Rusya Taliban yönetimini tanıyacak mı? Rusya'dan Taliban açıklaması
Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda yapılan Afganistan oturumunun ardından gözler BMGK üye ülkelerine çevrildi. Rusya Dışişleri Bakanlığı'ndan Taliban'la görüşülüp görüşülmeyeceğiyle ilgili önemli bir açıklama geldi.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Afganistan Özel Temsilcisi Kabulov, yarın Moskova'da düzenlenecek olan toplantıyla ilgili açıklamalarda bulundu.
LAVROV TALİBAN'LA GÖRÜŞECEK Mİ?
Taliban yönetiminin de yer alacağı toplantıya Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un katılıp katılmayacağı sorusunu yanıtlayan Kabulov, Lavrov'un bu toplantıya katılmayacağını söyledi. Kabulov ayrıca Taliban heyetinin toplantının katılımcısı değil konukları sıfatını taşıdığının altını çizdi:
"Onları davet eden Sergey Viktoroviç (Lavrov) değil, Devlet Başkanı’nın özel temsilcisi olarak bendim. Bakanın davet ettiğim konuklara karşı herhangi bir yükümlülüğü yok. Taliban heyeti katılımcı değil, daha ziyade Moskova formatındaki toplantının konukları sıfatı taşıyor"
RUSYA TALİBAN YÖNETİMİ'Nİ TANIYACAK MI?
Rusya'nın Afganistan'daki Taliban Yönetimini tanıyıp tanımayacağı sorusunu da yanıtlayan Kabulov, "Öncelikle Taliban'ın tarafımızca tanınmayı hak etmesi, yani kapsayıcı bir hükümet kurma çağrısına yanıt vermeye hazır olduğunu pratikte kanıtlaması gerekiyor" dedi.
Kabulov, Taliban’ın böyle bir adım atması halinde Rusya tarafından tanınmasının önünü açacağını dile getirirken, "Bu nedenle, Moskova'daki Afgan büyükelçiliği artık Afganistan Maslahatgüzarlığı tarafından yönetiliyor. Biz Taliban hükümetini tanımadığımız için büyükelçiyi kabul edemeyiz" ifadelerini kullandı.
BM AFGANİSTAN TEMSİLCİSİ: HÂLÂ BİR FIRSAT VAR
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde Afganistan ve Taliban yönetimi gündemdeydi. BM Afganistan Özel Temsilcisi Roza Otunbayeva, Taliban yönetimiyle diyaloğun devam etmesi gerektiğini söyledi.
BM Güvenlik Konseyi'nde düzenlenen Afganistan özel oturumunda konuşan Otunbayeva, "Biz Taliban yönetimiyle diyaloğu sürdürmek için angajmana devam edilmesi gerektiğini savunuyoruz. Diyalog, tanıma anlamına gelmiyor. Söz konusu politikaları kabul ettiğimiz anlamına gelmiyor. Aksine, diyalogla bu politikaları değiştirmeye çalışıyoruz." dedi.