Rusya: Tekliflerimiz net, NATO: Uzlaşmaya hazır değiliz
NATO ve Rusya heyetleri Ukrayna ve Doğu Avrupa'yı konuşmak üzere bir araya geldi. Rusya taleplerini net bir şekilde masaya koydu. NATO ise uzlaşma sinyali vermedi. Görüşme sonrasında ortak açıklama yapılmadı.
NATO-Rusya Konseyi, yirmi yıl önce kuruldu, ancak Rusya'nın 2014'te Ukrayna'nın Kırım Yarımadası'nı ilhak etmesiyle toplantılar duraksadı. Konsey, Temmuz 2019'dan bu yana ilk defa bu kadar üst düzeyde toplandı.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Alexander Grushko ve Savunma Bakan Yardımcısı Alexander Fomin, NATO-Rusya Konseyi önünde medyaya poz verdi. ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman, Brüksel'deki NATO karargahında ABD ekibine liderlik etti.
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, “Avrupa güvenliği için kritik bir anda diyalog için tam zamanında bir fırsat. Gerginlik yüksek olduğunda, aynı masanın etrafında oturup endişelerimizi dile getirmemiz daha da önemli.” açıklamasını yaptı.
Stoltenberg ve ABD'nin NATO Temsilcisi Julianne Smith'in daha önce söylediği gibi, Batı liderliğindeki blok Rusya'nın endişelerini duymaya ve açık ve makul bir diyalog başlatmaya hazır, ancak özellikle kendi meselelerinde uzlaşmaya hazır değil.
RUSYA TEKLİFLERİNİ İLETTİ
NATO, başta Ukrayna olmak üzere Doğu Avrupa'ya askeri yığınak yapmak için, Rusya'nın Ukrayna'yı 'işgal' edeceği iddiasını dile getiriyor. Rusya da kendi sınır ve bölge güvenliğini sağlamak için buna karşı taleplerini net bir şekilde ortaya koyuyor.
Rusya, ABD ve NATO'ya ilettiği güvenlik garantileri konulu anlaşma tekliflerinde, NATO’nun doğuya doğru genişlemesinden ve eski Sovyetler Birliği ülkelerinin NATO’ya alınmasından vazgeçilmesine dair ABD'den taahhüt istiyor.
ABD'nin eski Sovyetler Birliği ülkelerinde ve NATO üyesi olmayan ülkelerde askeri üs kurmaması, herhangi bir askeri faaliyette bulunmak için bu ülkelerin altyapısını kullanmaması ve bu ülkelerle askeri iş birliği yapmaması talepleri de taslak anlaşma metinlerinde yer alıyor.
Rusya’nın teklifinde, nükleer silahların her ülkenin kendi ulusal toprakları dışında konuşlandırılmaması ve ulusal topraklar dışında konuşlandırılan bu tür silahların geri çekilmesine yönelik maddeler de bulunuyor.
'KABUL EDİLEMEZ'
Estonya Savunma Bakanı Kalle Laanet, verdiği demeçte, Rusya'nın sunduğu teklifler için "Bunlar kesinlikle kabul edilemez teklifler." dedi. Estonya, Baltık komşuları Letonya ve Litvanya gibi, NATO üyeliğinin sağladığı ABD güvenlik garantilerine güveniyor.
Putin, Rusya'nın taleplerinin basit olduğunu açıklamıştı, ancak bu taleplerin NATO üyeleri tarafından kabul edilemeyeceği ısrarla vurgulanıyor.
AB'DEN ‘BİRLİKTE HAREKET EDELİM’ ÇAĞRISI
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya'nın Avrupa'nın güvenlik mimarisi ve siyasi düzenini değiştirmek istediğini belirterek AB ülkelerinin buna karşı birlik içinde hareket etmesi gerektiğini belirtti. AB'nin NATO ve ABD ile birlikte çalışması gerektiğini vurgulayan Borrell, "AB şimdi Avrupa'nın güvenlik düzenini ve bunu destekleyen ilkeleri korumak için ne yapmak gerektiğini belirlemelidir. Bugün bunlar tehdit altındadır." değerlendirmesini yaptı.
Borrell, bu konuların bu hafta Fransa'nın Brest kentinde gayriresmi formatta yapılacak AB Savunma Bakanları Toplantısı ve AB Dışişleri Bakanları Toplantısı'nda görüşüleceğini aktardı.