Putin, inşaatında Türk şirketinin de yer aldığı tesisi açtı
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Rus enerji şirketi Gazprom ile Türk şirketi Rönesans ortaklığında inşa edilen Amur Gaz İşleme Tesisi'nin açılışını gerçekleştirdi.

Rusya’nın Doğu Sibirya bölgesinde inşa edilen tesis, Putin’in de video konferans yöntemiyle katıldığı törenle açıldı.
Putin açılışta yaptığı konuşmada, “Bu yoğun sermayeli ve ileri teknolojili bir proje, tüm projenin maliyeti 1 trilyon rubleyi (yaklaşık 120 milyar TL) geçiyor” dedi.
'BU TÜR BİR İŞBİRLİĞİNİ KESİNLİKLE MEMNUNİYETLE KARŞILIYOR, GELECEKTE DEVAM ETMESİNİ UMUYORUZ'
Tesisin “donatılmasında büyük rol üstlenen” yabancı ortakların önemli katkıda bulunduğunu kaydeden Putin, tesisin yapımında Rusya, Türkiye, Çin, Hindistan, İtalya, Almanya, Hırvatistan, Sırbistan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’dan şirketlerin yer aldığını belirterek, “Bu tür bir işbirliğini kesinlikle memnuniyetle karşılıyor, gelecekte devam etmesini umuyoruz” dedi.
Gazprom Başkanı Aleksey Miller ise “Vladimir Vladimiroviç, Amur Doğalgaz İşleme Tesisi faaliyette geçti ve Gazprom'un birleşik üretim sisteminin ayrılmaz bir parçası haline geldi” ifadesini kullandı.
Gazprom şirketinden yapılan açıklamada, “Tesis, bu alanda dünya lideri olacak. Helyum, ileri teknoloji endüstrileri için çok önemli bir madde. Helyuma olan talep giderek büyüyor, özellikle de Asya-Pasifik Bölgesi ülkelerinde. Vladivostok şehri yakınlarında, en yakın zamanda, sıvı helyumun tedariki için dünyanın en büyük helyum terminalinin faaliyete geçirilmesi planlanıyor” ifadesine yer verildi.
Tesis, Yakutsk ve İrkutsk doğalgaz merkezlerinden gelen doğalgazdan etan, propan ve bütanı üretecek. Bu maddeler polietilen, polimerler ve plastiklerin üretimi için gerekli ve nihayetinde çok sayıda endüstri sektöründe ve günlük yaşamda kullanılıyor. Tesis ayrıca dünyanın en büyük helyum üreticisi olacak.
Amur Bölgesi’nin Svobodnıy şehri yakınlarında yer alan Amur Doğalgaz İşleme Tesisi, ABD’nin Alaska Eyaleti’ndeki Prudhoe Bay Unit Central Gas Facility’den sonra dünyanın en büyük ikinci doğalgaz işleme tesisi olacak.
Yılda 42 milyar metreküplük üretim kapasitesine sahip olacak tesis, her biri yıllık 7 milyar metreküp ham gaz kapasitesine sahip 6 hattan oluşacak. İlk iki hattın bu yıl, diğerlerinin kademeli olarak 2024 yılına kadar faaliyete geçirilmesi planlanıyor.
Tesis, 2019 yılında 11 milyar 400 milyon euro finansman çekmişti. Bu kaynak Avrupa, Japonya, Çin ve Rusya’dan 22 banka tarafından tahsis edilmişti.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.