Puf Puf Kabaran Poğaça Nasıl Yapılır?
Bir malzeme bu poğaçanın tüm kaderini değiştiriyor! Eklediğiniz anda hamur çıldırıyor ve poğaçanın kabarması asla durmuyor. Kağıdınız kaleminiz hazırsa, karşınızda fırından taşan, puf puf kabaran poğaça tarifi…
Sabah kahvaltılarının ve çay saatlerinin vazgeçilmezi olan poğaça için pek çok tarif yazılıp çiziliyor. Ancak bir poğaçayı gösteren şey kesinlikle kabarması! Bugün sizlerle paylaşacağımız tarif ile iddia ediyoruz hiçbir sorun yaşamayacaksınız. Çünkü poğaçanın içine öyle bir malzeme ekliyoruz ki kabarması asla durmuyor. İşte fırından taşan, puf puf kabaran poğaça tarifi sizlerle…
PUF PUF KABARAN POĞAÇA İÇİN MALZEMELER
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ
- 1 şişe maden sodası
- 1 paket kuru maya (ya da 1 paket instant maya)
- 1 adet yumurta akı
- 1 çay kaşığı tuz
- 1 silme tatlı kaşığı toz şeker
- 3,5-4 su bardağı un
- 1 kase beyaz peynir
- 1 demet maydanoz (arzuya göre)
- 1 adet yumurta sarısı (ayırmış olduğunuz
PUF PUF KABARAN POĞAÇA NASIL YAPILIR?
1) Tüm sıvı malzemelerinizi (süt, sıvı yağ, soda, yumurta akı) bir kaba alın ve güzelce karıştırın.
👉 PÜF NOKTASI: Tüm malzemelerin oda sıcaklığında olması çok önemli. Yoksa poğaça istediğiniz kadar kabarmaz.
2) Hazırladığınız karışıma önce kuru maya ve arkasından şekeri ekleyip karıştırın. Ardından tuzu ekleyin.
👉 PÜF NOKTASI: Kuru maya ve şekeri ekledikten sonra bir süre beklemeniz poğaçanızın kabarmasına yardımcı olacaktır. İçine tuzu eklemeden önce mayanın aktif hale gelmesi için 2-3 dakika kadar beklemenizi öneririz.
3) Ele yapışmayan bir kıvam elde edene kadar un ilave edin. Bu noktada un markası, hava sıcaklığı ve nem gibi faktörlere göre miktar değişeceği için göz kararı yapmanızı öneririz.
⭐UYARI: Eğer hamur için çok fazla un eklerseniz poğaçanız istediğiniz kadar kabarmayacaktır. Sert bir hamur elde etmekten kaçınmalısınız.
4) Hamuru 20 ile 25 dakika arasında mayalanmaya bırakın. Mayalanma süresine ne kadar vakit ayırırsanız hamur o kadar kabaracaktır.
5)Poğaçanın iç malzemesi için 1 kase beyaz peynir, maydanoz ve bir çay kaşığı tuzu bir kasede güzelce karıştırın.
6)Mayalanan hamuru küçük bezelere ayırın. İstediğiniz büyüklükte yapabilirsiniz. Bezeleri elinizde biraz açın ve içerisine hazırladığınız peynirli karışımı ekleyin. Ardından şekil verin.
👉 PÜF NOKTASI: Şekil verirken hamurun uçlarından tutup içe doğru katlamanızı öneririz. Bu sayede daha fazla kabardığını göreceksiniz. Hamura şekil verdikten sonra kesinlikle yuvarlama işlemi yapmayın.
7) Hazırladığınız poğaçaları tepsiye dizin ve mayalanmaya bırakın. Tepsi mayası için ideal süre en az 10 dakikadır.
8) Poğaçaların üzerine yumurta sarısı sürün ve önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında 20 ile 25 dakika arasında pişirin.
Şimdiden yapacak herkesin eline sağlık. Tarifimizi beğendiyseniz yorumlarınızı bizimle paylaşmayı unutmayın.
Kaynak: yemek.com