Reeskontta Ukrayna çıkmazı
Sanayiciler Ukrayna kredisi bekliyor. Bu ülkeden tahsil edilemeyen alacaklarının vergi matrahı dışında tutulmasını talep eden sanayiciler, hedef ülke olan Ukrayna'ya yönelik strateji belirledikleri için çatışma kaynaklı gelişen durum karşısında sorunlarına çözüm bekliyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi Mart ayı toplantısında Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a talepler iletildi. Toplantının basına kapalı bölümünde neler konuşulduğunu sanayicilere sorduk. Haksız rekabet, çevre ve sürdürülebilirlik sorunu, iş davalarında işveren aleyhine sonuçlanan hukuki süreçler gibi konularda sanayiciler şikâyet ve taleplerini iletti. Merkez Bankası ihracat reeskont kredilerinde hedef pazar olarak belirlenen Ukrayna'ya yönelen Türk firmalar, çatışma ortamı yüzünden zor durumda kaldı. Hedeflerini bu ülke özelinde belirleyen ve kredi ödemelerini de bu ülkeye yapılacak ihracata göre planlayan firmalar, kredi ödemelerinde esneme talep etti. Böylece krizin firmalara finansal anlamda etkilenmesinin asgariye çekilebileceği aktarıldı.
TAHSİLİ YAPILAMAYAN ALACAK VERGİLENDİRİLMESİN
Firmaların Ukrayna'dan mevcut alacakları kapsamında uzun vadeli ve düşük faizli kredi desteği temin edilmesinin de sanayicilere nefes aldıracağı belirtilirken, Vergi Usûl Kanununun ilgili maddesi gereği tahsili mümkün olmayan bir alacağın şüpheli alacaklar karşılığına konu edilerek vergi mahrahının dışında bırakılabileceği aktarıldı. Firmaların Ukrayna'dan alacaklarının bu kapsamda tutulması sayesinde tahsili yapılamamış alacakların vergilendirilmesinin önüne geçileceği bildirildi. Son yıllarda Ukrayna ile yapılan ticaretin artmasıyla birçok firmanın bu ülkeye depo ve fabrika yatırımı yaptığını anlatan sanayiciler, buradaki ürünlerin geri çekilmesi için bir yöntem bulunmasını da talep ettiler.
İTHALATA BAĞIMLILIKTA NEREDE HATA YAPTIK?
Döküm sektöründe faaliyet gösteren bir İSO Meclis Üyesi ise Ticaret Bakanı ve toplantıda hazır bulunan sanayicilere yönelik şu soruları sordu: “Önceden ithal ettiklerimizi üretiyorduk. Şimdi ham madde tarafında da ithal ediyoruz. Biz sanayiciler ve siz yöneticiler olarak nerede hata yaptık? Bunu sorgulayabiliyor muyuz?”
Mobilya sektörü temsilcileri ise ham madde kaynakları olan tomruk ve kerestenin daha işlenmeden ham haliyle dışarıya satılmasından şikayetçi. Bu nedenle zaman zaman içeride yeterli ham madde bulunamadığını ifade ediyorlar.
GIDA KRİZİ GELİYOR TEDBİR ALMALIYIZ
Enerji arz güvenliği kısmına da değinen sanayiciler, bu alanda dışa bağımlı olunduğu sürece ülkenin belini doğrultamayacağını dile getirdiler. Gaz fiyatlarının yükselmesi yüzünden kaya gazının maliyet olarak kurtarır duruma geldiğini anlatan sanayiciler, Türkiye'nin de bu teknolojiyi, yapacağı işbirlikleri ile ülke topraklarında kullanarak kaya gazı üretebileceğini, toplantıda gündeme getirdiler.
Ayrıca sanayinin az yağış alan ve tarım yapılamayacak bölgelere yönlendirilmesi gerektiğine işaret eden sanayiciler, yaklaşan gıda krizine karşı önlem alınmasını istediler.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.