Dezenformasyonla Mücadele Merkezi dezenformasyon yapıyor! Rakamlarla Çayırhan gerçeği
İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu kez gerçekleri perdeledi, Çayırhan Termik Santralinde devletin zarar ettiğini öne sürdü. Sendikalar, 4 yıllık bakım nedeniyle üretimin düşük gösterildiğini belirterek ‘Gerçek rakamlar gizleniyor.’ dedi.

Görevi yalan ve çarpıtma haberlerle mücadele olan İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının satışına yönelik, ‘devletin elinde zarar ettiği, üretimin düştüğü, özel sektöre verilerek elektrik ve kömür üretiminin artırılacağı’ paylaşımında bulundu. Çayırhan’da örgütlü Maden İş ve TES-İŞ sendikalarının temsilcileri, ihalenin yapılacağı Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünden Dezenformasyonla Mücadele Merkezi’nin paylaşımına yanıt verdi. Sendika yöneticileri rakamlar vererek, ‘santralin dört ünitesinin satış öncesi dört yıl bakıma alındığını, üretimin bu nedenle düştüğünü, ama bunun zarar ediyor anlamına gelmediğini, buranın Türkiye’nin en verimli Termik Santrali olduğunu’ anlattı.
İHALE BUGÜN SAAT 14.30’DA
Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının yok pahasına satışıyla ilgili ihale süreci bugün saat 14.30’da başlıyor. Dezenformasyonla Mücadele Merkezi (DMM), önceki gün yaptığı paylaşımla ‘Çayırhan Termik Santrali’nde üretiminin düştüğünü, özelleştirilerek en verimli şekilde işletileceğini’ ileri sürdü. DMM, sosyal medya hesaplarından şunları paylaştı:
“Santralin özel sektör tarafından işletildiği 2000-2020/06 döneminde ortalama yıllık brüt elektrik üretimi 4 TWh (terawatt saat) ve ortalama yıllık çıkarılan kömür miktarı 4,9 milyon tondur. Santralin kamuya dönmesinden sonra ise 2020/06-2024 döneminde ortalama yıllık brüt elektrik üretimi 2,3 TWh’e ve ortalama yıllık çıkarılan kömür 3,1 milyon tona düşmüştür. Çayırhan Termik Santrali ve maden sahalarının özelleştirilmesiyle; elektrik ve kömür üretiminin artırılması, kamu zararın önlenmesi, zorunlu yatırımların özel sektör eliyle gerçekleştirilmesi ve varlıkların en verimli şekilde işletilerek dışa bağımlılığın azaltılması hedeflenmektedir.”
‘DMM’NİN BİLGİLERİ DOĞRU DEĞİL’
Türkiye Enerji Su ve Gaz İşçileri Sendikası (TES-İŞ) Çayırhan Şube Başkanı Sinan Türkel, “Biz özel sektörü 20 yıl yaşadık. 2020’ye kadar 20 yıl işleten Ciner grubundan ihbar tazminatlarımızı alamadık, 5 yıldır mahkemede hak mücadelesi veriyoruz.” sözleriyle özelleştirmenin acısını yaşadıklarını anlattı. DMM’nin paylaştığı bilgilerin doğru olmadığını söyleyen Türkel, şu bilgileri verdi:
“2020’de Ciner grubundan devlete geri devrolduk. Ciner grubunun şartnamesinde ‘santralin revizyonları (bakımları) yapılacak, o şekilde geri teslim alınacak’ maddesine göre, son 4 yıldır Ciner santral revizyonda. Santralde 4 grup var. Birinci grup 9 ay durdu, ikinci grup 10 ay, üçüncü grup 15 ay ve dördüncü grup 10’ar ay. Ve bu türbinler Romanya’ya revizyona gitti. Bu bakım faaliyetlerinden dolayı bizim üretimimiz düşük gösteriliyor. Bu doğru değil.
‘SANTRAL TAM KAPASİTE ÇALIŞMAYA YENİ BAŞLADI’
“Burada rakamlar var. Ortalama 2 milyon 500 bin megawat üretiyoruz. Bu 4 grup, tam kapasite çalışarak 2025’te 3,5-4 milyon megawata çıkaracak elektrik üretimini. 4 grup yaklaşık 1 aydır tam kapasite çalışmaya başladık. Burada baz alınacak rakam aslında son 1 ay. Burası 4 yıldır bakımdaydı, bunu böyle söylesinler. Üretim düştü gösteriliyor. Bu emeğe saygısızlıktır. İsteyenin istediği yerde bu verileri tartışır, gösteririz. Biz bu mücadeleye devam ediyoruz. Şimdiye kadar sesimizi duyan olmadı, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı önünden sesleniyoruz son olarak, bu yanlıştan dönsünler.
‘PAYLAŞILAN BİLGİLERİN TAMAMI YANLIŞ’
DMM’nin paylaştığı bilgilerin tamamının yanlış olduğunu, Çayırhan’ın Türkiye’nin en verimli maden ocağı olduğunu söyleyen Türkiye Maden İşçileri Sendikası (Maden İş) Orta Anadolu Şube Başkanı Talih Kocabıyık, kömür üretimiyle ilgili rakamları paylaştı:
“Dün doğru bilgi adı altında bir şeyler paylaşılmış, o bilgilerin tamamı yanlıştır. Revizyonuna giren bir yerin üretimi tabiki düşer. Türkiye’nin en verimli ve en rahat çalışılabilen bir maden ocağı Çayırhan. Yıllık üretilen kömür verilerini paylaşıyorum; 2021 yılı 2 milyon 588 bin ton, 2022 yılı 3 milyon 246 bin ton, 2023 yılı 3 milyon 375 bin ton, 2024 yılı 3 milyon 461 bin ton. Şu ana kadar yüzde 40 kapasiteyle çalışıldı revizyondan dolayı. Yüzde 100 tam kapasite çalışıldığı zaman yıllık üretim kapasitesi 6,5 - 7 milyon tona kadar çıkar.
ÖNERİ: İKİ YIL DENENSİN
“Kömürü madenden çıkarttığımızda bekletirsek yanar, kalorisi düşer ve çevreye ekstradan duman vererek çevre kirliliğine neden olursun. Santral bakımdayken kullanılmayacak kömürü yerin altından çıkarmanın bir mantığı var mı? Yok. Ama talep olduğu gün yüzde 100 kapasiteyle çalışacak bir yer. Çok rahat söylüyorum, aylık 650-700 bin ton çıkaracak şekilde hazır bekliyoruz.” Santralin son bir aydır tam kapasite çalıştığını anımsatan Kocabıyık, “Biz şunu öneriyoruz; böyle iki yıl çalıştırılsın. Eğer üretim kapasitesi düşüyor derlerse özelleştirmeye karşı çıkarsak ne olalım. Burası Yatağan’ın iki katı. Gerçek değeri 3 milyar dolar. Ama rakam açıklanmıyor hiç. Eğer memleketin bir derdine derman olacaksa gerçek değerine peşin fiyatına satılsın. Ama öyle olmayacağını biliyoruz.” diye konuştu.
YÜZDE 20’Sİ PEŞİN KALANI 72 AYDA
Özelleştirme İdaresi’nin açıkladığı bilgilere göre santrali ve maden sahalarını satın alacak firma ödemenin yüzde 20’sini peşin, geri kalan yüzde 80’lik kısmını 72 ayda (6 yıl) taksit taksit yapacak. Özelleştirme İdaresi Başkanlığının ihaleye katılacağını açıkladığı firmalar şöyle: Katarlı Thirty Five ile Aslan Yapı ortaklığı, Çelikler İnşaat, Akçadağ Enerji İnşaat Madencilik, Okyanus Benzin, DSM Teknik Madencilik.
KATAR ŞİRKETİ KISA SÜRE ÖNCE KURULDU
Kamuoyuna yansıyan bilgilere göre; Türkiye’den Aslan Yapı ile birlikte teklif veren Katarlı Thirty Five Maden Yatırımları A.Ş., Çayırhan’ın özelleştirme sürecinin başlamasından çok kısa bir süre önce kuruldu. 1985’ten bu yana Katar’da faaliyette bulunan ve uluslararası yatırımlarıyla bilinen Thirty Five Group adlı holdingin kısa süre önce Türkiye’de şirket kurması dikkat çekti. Teklif veren diğer şirketler arasında daha önce hiç maden işi yapmamış firmalar bulunuyor. Bu durum ‘ihaleye tavşan firmalar katılacak’ yorumuna sebep oldu.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.