Rehberlerden Bakan’a çağrı: Bu tasarıyı çekin yenisini yapalım
Turist Rehberleri Birliği (TUREB) Başkanı Hakan Eğinoğlu, turizm meslek kanununda değişiklik yapılmasına karşı olmadıklarını, tarafların görüşlerinin alınması gerektiğini söyledi.
Turizm Bakanlığı, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) ve Turist Rehberleri Birliğinin bir masada kanun teklifini tekrar çalışmasını öneren Eğinoğlu, “ortak paydada buluşalım.” çağrısı yaptı. Öte yandan TUREB geçen aylarda bir çalıştay yaptı. Bu çalıştayda rehberlerin ve turizmin kalkınması için öneriler sıralandı. Bakanlığa da sunulan öneriler yasal düzenlemede yer bulmadı.
TEKLİF SEÇİM SONRASINA KALDI
Turizm cenneti ülkemizde turist rehberleri meslek kanununda bazı değişiklikler yapılmasına yönelik kanun teklifi verildi. Teklif TBMM Bayındırlık, İmar, Ulaştırma ve Turizm Komisyonunda görüşülerek kabul edildi. Teklifin seçimlerin ardından Meclis Genel Kurulu gündemine gelmesi bekleniyor. Tartışma yaratan teklifin tekrar düzenlenmek üzere geri çekildiği iddia edildi ancak resmi bir açıklama yapılmadı. Teklif maddeleri arasında rehberlerin tur araçlarından indirilerek sadece ören yeri ve müzelere yapılan turlarda çalıştırılması; Türkçe rehberlik; arkeoloji ve sanat tarihi mezunlarının istihdamı ile Çince düzenlemesi turist rehberlerinin karşı çıktığı maddeler arasında yer alıyor. Rehberler teklifin bu haliyle yasalaşması durumunda milli güvenlik sorunu teşkil edeceği, istihdamı baltalayacağı, kaçak tur acentelerinin önünün açılacağı görüşünde.
ÇALIŞTAYDAN ÇÖZÜM ÖNERİLERİ ÇIKTI
Eğinoğlu, Aydınlık’ın sorularını yanıtladı. Yasa teklifinin yetersiz ve hatalı olduğunu söyleyen Eğinoğlu, “Önümüzde bir yasa taslağı var. Bu arzu ettiğimiz bir taslak değil. Bizim de mesleğimiz ve Türkiye turizmi için bazı önerilerimiz var, bunların da dikkate alınarak bir yasal düzenleme yapılmasını talep ediyoruz.” dedi. Mevcut yasadaki eksikliklere yönelik bir çalıştay yaptıklarından bahseden Eğinoğlu, “Mevcut yasada bazı eksiklikler var. Geçen aylarda Neler eksik, TUREB kurulları ve oda yönetim kurulu başkanlarımızla bir çalıştay düzenledik. Yasaya eklenmesi gereken maddeleri sıraladık. Bir yasa değişikliği olursa diye hazırlık yaptık. Bu çalışmayı raporlandırarak bakanlığımıza da bakan yardımcısına da takdim ettik.”diye konuştu.
‘DİL ÖĞRETİMİ YAYGINLAŞTIRILSIN’
Eğinoğlu, Turist rehberliği eğitimin daha nitelikli hale getirilmesi için yapılması gerekenleri sıraladı: “Mesleğimiz için kalite artışı düşünülüyorsa buna rehberlik bölümlerinde yapılacak düzenlemelerle başlanmalı. Dil öğretimi yaygınlaştırılmalı. Seçmeli diller de öğretilmeli. Her bölüm aynı seviyede değil .50 yabancı dilde 13 bin 300 civarı rehber var. Bazı dillerde rehber az sayıda bazısında da çok… Bu dilleri üniversitelerde öğretmeliyiz.
BÖLÜM MEZUNLARI NE OLACAK!
“Yasa taslağında arkeoloji ve sanat tarihi bölümlerinde mezun olanlara rehber olma kolaylığı sağlanmak isteniyor. Eğer bu bölümlerdeki mezunları rehber yaparsak, rehberlik bölümleri ne olacak! Neden turist rehberliği bölümleri var. Üniversitelerde Türkiye’de 90’a yakın rehberlik bölümü var.
MESLEĞE EŞİTSİZLİK GETİRİR
“Bu öğrenciler başka disiplinden insanlar da girince haklarını kaybedecekler. Bu bölümde okuma isteği azalacak. Şu an zaten arkeoloji ve sanat tarihi okuyanlar rehber olabiliyor, belli şartları karşılayınca. TUREB, Bakanlıkla eşgüdüm içinde senede bir kez belli bir kota uygulanarak sertifika programı düzenleyebilir, bu da zaten yasamızda var. Özel olarak bunun için bir maddenin sunulması, işlevselliği azaltır ve mesleğimizde eşitsizlik getirir.”
YÖK’E ÇAĞRI
“Rehberlik bölümlerinde ön lisans var bir de yüksek lisans var. Bir de tezsiz yüksek lisans var. Bu programları bitiren herkes rehber olabiliyor. Bu konudaki adaletsizliğin giderilmesi gerekiyor. Bakanlık ve YÖK ile çalışmaya hazırız.”
‘OTOBÜSLERDE TANITIYORUZ’
Turist rehberlerinin otobüsten indirilmek istendiğini, söyleyen Eğinoğlu, “Yapılmak istenen yasal düzenlenmede en sorunlu madde rehberlerin otobüsten indirilmesini isteyen madde… Rehberlik otobüste yapılıyor! Türkiye’nin tanıtım ve güvenliği açısından da rehberlerin otobüsten indirilmesi zararlı. Biz Türkiye’yi otobüslerde tanıtıyoruz. Ören yerleri ya da müzede değil. Ön yargılı yabancı turistlerin yargılarını da yıkmaya çalışıyoruz.” dedi.
‘BATI BİZE BİZ BATI’YA’
Eğinoğlu, Türkiye’nin Batılı ülkelere özenerek bazı düzenlemeler yapmak istediğini ancak Batılıların Türkiye’deki meslek kanununu ülkelerine kabul ettirmeye çalıştığını söyledi:
“Bakanlık rehberlik Batı’daki gibi olsun istiyor. Türkiye’de rehberlikte dünyanın en iyi 5 ülkesi arasında. Biz Dünya Rehberler Federasyonuna da üyeyiz, yurtdışında da nasıl yapılıyor biliyoruz. Türk rehberleri dünyada etkisi büyük bir kitle. Batılı ülkeler bizim meslek yasamızı kendi ülkelerinde kabul ettirmeye çalışıyor. Onlar bizi örnek alıyorlar. Turizm alanında Dünyada ilk 3’e girebiliriz. Potansiyelimiz var. Pasifize ederek değil, standartlarını indirerek değil daha geniş kapsamda rehberler yetiştirerek ilk 3’e girmeyi başarabilir. Bir meslekte düzenleme yapılacaksa, o meslek grubu ile birlikte ve haklarını kısıtlayarak değil, standartları yükselterek yapılmalı. Biz bu çalışmaya hazırız."