(Ramazan gıda paketi) Gıda kolisi zekat olarak verilir mi?
İslam'ın 5 temel şartlarından birisi olan zekat durumu ile ilgili merak edilenler araştırılmaya başlandı. En çok aratılanlardan biri ise gıda kolilerinin zekat yerine geçip geçmeyeceğidir. Peki Ramazan kolileri zekat olarak verilebilir mi? İşte Diyanetin görüşü:
Kelime manasına baktığımızda 'çoğalma, artma, temizlik ve bereket' manalarına gelen zekat, Medine Döneminde hicretin 2. senesinde üzerimize farz kılınmıştır. Bir kimsenin dinimize göre zenginlik ölçüsü olarak kabul edilen miktar kadar malı varsa onun belli bir oranını yalnızca Allah (c.c)'un rızasını gözetmek maksadıyla durumu olmayan ihtiyaç sahibi birilerine vermesi gerekir. Zekatla ilgili bilinmesi ve göz ardı edilmemesi gereken en önemli hususlardan birisi de (nisap) yeterli miktarı mal ya da servete sahip olduktan sonra üstünden bir kameri senenin geçmesi ve sene sonunda da nisap miktarını kaybetmemesi gerektiğidir.
Kuran-ı Kerim'de alenen belirtildiği gibi zekat yardımı yapabileceğimiz kişiler ise bellidir. Bunlar; fakirler, miskinler, zekât toplamakla görevlendirilen memurlar, müellefe-i kulûb adı verilen kalpleri İslâm’a ısındırılmak istenen kimseler, esaretten kurtulacaklar, borçlular, Allah yolunda cihad edenler ve yolda kalmış olanlardır. (et-Tevbe, 9/60).
GIDA KOLİSİ ZEKAT YERİNE GEÇER Mİ?
Marketlerde Ramazan Ayına özel olarak hazırlanan gıda kolilerinin zekat olarak verilip verilemeyeceği en çok araştırılan konulardan birisi olmuştur. Diyanetin bu konu hakkındaki görüşü; gıda kolilerinin zekat olarak verilebileceği yönünde olsa da makbul olanın, ihtiyaç sahibi kimsenin eğer gıda dışında farklı bir ihtiyacı var ise (sağlık sorunu, elektrik ya da su faturası vb.) böyle bir durumda nakit paranın daha iyi bir seçenek olabileceğidir. Bu konuda ihtiyatlı olmak en güzelidir. Fakire verilecek olan yardımı onun izni olmadan tasarrufta bulunarak gıda kolisi vermek yerine para olarak fakirlere vermek daha tavsiye edilebilir bir durumdur.