Saçları siyaha boyatmak caiz mi? Kadın ve erkekler saçlarını siyaha boyatabilir mi?
Saçında tek tük de olsa beyazlık beliren ya da sakalında beyazlıklar çıktığı için bu durumdan rahatsız olan kimseler, beyazlaşan bu bölgeleri siyaha boyatmak isteyebilir. Peki saç ve sakalları siyaha boyatmak caiz mi? Saçları siyaha boyatmanın hükmü:
Günümüzde pek çok kimsenin saçında yaşın ilerlemesiyle beraber daha sık görülen beyazlaşmalar, estetik anlamda hoş karşılanmayabilir. Bunun nedeni ise saçın renk almasında etkili olduğu bilinen Eumelanin ve Fgeomelanin renk pigmentlerinin stres, yaş ve kalıtsal faktörler gibi birtakım etkenlere bağlı olarak üretilememesinden kaynaklanmaktadır. Hal böyle olunca da saçta belli belirsiz beyazlıklar ortaya çıkar. Özellikle de koyu saç rengine sahip kadın ve erkeklerde bu beyazlık diğer saç renklerine göre daha kolay açığa çıkabileceği için bu kimseler saçlarındaki beyazları kapatmak için siyaha boyamak isteyebilir. Peki saçları siyaha boyatmak dinen caiz mi?
SAÇLARI SİYAHA BOYATMAK GÜNAH MI?
Müslüman bir kimsenin kişisel bakımına dikkat edip temiz ve düzgün görünümlü olması dinen önerilen davranışlardan biridir. Hoş kokular sürmek, saçları temizlemek, taramak ve boyamak Efendimiz (SAV)'in ümmetine tavsiye ettiği şeylerdendir. (Buhârî, Ehâdîsü’l-enbiyâ, 50 [3462]; Libâs, 67 [5899]; Müslim, Libâs, 80 [2103]).
Efendimiz (SAV)'in önerilerinden yola çıktığımızda saç boyatmanın dinen caiz olduğu görülse de dikkat edilmesi gereken önemli bir husus; siyah rengin haricidir. Saçlarını boyatmak isteyen erkeklerin boya rengi olarak kına rengi gibi renklere boyaması caiz kabul edilse de siyaha boyatması mekruh davranışlar arasında yerini almaktadır.
Mekke fethedildiği zaman, Hz. Ebû Bekir’in yaşlı babası Ebû Kuhâfe’nin saçlarının beyazlaştığını gören Peygamberimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız.” (Müslim, Libâs, 79 [2102]).
Lakin saçında beyazlıklar görülen kimse eğer genç ise saçlarını siyaha boyatmasında sıkıntı görülmemiştir. Nedeni ise; saç siyaha boyansa dahi saçın doğal hâline dönüşmüş olmasındandır. Kaynaklarda Sa’d b. Ebî Vakkâs, Ukbe b. Âmir gibi sahabilerde bu duruma rastlandığı görülmektedir. (Şevkânî, Neylü’l-evtâr, 1/154-155 [143]).
HADİS-İ ŞERİF: “Son zamanlarda (kıyamete yakın zamanlarda) güvercinlerin gerdanı gibi sakallarını siyaha boyayanlar çıkacaktır, onlar cennet kokusunu alamayacaklardır.” (Nesai, Zinet, 15; Ebu Davud, Tereccül, 20; Müsned, 1/273)