Normalleşmeye son verin!
Moskova yönetimini Ukrayna'da sivil katliamı yapmakla suçlayan Tel Aviv'e yanıt, Rusya'nın Mısır Büyükelçiliğinden geldi. Açıklamada Gazze'de yaşananlara dikkat çeken Rus tarafı, İsrail Başbakanı Yair Lapid'i 'ikiyüzlülük'le suçladı.
Rusya'nın Ukrayna'daki neonazilere yönelik 'Özel Askeri Operasyonu'nu başlatmasıyla birlikte Batı yanlısı bir tutum takınan İsrail, iki ülke arasındaki ilişkilerin daha önce görülmemiş şekilde bozulmasına neden oldu. Önce Suriye hava sahasında İsraillileri uyaran, ardından Yahudi Ajansı'nın Rusya'yı terk etmesini isteyen Moskova yönetimi, şimdi de Başbakan Yair Lapid'i 'gözlerine perde çekmekle' suçladı.
Rusya'nın Mısır Büyükelçiliği, İsrail Başbakanı Yair Lapid'in “Moskova yönetiminin Ukrayna'daki sivillere yönelik kasti saldırılarını savaş suçu olarak adlandırdığı” ifadesini eleştirerek, İsrail güçlerinin abluka altındaki Gazze'deki saldırılarına dikkat çekti. Twitter'dan bir açıklama yapan Büyükelçilik, Rusya'nın Bucha'da sivilleri hedef aldığı iddialarına yanıt olarak “İsrail'in ağustos ayında Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarına bir göz atalım. Bu manada Yair Lapid'in ifadeleri kendi yaptıklarıyla çelişmiyor mu? Bu, Filistinlilerin yaşamlarını hem hiçe sayma hem de hakir görme anlamına gelmiyor mu?” ifadesini kullandı. Bucha'da meydana gelen sivil ölümlerinin Ukraynalı Nazilerce gerçekleştirildiğini kaydeden Büyükelçilik, Tel Aviv yönetimini ise ikiyüzlü olmakla suçladı.
Rusya'nın Mısır Büyükelçiliğinin tepkisi, Moskova ile Tel Aviv yönetimleri arasındaki gerilimin yüksek olduğu bir dönemde geldi. Geçen ay Rusya, İsrail Yahudi Ajansı'nın ülkede yasa dışı şekilde bilgi topladığını belirterek ajansın ülkeyi terk etmesini istemişti. Sorunu görüşmek için Rusya'ya gitmek isteyen İsrailli hukuk heyetine de Moskova'dan vize çıkmamıştı. İsrail Başbakanı Yair Lapid ise ajansın kapatılmasının ikili ilişkilere etkisi olacağını kaydetmişti.
Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, mayıs ayının başında İsrail'i Ukrayna'daki neonazileri desteklemekle suçlamış ve Adolf Hitler'in de Yahudi asıllı olduğunu hatırlatmıştı. Lavrov'un bu açıklamasına İsrail'den en üst düzeyde tepkiler gelmiş, Rusya'nın Tel Aviv Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığına çağrılmıştı. Dönemin İsrail Başbakanı Bennett, Dışişleri Bakanı Lapid ve diğer birçok üst düzey isim, Lavrov'un açıklamalarına tepki göstermişti. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova ise Ukrayna'daki Azak Taburu'nda İsrailli paralı militanların Rusya'ya karşı savaştığını açıklamıştı.
İSRAİL'İN İHANETİ
Aslında Rusya ve İsrail arasındaki tansiyon, Ukrayna'daki 'Özel Askeri Operasyon'la birlikte yükselmeye başlamıştı. İsrail'in önce tarafsız bir tutum takınıyor gibi görünmesi fakat kısa süre sonra Ukrayna'ya askeri yardımlar yapması, Moskova'da ihanet olarak algılanmıştı. Rus tarafı da ilk yanıtı Suriye sahasında vererek önce jetlerini Golan Tepeleri üzerinde uçurmuş, ardından Suriye hava sahasını Ben Gurion Havaalanı'na kadar İsrail'e kapattığını duyurmuştu. Rusya’nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilciliği de yaptığı bir açıklama ile, “Tel Aviv'in, 1949 Cenevre Sözleşmesi'nin hükümleriyle çelişen işgal altındaki Golan Tepeleri'ndeki yerleşim faaliyetlerini genişletme planlarından endişe duyuyoruz. Rusya, İsrail'in Suriye'nin bir parçası olan Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanımıyor.” demişti. Böylece İsrail, Suriye'deki hava harekâtını kabiliyetini büyük oranda yitirmiş, hatta Golan'ı dahi kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya gelmişti.
RUSYA'DAKİ 600 BİN YAHUDİ
Geçen günlerde Haaretz gazetesine konuşan bir İsraili yetkili de, Rusya ile ilişkilerinin bozulmasının sadece güvenlikle ilgili sorunlar doğurmayacağını, aynı zamanda İsrail'e göç etmeye uygun 600 bin kadar Yahudi asıllı Rus vatandaşının da kesin göçünün engellenebileceğinden endişe duyduklarını söyledi. Rusya ile ilişkileri bozmanın İsrail'i bölgede yalnızlığa itebileceğini kaydeden yetkili, bu durumun kendileri için istemedikleri sonuçlar doğuracağını kaydetti. Rusya, 2015 yılında Suriye sahasında askeri olarak varlık göstermeye başlasa da, bugüne kadar Golan Tepeleri'ndeki işgal konusunda sessiz kalmış, İsrail'in Suriye'deki İranlı güçlere yönelik hava operasyonlarına da silahlı bir yanıt vermemişti.