oysa önceki 23 Nisan törenlerinde okunan şiirler, Hasan Ali Yücel, Fazıl Hüsnü Dağlarca, İ. Hakkı Unat'a ait olurdu. Egemenlik ve devrim bilinci küçük zihinlere yerleşirdi. Yine bir mizansen: Ümraniye Şehit Askeri Çoban İlk Öğretim Okulu. Kız ve erkek çocuklar sahnede. Kızlar dizlerinin üzerine çökmüş, erkek çocuklar onların sırtında. Oyunun adı "sevimli tavşancık." Küçük çocuklar hayatı oyunla öğrenir ve doya doya oynamalı fakat bu oyun millî bayram oyunu değil... "Gökkuşağı" renkli şemsiyeler yerine ellerinde şanlı Türk Bayrağı olmalı.
Büyük Mustafa Kemal Atatürk'ün vasiyet gibi sözü asla unutulmamalı.
“Öğretmenler, Cumhuriyet’in fedakâr öğretmen ve eğitimcileri, yeni nesli sizler yetiştireceksiniz. Ve yeni nesil sizin eseriniz olacaktır. Eserin kıymeti, sizin beceriniz ve fedakârlığınızın derecesiyle orantılı olacaktır. Cumhuriyet fikren, ilmen, fennen, bedenen kuvvetli ve yüksek karakterli koruyucular ister.”