Rize ve Malatya'nın ardından profesörlerden 'deprem' uyarısı: Riskli bölgeler sıralandı!
AFAD, Rize'nin Hemşin ilçesinde 4,7, Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde ise 4,9 büyüklüğünde deprem meydana geldiğini duyurdu. Depremlerin ardından Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Prof. Dr. Okan Tüysüz, Prof.Dr. Zafer Akçığ ve Prof. Dr. Naci Görür'den açıklama geldi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığının (AFAD)'ın açıkladığı verilere göre; Malatya ve Rize'de peş peşe deprem meydana geldi. Malatya'nın Doğanşehir ilçesinde de saat 10.46'da 4,9 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından Rize'nin Hemşin ilçesinde saat 12.02'de 4,7 büyüklüğünde 12,85 kilometre derinlikte deprem meydana geldi. Malatya ve Rize depremlerinin ardından yerbilimci profesörlerden açıklama geldi.
Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, Rize'de meydana gelen depremle ilgili sosyal medya hesabından açıklama yaptı. Prof. Dr. Ercan şunları yazdı:
"Rize Çamlıhemşin’deki M4,8’lik deprem yerel, sıcaksu üreten ikincil kırık üzerinde olmuştur. Ardından büyük bir deprem beklentisinde değilim. Rize en güvenli illerden biridir."
Ercan, daha sonra Rize ve Malatya'daki depremlerin birbiriyle bağlantılı olup olmadığıyla ilgili de açıklamalarda bulundu. Ercan'ın açıklaması şöyle:
Ercan, "Böyle bir bağlantı yok. Rize’deki deprem tamamen ikinci bir kırık üzerinde oluşurken Malatya’daki deprem Doğu Anadolu kırığı üzerinde oluştu. Malatya’da olan 4.9 büyüklüğündeki deprem de 2023’ün 6 Şubat’ında olan Kahramanmaraş depreminin bir artçısıdır. Daha önce de söylemiştim; artçılar 2028 yılına kadar sürecek diye. 11 ilimizde yaşayan vatandaşlarımıza korkmayın diyemeyeceğim çünkü depremden, sarsıntıdan insan psikolojisi korkar. Bunun tek çaresi sağlam yerde sağlam yapıda oturmak." dedi.
Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür sosyal medya üzerinden iki depremi de değerlendirdi. Görür, şu ifadeleri kullandı:
Gövdeli-Doğanşehir/Malatya’da 4,9 deprem; Çardak ile Malatya Faylarının kesim bölgesinde ve Malatya Fay zonuna daha yakın, Malatya Fayı yavaş bir fay. Yeterince bilinmiyor ve çalışılıyor. Büyük deprem üretme potansiyeli var. Maraş depremlerinden etkilenip stres yüklendiği kesin.
Çamlıhemşin-Şenköy/Rize’de 4,8 deprem. Bölgede fay gözükmüyor. Depremin güneyde Artvin-Bayburt arasından geçen doğrulu atımlı fayın etkisi ile oluşmuş KD-GB uzanımlı eğim atımlı faylar nedeni ile oluştuğunu düşünüyorum.
Jeolog Prof. Dr. Okan Tüysüz, dikkat edilmesi gereken bölgeleri NTV canlı yayınında açıkladı. Tüysüz özellikle Bingöl ve çevresindeki Yedisu segmentine dikkat çekerek 7 ve üzeri deprem uyarısında bulundu. Tüysüz ayrıca Palu-Bingöl yöresini de işaret etti.
Tüysüz şunları söyledi:
"Çok yeni, bilgilerin sınırlı olduğu bir aşamadayız. Depremin olduğu yere bakılırsa aşağı yukaru Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde olan bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla yüklendiği bir bölge. Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. 6 Şubat'taki depremleri yaşadıktan sonra özellikle Doğu Anadolu'nun ve Orta Anadolu'ya kadar olan bir kesimin sıkıştığını ve bölgede önemli stres değişikliğinin olduğunu hep söylüyoruz. Dolasıyla bölgenin tamamı için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım ama özellikle de bazı alanlarda özellikle dikkatli olunması lazım. Bingöl tarafında biraz. Elazığ'a uzanan Çelikhan'a kadar olan kısım gibi. Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz ve 7'nin üzerinde deprem üretme potansiyeli olan bir bölge var. Burası Erzincan Ovası'nın doğusu ile Bingöl arasındaki kalan kesimde yer alıyor. Bir diğeri Palu-Bingöl yöresi. Burada uzun süredir deprem olmamış ve aktif fayların yoğun olduğu bir bölge. Bunun dışında, özellikle Güneydoğu Anadolu Fayı dediğimiz, nerdeyse Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye kadar uzanan bölge ki burada depremler meydana geliyor. Zaman bu büyüklükte belki 6 ve üstünde depremlerin olması olağan."
Prof.Dr. Zafer Akçığ da katıldığı Habertürk canlı yayınında, "Büyük olasılıkla daha önce enerjisini boşaltamamış bir fayın etkisi. Buna bir artçı demek doğru değil. Bence bu daha küçük bir fayın harekete geçmesi olarak yorumluyorum. Tabii sismografik kayıtları görmek lazım. Bölge bir levha sınırı. Levha tektoniği açısından baktığınızda hiç yerinde durmadığını görüyoruz" yorumunu yaptı.