Prof. Dr. Tayfun Uzbay: Eczacılar risk altında
Farmakoloji Uzmanı Prof. Dr. Tayfun Uzbay, ilaç tedarik zincirinin en önemli halkalarından olan eczacıların risk altında olduğunu söyledi. Uzbay, eczacıların sıkıntılarını dile getirirken maske tartışmaları hakkında da bilgi verdi.
'Maske takmalı mıyız, takmamalı mıyız' tartışmalarına Bilim Kurulu geçen günlerde son noktayı koydu ve Hükümet de market, toplu taşıma araçları gibi kalabalık alanlarda maske takmayı zorunlu hale getirdi. Maske temin etmek isteyen vatandaşlar ise eczanelere akın etti, fakat yüksek fiyatları görünce pek çoğu isyan etti. Maske fiyatlarındaki artışla ilgili bilgi veren Üsküdar Üniversitesi Tıbbi Farmakoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Uzbay, vatandaşların bu konuda yanlış bir algıya sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Uzbay, konunun arka planını ise şöyle anlatıyor
“Vatandaşlar bu konuda yanlış yönlendiriliyor, ya da konuyu bilmiyor. Fiyatı eczacı belirlemiyor. Eczacı da ürünü bir depodan bir üreticiden alıyor. Üzerine yasanın izin verdiği kârı koyarak satıyor. Krizden önce tanesi 1 TL olan maskenin 5 TL olması, çıkış yerindeki fiyatını 3.5-4 TL’ye yükselmesinden kaynaklanıyor. Marketlerde eczanelerden daha yüksek fiyatlara maske satıldı. Nedense halk eczacıyı hedef aldı. Bu arada yapılan bazı denetlemelerde birçok eczacı kaynağından giriş fiyatını gösteren faturayı yetkililere göstermesine rağmen ceza aldı. Bunlar mahkemeye taşınıyor şimdi. Halk bu işin arka planını bilmiyor. Maskeyi eczacı mı imal ediyor ki eczacı suçlanıyor? Aynı durum kolonyada da yaşandı. Kolonya fiyatları da çok arttı, keza dezenfektanlar da… Burada fırsatçıların ve sistem içinde kazananların kim olduğu belli. Halkın ilaç tedarik zincirinin olmazsa olmazı olan eczacıyı bu şekilde suçlaması şu anda çok yersiz ve gereksiz."
‘ECZACILAR DA RİSK ALTINDA'
Eczacıların da diğer sağlık çalışanları gibi risk altında olduklarını belirten Prof. Uzbay, şöyle devam ediyor:
“Salgında hayatını kaybeden eczacılar var, korona pozitif çıkıp eczanesini kapatıp izole olanlar var, hastanede tedavi altında olanlar var. Ayrıca eczacılık gibi kutsal ve değerli bir meslek neden bir maskeye, bir kolonyaya indirgeniyor? Eczacının işi ilaçtır. İçinde başka mesleklerde olduğu gibi çürük elmalar olabilir, ancak bunlar azınlıktadır ve ayıklanacaklardır. Birkaç münferit olaydan yürüyerek, piyasadaki bütün bozukluğu ve yolsuzluğu genelleyerek eczacılara yıkmak insafsızlıktır."
Eczacıların da sağlık çalışanı kategorisinde olması gerektiğini ifade eden Tayfun Uzbay, “Eczaneler Sağlık Bakanlığı’na bağlıdır ve Bakanlığın birinci basamak sağlık kurumu tanımı içindedir. Eczaneleri yıpratmak ve eczacıyı işlevsizleştirmek, ona sıradan bir esnafmış gibi davranmak mevcut mücadelenin hayrına olmadığı gibi zayıflatacaktır" dedi.
‘SAĞLIK HİZMETİ BİR BÜTÜNDÜR VE BİR TAKIM ÇALIŞMASIDIR'
Bilim Kurulu'na hemşirelerin ve eczacıların alınması gerektiğine yönelik açıklamaları da değerlendiren Prof. Dr. Tayfun Uzbay, şu görüşü ileri sürüyor:
“Bilim Kurulu’nun içerisinde kesinlikle hemşire ve eczacılar da olmalıdır. Sağlık hizmeti bir bütündür ve bir takım çalışmasıdır. Başarı takımın ne kadar uyumlu olduğu ile yakından ilgilidir.”