Sadece bir damlası salçadaki küfü yok ediyor! Aşçıların vazgeçilmezi
Salça mutfağımızın olmazsa olmazı, yemek yapımının baş bileşenlerinden biri Salçalar küflenirse ne yapmalı? sadece bir damlası salçadaki küfü yok ediyor! İşte zeytinyağını salçada kullanmanın o yöntemi...
Salça, ister marketten alınsın ister evde yapılsın en hızlı bozulan ve küflenen besinlerden biri. Yemeklerimizde ve makarnalara eklediğimiz salça, Türk mutfağının en çok tüketilen besinleri arasında yerini alıyor. Salçanın küflenmemesi için çok basit bazı teknikler var. Doğru yöntemler kullanıldığında sadece bir damlası salçadaki küfü yok ediyor, bunu da zeytinyağı ile sağlamak mümkün. Nasıl mı? İşte yanıtı...
SADECE BİR DAMLASI SALÇADAKİ KÜFÜ YOK EDİYOR
Salçanızı marketten aldıktan sonra mutlaka bu tekniği uygulayın. Kapağı açın ve her kullanım sonrasında 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ekleyin. Zeytinyağı salçanın ömrünü uzatacaktır. Aldığınız 1 kilogramlık salça 1 haftada küfleniyorsa en az 3 ay geçse bile küflenmeyecektir.
EV YAPIMI SALÇAYI DENEYİN
Aslında kendi salçanızı kendiniz de evde yapabilirsiniz. Salça tarifi sanıldığı kadar üstelik zorda değil. Sizlerle iki salça tarifi paylaşacağız; Biber ve domates salçası...
Biber salçasının tarifi ve malzemeleri:
5 kilo kapya biber
500 gram acı sivri biber
3 yemek kaşığı kaya tuzu
Saklamak için yarım su bardağı ayçiçek yağı
Biber salçasının tarifi:
1. Bol su içinde yıkadığınız kapya biberleri ve acısını katması için kullandığınız acı biberlerin sap kısımlarını kesip iç çekirdeklerini çıkarın.
2. Etli ve zedelenmemiş olan biberleri iri parçalar şeklinde doğrayın. Aralarına az miktarda kaya tuzu serpiştirip derin ve kapaklı bir tencereye koyun. Çok az ekleyeceğiniz su ilavesiyle beraber 20 dakika kapağı kapalı pişirin.
3. Biberleri haşladığınız suyu dilerseniz çorba gibi tariflerinizde kullanmak için ayırabilirsiniz.
4. Özlü ve pürüzsüz kıvamda salçalar elde etmek için tel süzgeçten biberleri geçirin çıkan posa kısımlarını ayırın. Yahut bir mikser yardımıyla tüm biberleri ezin.
5. Hazırladığınız bu biber püresini iki farklı yöntemle salça kıvamına getirebilirsiniz.
6. İlk olarak biber pürelerinizi güneşin altında bırakarak fazla suyunu çektirme.
7. Bu yöntemi uygulayacaksanız biber pürelerinizi geniş bir tepsi içerisine alın. Tepsinin içerisine toz, böcek gibi çevreden gelecek zararlı maddelere maruz kalmayacak şekilde güneşin altında bekletin. Tahta kaşık yardımıyla iki günde bir karıştırarak fazla suyunu çekmesini sağlayın. Bu yöntem günlerce sürebilir.
8. Kapağı sıkı kapanan bir kap içerisine suları çekilen salçalarınızı alın. Kavanozu doldurduktan sonra kapağını kapatıp ters çevirerek bir gece bekletin. Ertesi gün açıcınca bozulmaması için sıvıyağı üst kısma sürüp tekrar kapağını kapatarak buzdolabında muhafaza edin.
9. İkici yöntemi inceleyecek olursak Biber pürenizi derin tencere içerisinde tüm suyunu çekene kadar kaynatın. Dibinin tutmaması ve sıçrama olmaması için tahta kaşıkla arada karıştırmayı unutmayın.
10. Suyunu çektirdiğiniz biberleri temiz kavanozlara sıcakken döküp kapaklarını sıkıca kapatın. Ters çevirip bir gece bekletin. Açıp kullanmaya başladığınızda ise üzerine sıvıyağ döküp kapağı kapalı olarak buzdolabında saklayın.
Domates salçasının tarifi ve malzemeleri:
Domates salçasının tarifi çok daha kolaydır;
10 kg domates
Turşuluk tuz ve zeytinyağı
1. İlk olarak domatesleri yıkayın ve küçük parçalar halinde kesin.
2. Daha sonra domatesleri robottan geçirin ve tencerenin içerisine boşaltın.
3. Çok kısık ateşte püre haline getirmiş olduğunuz domatesleri, koyu kıvama gelinceye kadar pişirin.
4. Domatesleri ateşten aldıktan sonra içerisinde parça kalmadığından emin olmak için blenderdan geçirin.
5. Tuz miktarını kontrol edip ekleyerek tepsilere paylaştırıp güneşe koyma işlemine geçebilirsiniz.
6. Hazırladığınız domates salçasını soğuduktan sonra steril edilmiş kavanozlara doldurun.
Üzerlerine zeytinyağı ilave ederek sıkıca kapatın. Zeytinyağı hava ile teması keser, bozulmadan saklanmasını sağlar.
Derleme: Aydınlık