Rusya, Bulgaristan ve Polonya'nın gazını kesti
Rus enerji şirketi Gazprom, ödemeleri ruble cinsinden yapmayı reddetmelerinin ardından Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz akışını kesti. İki ülke kararın sözleşmelere aykırı olduğunu açıkladı. Avrupa Komisyonu kararı "şantaj aracı" olarak nitelendirdi.
Polonya ve Bulgaristan'daki enerji dağıtım şirketleri, Rus gazının kesileceğine dair önceden kendilerine resmi bildirim yapılmadığını söyledi.
Bulgaristan Enerji Bakanı Alexander Nikolov bu sabah, ülkenin halihazırda Nisan ayı gaz teslimatının tüm ödemesini yaptığını söyledi ve Gazprom'u kontratı ihlal etmekle suçladı.
"Şu anda, devam eden savaşta doğal gaz daha çok bir siyasi ve ekonomik silah olarak kullanılıyor" sözlerini ekledi. Ayrıca Bulgaristan'ın, AB'nin Rusya'nın doğal gaz ödemelerinin ruble ile yapılması isteğini yerine getirmeme konusundaki konumunu takip ettiğini belirtti.
Rusya'nın doğal gaz akışını durdurması sonrası İngiltere Başbakan Yardımcısı Dominic Raab, bu kararın Rusya'yı uluslararası sahnede, sadece politik olarak değil ekonomik olarak da, daha çok yalnızlaştıracağını söyledi.
Polonya devlet gaz şirketi PGNiG da Gazprom'un sözleşmeyi ihlal ettiğini ve tazminat için tüm hukuki yolları arayacaklarını belirtti.
Rusya Parlamentosu'nun alt kanadı Duma'nın sözcüsü Vyacheslav Volodin ise Telegram kanalından, Gazprom'un Bulgaristan ve Polonya'ya doğal gaz akışını durdurma kararında haklı olduğunu ve Rusya'nın da düşmanca davranan ülkeler için aynı şeyi yapması gerektiğini söyledi.
Rusya'nın bu hareketinin ardından gözler diğer büyük enerji sağlayıcılarına çevrildi.
Avrupa'nın kilit gaz tedarikçilerinden Norveç'in en büyük gaz ve petrol üreticilerinden Vaar Enerji, şu anda üretebileceği en yüksek doğal gazı ürettiğini ve kısa vadede bunu artıramayacaklarını açıkladı. Norveç 2020 yılında Avrupa'ya Rusya'dan sonra en çok gaz tedarik eden ülkeydi.
Avrupa Birliği'nin (AB) yürütme organı olan Avrupa Komisyonu da Rusya'ya tepki gösterdi.
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, "haksız ve kabul edilemez" olarak değerlendirdiği Rusya'nın doğal gazı kesme kararının "şantaj aracı" olduğunu söyledi.
Ursula von der Leyen, "Rusya, gaz tedarikçisi olarak güvenilmez bir ülke" dedi.
Von der Leyen, AB'nin Rusya'ya karşı planları olduğunu, Avrupa Komisyonu'nun alternatif gaz tedariki ve en iyi depolama seviyelerini sağlama konusunda üye ülkelerle yakın ilişkiyi sürdürdüğünü söyledi.
Von der Leyen ayrıca alternatif gaz akışı için uluslararası ortaklarla da çalışmaların süreceğini ve hem Avrupa hem de dünya liderleriyle çalışmaya devam edeceğini belirtti.