Protestoların 6'ncı günü: Fransa normale dönüyor mu?
Fransa'da 17 yaşındaki Nahel'in ölümüyle patlak veren şiddet olaylarında tansiyon düşüyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre pazar gecesi ciddi bir olay yaşanmadı. Pazartesi günü saat 01.30 itibarıyla gözaltına alınanların sayısının 78 olduğu açıklandı.
Fransa'da 17 yaşındaki Nahel'in polis kurşunuyla öldürülmesinin yol açtığı isyan dalgasında pazarı pazartesiye bağlayan gecede 78 kişi daha gözaltına alındı. Bir önceki gece 719 kişi gözaltına alınmıştı.
FRANSA'DAKİ PROTESTOLARIN SEBEBİ NE?
Fransa'da beş gündür devam eden şiddet olaylarında tansiyon düşüyor. İçişleri Bakanlığı'nın açıklamasına göre pazar gecesi ciddi bir olay yaşanmadı. Pazartesi günü saat 01.30 itibarıyla gözaltına alınanların sayısının 78 olduğu açıklandı.
Pazar akşamı Başbakan Elisabeth Borne ve yedi bakanı kabul eden Emmanuel Macron son durumu değerlendirdi. Elysée Sarayı tarafından yapılan açıklamaya göre toplantıya İçişleri Bakanı Gérald Darmanin, Adalet Bakanı Eric Dupond-Moretti, Maliye Bakanı Bruno Le Maire, Şehircilik Bakanı Olivier Klein, Ticaret Bakanı Olivia Grégoire da katıldı.
Açıklamada, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un "bu olaylara yol açan nedenleri derinlemesine ele almak için uzun vadeli bir süreç başlatmak istediği" vurgulandı.
Cumartesi gecesi 45 polis ve jandarma eri yaralanırken 10 polis karakolu, 10 jandarma kışlası ve 6 yerel polis karakolunun hedef alınmıştı. İçişleri Bakanlığı yollarda toplamda 871 yangın çıkarıldığını ve 577 otomobille 74 binanın yakıldığını bildirdi.
EN ÇOK ETKİLENEN KENTLER
Euronews Türkçe'de yer alan habere göre polis kaynakları Marsilya ve Lyon'un şiddet olaylarından en çok etkilenen iki şehir olduğunu söyledi.
Polis, L'Hay-les-Roses belediye başkanının evine yapılan koçbaşı saldırısının yanı sıra Tours şehri yakınlarında bulunan La Riche kenti belediye başkanının makam aracının da yakıldığını duyurdu. Beş gün boyunca devam eden kentsel şiddet olaylarında binlerce kişi gözaltına alındı.
Mahkeme başkanları hafta sonu boyunca özel acil duruşmalar düzenledi ve yargıçlar göreve çağrıldı. Özellikle Paris'in de içinde bulunduğu Ile-de-France bölgesindeki belediyelerde saat 21:00 sonrası otobüs ve tramvay seferleri durduruldu. İçişleri Bakanlığı olaylara yönelik "olağanüstü" önlemler almak zorunda kaldı. İçişleri Bakanı Gerald Darmanin cumartesi gecesi 45 bin polis ve jandarma erinin seferber edildiğini duyurdu.
OHAL BEKLENTİSİ ARTIYOR
NAHEL TOPRAĞA VERİLDİ
Salı günü polis kontrolü sırasında polis tarafından yakın mesafeden vurularak öldürülen 17 yaşındaki Nahel cumartesi günü öğle vakitlerinde düzenlenen bir cenaze merasimiyle toprağa verildi. Paris'in Nanterre banliyösünde düzenlenen cenaze töreninin gergin bir şekilde başladığı belirtildi. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Nahel'in ölümüyle başlayan şiddet dalgası nedeniyle pazar günü için planlanan Almanya ziyaretini erteledi. Öte yandan Türkiye'nin Paris Büyükelçiliği önceki gün Fransa'da yaşayan ya da bu ülkeye seyahat etmeyi planlayan Türk vatandaşlarına seyahat uyarısında bulundu.
FRANSA'DAN TAHLİYE PLANI MI VAR? PARİS BÜYÜKELÇİSİ AÇIKLADI
BÜYÜKELÇİLİK SEYAHAT UYARISINDA BULUNDU
FRANSA'DAKİ ŞİDDETLİ PROTESTOLAR
Fransız polisi 27 Haziran'da Nanterre'de, içinde 3 kişi bulunan bir araca ateş açmış, 17 yaşındaki Nael M. adlı sürücüyü öldürmüştü. Nael'in ölümüne tepki gösterenler, ülke genelinde farklı kentlerde sokağa çıkarak polisle çatışmıştı. Genci öldüren polis açığa alınmış ve tutuklu olarak yargılanmasına karar verilmişti. Ayrıca Paris, Marsilya, Lyon dahil birçok kentte düzenlenen protestolarda talan ve yağmalama olayları yaşanmış, 10 kadar kentte saat 21.00'den itibaren sokağa çıkma yasağı ilan edilmişti.