Batı’ya meydan okudular: Asya-Pasifik’te NATO’ya yer yok!
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Çin Halk Cumhuriyeti’nin başkenti Pekin’de Çin Halk Cumhuriyeti Devlet Başkanı Xi Jinping ile buluştu. Putin, iki ülkenin uluslararası hukuka dayalı demokratik bir dünya düzenini savunduğunu ifade etti.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, önceki gece iki günlük ziyaret için Pekin’e geldi. Mevkidaşı Xi Jinping ile görüştükten sonra ikili, ortak basın toplantısı yaptı. Çin Devlet Başkanı Xi Jinping, ülkesini ziyaret eden Rus mevkidaşı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmede, Çin ve Rusya'nın stratejik eş güdümü ve işbirliğini geliştirmesinin ve dünyanın çok kutupluluğa yönelimini izlemesinin, "ortak stratejik tercih" olduğu mesajını verdi. Putin, Batı’nın son dönemde Asya-Pasifik’i askerileştirme hamlelerine ilişkin net konuştu. Rus Lider, bu tür ittifaklar kurma girişimlerinin bölgesel güvenlik için "zararlı ve ters etki yaratan" girişimler olduğunu söyledi.
‘SÜRDÜRÜLEBİLİR GÜVENLİK MİMARİSİ’
Xi Jinping ile birlikte düzenlediği basın toplantısında konuşan Putin, Moskova ve Pekin arasındaki son görüşmelerin, iki ülkenin birçok bölgesel ve uluslararası soruna yaklaşımlarının "ya birbiriyle ilişkili ya da aynı doğrultuda olduğunu" bir kez daha gösterdiğini kaydetti. Putin, Rusya ve Çin'in Asya-Pasifik bölgesinde "sürdürülebilir ve yeterli bir güvenlik mimarisini" savunduğunu da sözlerine ekledi. NATO ve diğer Batı egemenliğindeki örgütlere açık bir göndermede bulunan Putin, bölgede "kapalı askeri ve siyasi ittifaklara yer olmadığını" söyledi.
YATIRIM VE TİCARET ANA GÜNDEM
Putin, Çin ile enerjiden, bankacılık sektörüne çok sayıda alanda projeler geliştirdiklerini belirterek iki ülke arasındaki ticarette ulusal para birimlerinin kullanımının yüzde 90 olduğunu açıkladı. Xi ile görüşmelerinde ticaret ve yatırım konusunun ana gündem maddelerinden olduğunu dile getiren Putin, "2023'te ticaret hacmimizde 240 milyar dolarla rekor kırıldı." dedi.
Rusya'da tekrar devlet başkanı seçilmesinin ardından ilk ziyaretini Çin'e yaptığına dikkati çeken Putin, "Elbette burada belli bir sembolik durum var ancak bu görüşmelerimiz aynı zamanda içerik açısından son derece zengin ve faydalı." ifadesini kullandı. Rusya'nın Çin'e yönelik gıda ihracatının da 1,5 kat artarak 7,6 milyar dolara ulaştığını anlatan Putin, iki ülke arasında değeri 200 milyar doları aşan 80 projenin ortak geliştirildiğini söyledi. Putin, iki ülke ticaretinde ulusal para birimleri kullanımının giderek daha fazla önem kazandığını belirterek, "Rusya-Çin ticaretinde ruble ve yuanın payı yüzde 90'ı aştı. Bu rakam artmaya devam ediyor ve karşılıklı ticaret ve yatırım, üçüncü ülkelerin etkisinden ve küresel döviz piyasalarındaki olumsuz eğilimlerden güvenilir bir şekilde korunuyor." diye konuştu.
‘40’TAN FAZLA KEZ BULUŞTUK’
Yıllar içinde Rus lider ile 40'tan fazla kez buluştuklarına ve yakın iletişim içinde olduklarına, bunun iki ülke ilişkilerinin sağlam, istikrarlı ve sorunsuz gelişimi için stratejik olarak yol gösterici olduğuna işaret eden Xi, "Bugün Çin ve Rusya arasındaki (iyi) ilişkiler zorlu çabalar sonucu elde edildi. İki taraf bunun değerini bilmeli ve geliştirmeli." dedi.
Xi, Çin-Rusya ilişkilerinin istikrarlı gelişiminin yalnızca iki ülkenin ve halklarının temel çıkarı olmanın yanında bölgenin ve dünyanın barış, istikrar ve refahına katkı sağlayacağını vurguladı.
‘ÇOK KUTUPLULUĞU İZLİYORUZ’
Çin ve Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyinin daimi üyeleri ve yükselen piyasa ekonomileri olduğuna işaret eden Xi, "İki ülkenin stratejik eş güdümü derinleştirmesi, karşılıklı faydaya dayalı işbirliğini genişletmesi ve dünyanın çok kutupluluğa yönelik genel tarihi eğilimi izlemesi ortak stratejik tercihimiz." ifadesini kullandı. Xi, ikili ilişkileri gelecek doğrultusunu belirlemek ve farklı alanlarda işbirliği için yeni planlar hazırlamak üzere Putin ile çalışmaya hazır olduğun dile getirdi. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik dengesini bozma potansiyelleri nedeniyle Asya-Pasifik bölgesinin askeri bloklardan arındırılması gerektiğini söyledi.
İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Putin, “Moskova ve Pekin'in gerçekten sağlam bir pratik işbirliği geçmişi var. 2023 yılında ikili ticaret neredeyse dörtte bir oranında artarak 227 milyar dolar gibi iyi rakama ulaştı. Çin Halk Cumhuriyeti, ticari ve ekonomik alanda ana ortağımızdır. Geçen yılın verilerine göre Rusya, Çin’in ticaret ortağı olan ülkeler listesinde dördüncü sırada yer aldı. Mart 2023'teki Moskova ziyaretinizin ardından Rusya-Çin ekonomik işbirliğinin kilit alanlarının 2030'a kadar geliştirilmesine yönelik bir planın onaylanması bunda doğrudan rol oynadı. Önceliklerimiz arasında enerji, sanayi, tarım, ileri teknoloji, inovasyon, altyapı, inşaat ve ulaştırma alanlarında işbirlikleri yer alıyor” dedi.