Protestoların şiddeti arttı! Fransa kırılma anında
Macron'un emeklilik yaşının yükseltilmesini oylama yapılmaksızın parlamentodan geçirivermesi büyük öfkeye neden oldu. Halkın öfkesi daha da arttı. Protestolarla birlikte grevler, seyahatleri aksatıyor sokaklarda çöp birikmesine neden oluyor ve akaryakıta ulaşımı kısıtlıyor
Fransa sokaklarında artan hoşnutsuzluğa inatla direnen Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, çarşamba günü yaptığı açıklamada emeklilik yaşının 62'den 64'e çıkarılmasını öngören emeklilik yasa tasarısının yıl sonuna kadar hayata geçirilmesi gerektiğini söyledi.
Açıklamalar kamuoyunda tepkilere neden olurken Macron bu sözlerinden dolayı "kendini beğenmiş", "temassız" ve "saldırgan" olarak nitelendirdi. Macron’un açıklamasının ardından sendikalar perşembe günü kitlesel greve gitti. Sokaklar savaş alanına döndü.
‘SAKİN OLUN’ ÇAĞRISI
Son günlerde emeklilik reformuna ve Macron'un liderliğine karşı düzenlenen protestolarda şiddet yoğunlaştı.
Marsilya'da sol görüşlü Insoumis partisinin lideri Jean-Luc Mélenchon protestocuları sakin olmaya çağırdı. Emmanuel Macron'u "felç, provokasyon ve kaos stratejisi" uygulamakla suçlayan Mélenchon, "İlk talimat, herkesin soğukkanlılığını koruması ama hiçbir şekilde gözlerinin korkutulmasına izin vermemesidir" dedi. Mélenchon, herkesi emeklilik reformuna karşı "mücadele etmeye" çağırarak, "Yaşadığımız harekette şiddet yok ve orada burada dört ya da beş çöp kutusunun yanması geçmişte gördüklerimizle kıyaslandığında hiçbir şey değil." ifadelerini kullandı.
KAFASI KESİLEN KRALDAN GÖNDERME
Geçen bir hafta boyunca protestolar şiddetini artırırken Fransızlar Macron’a karşı söylemlerini de sertleşiyor. Her akşam gruplar toplanıp birlikte yürüyor ve “Paris ayağa kalk” diye bağırıyor. Protestocular Fransa’nın eski Kralı 16. Lousi’nin kafasının kesilmesine atıfta bulunarak, "16. Louis'nin başını kestik. Yine yapacağız Macron" sloganları atıyor.
MACRON, OLAYLARI ABD KONGRE BASKININA BENZETTİ
Macron, yaşanan protestoları 6 Ocak 2021'de ABD Kongre Binası'nın basılmasıyla kıyasladı. Fransa'nın en büyük sendikası olan ılımlı CFDT'nin Başkanı Laurent Berger BFM TV'ye yaptığı açıklamada Macron'un yorumlarının "öfkeyi arttırdığını" söyledi.
CGT sendikasından Celine Verzeletti ise France Inter radyo istasyonuna verdiği demeçte Macron için "Ülkeyi ateşe veren o" dedi.
34 BÖLGEDE AKARYAKIT SORUNU
Fransa'da emeklilik reformuna karşı birçok sektörde olduğu gibi rafineri çalışanlarının grevi nedeniyle ülkedeki akaryakıt istasyonlarının yüzde 13,1'inde hizmet verilemiyor.
Ülke basınındaki haberlere göre, Fransa genelinde 34 bölgede akaryakıt sıkıntısı yaşanıyor.
Rafineri çalışanlarının grevinden kaynaklanan akaryakıt kıtlığı nedeniyle istasyon girişlerinde uzun kuyruklar oluşmaya başladı.
Ülkedeki akaryakıt istasyonlarının üçte birine sahip Total Energies, benzin ve dizel sıkıntısını gidermek için harekete geçtiğini açıklasa da akaryakıt sıkıntısının grevlerin uzaması nedeniyle daha da artması öngörülüyor.
ÖĞRETMENLER DE GREVDE
Eğitim Bakanlığı perşembe günkü grevde öğretmenlerin yaklaşık yüzde 20'sinin grevde olduğunu açıkladı. Sendikalar ise bu oranın yüzde 50’ye yakın olduğunu iddia etti. Fransa sivil havacılık otoritesi havayolu şirketlerinden Paris-Orly havaalanındaki uçuşlarının yüzde 30'unu ve diğer Fransa havaalanlarındaki uçuşların yüzde 20'sini grev nedeniyle iptal etmelerini istedi.
‘DEMOKRATİK KRİZE GİRDİK’
Ulusal Meclisteki Sosyalist Parti grubunun başkanı Valérie Rabault, Macron'a emeklilik yasası yürürlüğe girmeden önce parlamentoda son bir tartışma yapılması talimatı vermesi çağrısında bulundu."Tüm seçenekleri masaya yatırıyoruz. Cumhurbaşkanının seçilmesinin üzerinden bir yıl geçmeden çok ciddi bir demokratik krize girdik" ifadelerini kullanan Buisson, "Blokajlar demokrasimize ve Fransa'nın yurt dışındaki imajına zarar veriyor" dedi.
Genel İşçi Konfederasyonu'ndan Marie Buisson France Info radyosuna yaptığı açıklamada ise protestocuların "kararlı" olduğunu söyledi. "[Yasa] zorla kabul edildiği için öfke var. Amacımız en fazla sayıda insanın iş bırakması." dedi.
‘Macron yalnız, hükümetin geleceği belirsiz’
Fransa’da uzun yıllar yaşamış, Vatan Partisi Mersin İl Başkanı Ali Rıza Taşdelen Aydınlık’a yaptığı değerlendirmede Macron hükümetinin geleceğinin belirsiz olduğun belirtti. Taşdelen şu ifadeleri kullandı: “Geçen perşembe günü iki ay önce yaptığım değerlendirmenin aynısı gerçekleşti. Macron’un emriyle hükümet emeklilik yasa tasarısını Meclis’in oyuna sunmadan Anayasanın kendilerine verdiği yetkiyle 49-3 maddesine dayanarak tasarıyı onaylamış oldular.
Fransız halkının yüzde 71’i yasa tasarısına karşı. Hükümet Meclis’te de çoğunluğa sahip değil.”
THY seferlerini iptal etti
Türk Hava Yolları (THY), 24-25 Mart'ta karşılıklı yapılması planlanan Lyon-İstanbul seferlerinin Fransa'daki grev nedeniyle iptal edildiğini duyurdu.
THY Basın Müşavirliğinden yapılan açıklamaya göre, yarınki TK 1807 İstanbul-Lyon ve TK 1808 Lyon-İstanbul seferleri ile 25 Mart'ta icra edilmesi planlanan AnadoluJet'in TK 7854 Sabiha Gökçen-Lyon ve TK 7855 Lyon-Sabiha Gökçen uçuşları Fransa'daki grev dolayısıyla iptal edildi.
Reformu destekleyen belediyelerin elektriğini kestiler
Genel İş Sendikası (CGT) bünyesindeki enerji çalışanları, emeklilik yaşını 2 yıl uzatmayı içeren tartışmalı reformu desteklediği gerekçesiyle Paris 6 Belediyesi'nin elektriklerini kesti.
İstihbarat servisleri, gösteriler için 800 bine yakın kişinin sokaklara ineceğini belirtirken, sendikalar bu sayının 1 milyonu aşmasını öngörüyor.