RSV nedir? RSV belirtileri nelerdir? RSV için alınacak önlemler nelerdir?
RSV virüsü, iki yaşından küçük çocuklarda daha yaygın olmak üzere bulaşıcı bir virüstür. Peki RSV virüsü nedir? RSV'nin belirtileri ve alınacak önlemler nelerdir? Detaylar haberimizde...
Neredeyse tüm çocuklara 2 yaşından önce en az bir kez solunum sinsityal virüsü (RSV) bulaşır. Çoğu sağlıklı çocuk için RSV soğuk algınlığı gibidir. Ancak bazı çocuklar RSV sebebiyle çok hastalanırlar.
Bir bebeğin veya küçük bir çocuğun ebeveyniyseniz, RSV ve bunun nasıl önleneceği hakkında sorularınız olabilir. Detaylar haberimizde...
RSV NEDİR?
RSV, solunum yolu hastalığına neden olan birçok virüsten biridir. İnsandan insana bulaşabilen bir virüstür. Vücuda burun veya gözlerden, genellikle enfekte tükürük, mukus veya burun akıntısı ile temastan girer. Bu virüs genellikle sonbaharın sonlarından ilkbahar aylarının başlarına kadar ortaya çıkar.
RSV, 1 yaşın altındaki çocuklarda en sık hastaneye yatış nedenidir. RSV enfeksiyonu olan her 100 bebekten iki ila üçü için hastanede yatış gerekir. Bu bebekler, yemek yemiyor veya içmiyorlarsa nefes almaya yardımcı olmak için oksijene veya (intravenöz) IV sıvılara ihtiyaç duyabilirler. Bu çocukların çoğu iyileşir ve birkaç gün sonra eve gidebilirler.
RSV'NİN BELİRTİLERİ
Bronşit benzeri belirtiler
Dehidrasyon belirtileri (her 8 saatte bir 1'den az ıslak bebek bezi)
Duraklamalar veya nefes almada zorluk
Dile, dudaklara veya ciltte gri veya mavi renk
Önemli ölçüde azalmış aktivite ve uyanıklık
Rsv'li bazı çocuklar yüksek risk altında olabilir
RSV VİRÜSÜNDEN BEBEKLERİ NASIL KORURUZ?
AŞI YAPTIRIN
Çocuklarınızın aşılarını aksatmayın ve tüm aileye yıllık grip ve COVID aşısı yaptırın. 60 yaşın üzerindeki yetişkinler RSV aşısını alabilir. Boğmacaya karşı korunmak için aşı olmak özellikle bebeklerin yanında olan yetişkinler için önemlidir.
Bebeğinizin kalabalığa, diğer çocuklara ve soğuk algınlığı olan herkese maruz kalmasını sınırlayın. Çocukları hasta olduklarında okuldan veya kalabalıktan uzak tutun.
ELLERİNİZİ YIKAYIN
Mutlaka sabun ve su kullanın ve en az 20 saniye ellerinizi yıkayın. Çocuklara yıl boyunca iyi el hijyeni uygulamalarını hatırlatın.
DEZENFEKTE ÖNEMLİ
Evinizdeki nesneleri ve yüzeyleri düzenli olarak dezenfekte edin ve çocuğunuzu tütün dumanına maruz bırakmaktan kaçının.
ANNE SÜTÜYLE BESLEYİN
Bebeğinizi anne sütü ile besleyin. Enfeksiyonları önlemek ve bunlarla savaşmak için benzersiz antikorlara sahiptir.
Çeviri ve derleme: Çisem Arslan
Kaynak: Healthychildren.org