Rand Corporation’dan KDHC analizi
Pentagon’un 'politika analisti' çalışanı Soo Kim 'Kuzey Kore’nin ‘Eski Tas Eski Hamam’ Füze Provakasyonları.' başlığıyla kaleme aldığı makalesinde KDHC'nin füze gücüne dikkat çekerek önlem alınması gerektiğini vurguladı
Pentagon’a bağlı gölge CIA RAND Corporation internet sitesinde Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti (KDHC) ile ilgili bir analiz yayımlandı. Yazar Soo Kim, füze denemelerini eski tas eski hamam olarak nitelendiriyor. Yazar her ne kadar böyle tanımlasa da Kore DHC’nin son zamanda artan füze denemelerinin, Pentagon’u tedirgin ettiğini şu ifadelerden anlıyoruz:
“Kuzey Kore son dönemde ABD ve Güney Kore’ye karşı füze provokasyonu döngüsünü yeniden canlandırdı. 11 Eylül’de, ‘büyük öneme sahip stratejik bir silah’ olarak tanımlanan ve nükleer bir bileşeni bulunan uzun menzilli bir seyir füzesi fırlattı. Bundan kısa bir süre sonra, Pyongyang, bir vagon platformundan kısa menzilli bir balistik füze denemesi yaptı. 28 Eylül’de ise bir başka ‘stratejik silah’ olan hipersonik bir füze fırlattı.
“Rejim ayrıca, füzelerin fabrikada önceden doldurulmasını ve daha sonra yıllarca fırlatmaya hazır bir durumda depolanmasını sağlayan bir yetenek olan ‘füze yakıtı ampulü’nü de tanıttı. Son olarak, 30 Eylül’de rejim bir uçaksavar füzesini test etti ve çift dümen kontrolü ile çift darbeli uçuş motoru da dâhil olmak üzere yeni teknolojilerle övündü.”
KDHC’NİN ‘HAKLI MEŞRUİYET’ İLANI
Yazar, “Bu Kim Yong-un’un olağan işleri. Elbette Kuzey Kore bilmecesini küçümsemiyoruz.” diyor ve şöyle devam ediyor:
“Kim rejimi, nükleer silahlarının ve füze programlarının savunma niteliğinin altını çiziyor. Daha yakın zamanlarda, Kuzey Kore’nin BM daimi temsilcisi Kim Song, ABD ve Güney Kore askeri ittifakını, Washington’un Pyongyang’a yönelik ‘düşmanca politikasını’ ve ABD-Güney Kore ortak askeri tatbikatlarını gerekçe göstererek ülkesinin yeni silahlar geliştirme, test etme ve üretme konusundaki ‘haklı meşruiyetini’ ilan etti.”
‘DÜNYANIN EN BÜYÜK DÖRDÜNCÜ ORDUSU’
RAND uzmanı, yazısında Kore DHC ordusunun dünyanın en büyük dördüncü olduğunu hatırlatıyor, “Kore Yarımadası’nda, Kore Halk Ordusu (KPA), ABD ve Güney Kore güçlerinin toplamından daha fazla.” diye vurguluyor ancak ordunun teknolojik açıdan eski ekipmanla çalıştığını şöyle belirtiyor:
“Yine de Kore Halk Ordusu, teknoloji ve lojistik açısından önemli ölçüde geride kaldı ve hala daha düşük kaliteli, onlarca yıllık Çin ve Rus ekipmanlarıyla çalışıyor. Başlıca eğitim tatbikatları ve büyük silah ve asker geçit törenleri, öncelikle yerli nüfus için propaganda görevi görüyor ve düşmanlara yönelik tehditleri işaret ediyor. Ancak gerginliklerin silahlı bir çatışmaya dönüşmesi durumunda Kuzey Kore ordusu hazırlıksız olabilir.”
‘FÜZELER DURUMU DENGELİYOR’
Yazarın çelişkisi burada başlıyor. KPA'nın “geri kalmış teknoloji” kullandığını ve “çatışma durumunda hazırlıksız olabilir” diyen yazar, nükleer silah ve balistik füzelere yapılan yatırımın ise durumu dengelediğini ifade ediyor:
“Rejimin nükleer silahlara ve balistik füze programlarına yaptığı yatırım, bu dengesizliği telafi etme girişimidir. ABD ve Güney Kore’ye, artan gerilimlerin potansiyel maliyetlerini artırarak Pyongyang, ABD’nin Kuzeye karşı önleyici bir saldırı yapmasını zorlaştırıyor ve Kim rejiminin hayatta kalabilmesini artırıyor.”
BİDEN’A ‘KIRMIZI ÇİZGİ’ MESAJI
“Son zamanlardaki silah testleri, ABD ve Güney Kore hükümetlerinin kararlılığını test etmeyi amaçlıyor.” diyen RAND uzmanı, “Biden yönetimi, Kuzey Kore’ye Trump yönetiminden farklı bir yaklaşım izleyeceğini belirtirken, herhangi bir politika ayrıntısı yayınlamayı bıraktı. ” ifadelerini kullanıyor
“Kuzey ayrıca, Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in’in görev süresinin sona erdiğinin farkında ve bunu kendi yararına kullanıyor. Kore adasında barış ve uzlaşma ihtimalini sarsarak, Moon yönetimini, Kuzey’in nükleer silah programı üzerindeki Washington-Pyongyang politikası ayrımında köprü oluşturmada proaktif ve gönüllü bir rol üstlenmeye motive etti. Örneğin, Kim Jong-un’un kız kardeşi ve danışmanı Kim Yo-jong, Moon’un savaş sonu ilanı çağrılarını övdü ve bunu ‘ilginç ve takdire şayan’ bir fikir olarak nitelendirdi. Ancak rejim, Seul’e öncelikle belirli koşulların yerine getirilmesi gerektiğini hatırlattı.”
GÜNEY GERİ ADIM ATIYOR
Yazar, KDHC yönetiminin mesajlarının Güney’de etkili olduğunu şöyle açıklıyor:
“Pyongyang’ın teşvikleri, Seul’deki bazı yetkililer arasında bir akor oluşturmuş gibi görünüyor. Güney Kore Dışişleri Bakanı Chung Eui-yong, 5 Ekim’de Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile yaptığı görüşmede, Kim rejimine taahhüt vermek için ‘güven artırıcı bir önlem’ olarak bir savaş sonu deklarasyonuna duyulan ihtiyacı vurguladı. Chung, ayrı bir vesileyle, rejimin devam eden nükleer geliştirme ve füze testlerine rağmen, angajman uğruna Kuzey Kore’ye yönelik yaptırımları hafifletmeyi düşünmenin zamanının olgun olduğunu söyledi. Benzer bir şekilde, Seul’ün Birleşme Bakanı Lee In-young, bu yılın sonundan önce müzakereler zorlayacağının sözünü verdi.”
PENTAGON’DAN ‘BASKI’ ÇAĞRISI
“Kim’in ‘kılıç sallaması’ işe yarıyor” diyen yazar, KDHC’ye uluslararası toplumun baskıyı artırması gerektiğini ve Kim Jong-un’a yönelik cezai önlemler alınmasını öneriyor. Yazar, makalesini şu soru cümlesi ile bitiriyor “75. Yılını kutlayan Kore İşçi Partisi ve Kuzey Kore’nin provokasyonlarına karşı ABD ve Güney Kore ne yapacak?”