Restoran ve kafeler açılacak mı? 'Mutasyon riskli, normalleşme için erken'
Bakanlar Kurulu yarın toplanıyor. Öncelikli gündem Kovid-19’la mücadele. Vatandaş, kısıtlamalarda yapılacak değişiklikleri merakla bekliyor. Özellikle restoran ve kafeteryaların açılıp açılmayacağı ise büyük bir soru işareti. Ancak uzmanlar riskler konusunda uyarıyor.
Restoran ve kafelerde süre ve kapasite kısıtlaması ile hizmet verilmesi , önümüzdeki günlerde söz konusu olabilir…Bilim Kurulu toplantısının ardından yapılacak Bakanlar Kurulu ile, önümüzdeki günlere ilişkin yeni adımların atılması bekleniyor. Peki sağlık emekçileri yeni süreçle ilgili neler öneriyor?
Uzmanlara göre, mutasyon tehlikesi, normalleşmenin önündeki en büyük engellerden biri.
aydinlik.com.tr'den Seda Anık'a konuşan, Karadeniz Teknik Üniversitesi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, kademeli açılmanın, risklerin doğru hesaplanarak yapılması gerektiğinin altını çizdi.
Faruk Aydın, “Sektörlerin gördüğü zararların minimalize edilmeye çalışılması söz konusu.Fakat illere göre pozitif vaka sayısı açıklandı bu hafta. İllerde kurulan Pandemi kurullarının durumunu görmek burada önemli. Bölge rakamları çok önemli. Bu yapılamaz değil. HES uygulaması kritik. AVM’lerde olduğu gibi bir sistem uygulanabilir. Ciddi denetimlerle, bu denenebilir. Ama riskli. Mutasyon bir çok vilayete ulaştı. Riskin doğru hesaplanması ile uygun adımlar atmaları mümkün olabilir.” ifadelerini kullandı.
“İNSANLAR ÖNLEMLERİ KIRIYOR’
Haftalık vaka sayılarındaki dağılıma bakıldığında Karadeniz, en riskli bölgeler arasında. Prof. Dr. Aydın, hafta sonu kısıtlamalarında bölgedeki yazlık ve tursitik bölgelere giden vatandaşlarımızın, artışta etkili olduğunu belirtti. “İnsanlar kısıtlamalardan kurtulmak için, önlemleri kırıyorlar. Seyahat kısıtlaması başta olmak üzere, bütün önlemlerin ayarlanması gerekiyor” dedi.
'MUSTASYON RİSKİ KATLADI’
En önemli risk mutasyon. Aydın, “Mutasyonlu virüsün özelliği daha az miktarda virüsün, daha uzak mesafeden, daha kolay bulaşması. İster Brezilya, ister Güney Afrika olsun. Kapalı alanlar risk. Risk katlanmış durumda. Dolayısıyla riskler göz önüne alınarak faaliyetlere müsaade edilmesi gerekiyor. Eğitim de dahil.” diye konuştu.
İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Dahiliye Bölüm Başkanı, İç hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Osman Erk’in dikkat çektiği en önemli nokta ise vaka sayılarındaki mevcut durum. “İstenildiği kadar azalma söz konusu değil” diyen Prof. Dr. Erk, sokak kısıtlamalarındaki ihlallere, kapalı salonlarda yapılan kalabalık toplantılara vurgu yaptı.
‘RİSKLİ BİR DÖNEM, TEDBİRLERİ GEVŞETMEK GERÇEKÇİ DEĞİL’
Erk, “Test sayıları az, vaka sayıları yüksek. Çok sayıda mutasyon var. Hem bu tehlike varken, hem beklenen azalma yokken, tedbirlerin gevşetilmesi yoluna gitmek pek gerçekçi değil. Ancak restoran ve kafelerde kademeli bir açılış söz konusu olabilir. HES kodu uygulaması, maske, mesafe , hijyen kuralları ile kısa süreli misafir ağırlanabilir. Yalnız, bu aşamadan önce , sadece restoran ve kafelerin kapatılması yerine tam kapanma olması daha gerçekçi olurdu. Bizim için kritik bir dönem.” İfadelerini kullandı
‘BU ŞEKİLDE OLMAZ’
Vatandaşları tedbirlere uymak konusunda uyaran ve kapalı salonlarda yapılan toplantıların getireceği risklere vurgu yapan Prof. Dr. Osman Erk, “Ben bir doktor olarak haftasonları dışarı çıkmıyorum, bu şekilde olmaz” ifadelerini kullandı.