Prof. Dr. Murat Arslan: Planlama yapılsın veterinerler işin başına!
Sahipsiz hayvan sorununun tek elden çözülebileceğini söyleyen Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Arslan, Tarım Bakanlığı atama sayılarına dikkat çekti: 'İl, ilçe müdürlüklerinde böyle bir personel yok. Uzman olan belediyeler işin içine dahil edilmeli.'


Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı Prof. Dr. Murat Arslan, sahipsiz hayvan sorununun çözümü için adım atılacaksa her şeyden önce planlama yapılması gerektiğini söyledi. Yürürlükteki yasa hazırlanırken düşülen hataların tekrarlanmaması uyarısında bulunan Arslan, veteriner hekimlerin, özellikle yerel yönetimlerde deneyim kazanmış olanların işin içine dahil edilmesi, başında yer alması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Murat Arslan, yasa hazırlıklarına ilişkin sorularımızı yanıtladı:
BİZİM GÖRÜŞÜMÜZÜ İSTEMEDİLER
Sahipsiz hayvan sorununun çözümü doğrultusunda yeni önlemlerin alınabilmesi için 5199 sayılı Hayvan Koruma Kanunu’nda değişiklik yapılacağı, bir taslak hazırlandığı belirtiliyor. Türk Veteriner Hekimleri Birliği Başkanı olarak değerlendirmenizi almak istiyoruz.
Bir çalışma yapıyorlar ama nasıl, ne yapıyorlar, bizim tarafımızda bir bilgi yok. Çağırmadılar, bizim görüşümüzü istemediler. Çok bilmiyoruz.
Kitle örgütlerinin görüşüne başvurmamak herhalde önemli bir sorun, değil mi?
Mevcut kanun hazırlanırken de aynı şey söz konusuydu. Başvurmamak veya başvurup da önerileri dikkate almamak, çalışmaya yansıtmamak; işte bu sorunları, bugün yaşadığımız sorunları getiriyor. Bu süreçte de aynı yolun izlendiğini düşünüyorum. Sahada çalışanlar, özellikle yerel yönetimde çalışan meslektaşlarımız büyük birikim sahibi. Bizim yıllar içerisinde şekillenmiş önerilerimiz var, bunların dikkate alınmaması yine aynı hataların yapılabileceğini gösteriyor. Üzücü.
SOKAK HAYVANLARININ SAYISINI BİLMİYORUZ
Peki can alıcı önemdeki konulara işaret edebilir misiniz?
Bizim ülkemizde sokak hayvanlarının sayısını bilmiyoruz, yaklaşık sayısını bile bilmiyoruz. Öncelikle böyle bir çalışma yapılması gerekiyor. Neye göre yapıyoruz, kaç hayvana göre? Her ne yapacaksak bunu bilmeden yola çıkıyoruz.
İkincisi, bu konuda uzman olan insanların görüşüyle oluşturulmuş bir planlama, bir proje olduğunu düşünmüyorum.
Üçüncüsü, tek elden bu işin yürütülmesi lazım, Tarım Bakanlığı ise Tarım Bakanlığı. Yöneten birimlerin liyakat sahibi olması lazım. Örnek vereyim, en aşağıda, eğer kısırlaştırma yapılacaksa, kısırlaştırmanın yapılacağı bir kere bir alan, bir birim, donanımlı bir yer olması lazım. Kısırlaştırma yapılacak her birimin başında, yönetici olarak, bu işin eğitimini almış bir veteriner hekim bulunması lazım.
KURUMSAL SAHİPLENME DE OLMALI
“Sahiplenme için de destek olunmalı. Sahiplenme sadece bireysel değil artık kurumsal olmalı. Bir sürü fabrikamız var, bahçeleri var. Kamu kurumları var. Buralara sahiplendirme sağlayarak elimizdeki popülasyonu daha iyi ortamlarda yaşatabiliriz.”
ALTYAPI YETERSİZ PERSONEL EKSİK
Bin 300’ü aşkın belediye var, bunlardan 290 dolayında belediyede bakımevi var. Söz konusu bakımevlerinin çoğunda da altyapı yetersizliği, donanım yetersizliği, veteriner hekim yokluğu, yardımcı personel eksikliği var. Yani aslında nereden tutarsanız, sorun var.
Yine bazı görevler verilecek herhalde belediyelere, içeriğini bilmediğim için herhalde diyorum. Alt yapısı yetersiz, bütçesi yetersiz belediyeler var. Mutlaka hemen veteriner işleri genel müdürlüğü açılmalı. Devletin, Bakanlığın desteğiyle, yerel yönetime de bırakmadan, Bakanlığın desteği ile donanımlı yerler yapılması gerekiyor.
Her şeyden önce bu işe başlarken bu işlerde büyük birikim, büyük pratik sahibi olan yerel yönetimlerin mutlaka işe dahil edilmesi gerekiyor. Basından okuyoruz; Tarım Bakanlığının bu işi yapacağıyla ilgili, umarım veteriner istihdam ederler. Binlerce veteriner var, bu işi hızla yaparlar. Ama dün atama sayıları açıklandı, bir tane veteriner sayısı söylenmedi. Tarım İl Müdürlüklerinde, İlçe Müdürlüklerinde böyle bir personel yok. O yüzden, belediyelerin, uzman olan belediyenin bu işin içine dahil edilmesi lazım. Üniversitelerden, veteriner hekimlerden, serbest çalışan veteriner hekimlerden de mutlaka destek alınması, hizmet alınması gerekiyor.
DAHA BÜYÜK SORUNLAR ÇIKABİLİR KARŞIMIZA
Eğer büyük barınaklar yapılacaksa, çok büyük barınaklar yapacağız diyorlar, bunların standartları nedir? Buralarda hayvanlar gerçekten yaşayabilecek mi? Aç kalmadan, birbirlerine saldırmadan; bunun çok iyi planlanması lazım. O kadar zor bir şey ki bugünkünden daha büyük sorunlar çıkabilir karşımıza. O yüzden bunların mutlaka iyi planlanması gerekir.
En önemlisi planlama ve veteriner hekimlerin, planlama aşamasından itibaren işin başında, içinde olması diyorsunuz, değil mi?
Evet!
Çok teşekkür ederiz.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.