Sağlık Bakanlığından Aile hekimliği konusunda yeni açıklama: Koruyucu hekimliğin önceliyoruz
Sağlık Bakanlığı greve çıkan aile hekimleriyle ilgili tartışılan konular hakkında bir bilgilendirme metni yayımladı. Geçen yıla oranla daha az antibiyotik, ağrı kesici ve mide koruyucu gibi ilaçlar yazıldığında teşvik ödemesi yapılacağı belirtildi
Sağlık Bakanlığından, Aile hekimliği ile ilgili bir bilgilendirme yayınlamdı. Koruyucu hekimliğin öncelendiği belirtilen bilgilendirme metninde şu bilgilere yer verildi.
"Aile hekiminin kendi nüfusuna bağlı kişilere geçen yıl 100 Antibiyotik, ağrıkesici ve mide koruyucu yazdıysa bu yıl 100 veya altı yazarsa teşvik ödemesi alır. Koruyucu hekimlik yaparak kendi nüfusuna kayıtlı kişilere koruyucu hekimlik yapmış olacaktır. Antibiyotik, ağrıkesici ve mide koruyucu ilaçlara karşı direnç geliştirilmesinin önüne geçmek amacıyla her il kendi içerisinde değerlendirilecektir. Direnç geliştirilen ilaçların kullanımının azaltılması amaçlanmıştır.
'TAVAN ÜCRET 4000'DEN 2.750 HASTAYA İNİYOR'
"Aile hekimleri 4.000 nüfusta tavan ücret aldığı için ülkemizde toplam sağlık harcamalarının yüzde 75'inden sorumlu kronik hastalıkların takip ve tarama işlemlerini yapmıyordu. Bu yönetmelikle birlikte bir aile hekiminin kayıtlı vatandaş sayısı 2.750 olsa bile kronik hastaları bakanlığın hedefleri çerçevesinde tarama ve izleme yaptığında tavandan ücret alabiliyor.
'GÜNLÜK 76 HASTADAN 16 HASTAYA'
"Aile hekiminin 1000 kayıtlı nüfusu da olsa günlük 76 muayene yapılmazsa tam ücret alınamazdı. Yeni yönetmelikte Eğer kayıtlı nüfusunuz 1000 ise günlük ortalama 16 muayene ile bu teşvik ödemesinin tamamını almak mümkün.
'YENİ TEŞVİK YÜZDE 200 ARTIŞLA 44.648 TL’YE ÇIKIYOR'
Eski yönetmeliğe göre eski teşvik tavanı olan 14.883 TL alabilmek için aile hekimleri günlük 76 muayene yapmak gerekiyordu. Hastane Başvurularının azaltılması, Akılcı ilaç politikalarına uyum, Hasta memnuniyeti ile yeni teşvik yüzde 200 artışla, 44.648 TL’ye çıkarılmıştır.
'YENİ YÖNETMELİKTE DAHA ULAŞILABİLİR KRONİK HASTALIK YÖNETİMİ'
Eski durumda Fiilen Kronik Hastalık Takibi Ve Yönetimi yoktu. Yeni yönetmelikte Daha Ulaşılabilir Kronik Hastalık Yönetimi Hedefi var!
'HASTANELERDEN AYRILMIŞ ÖNCELİKLİ RANDEVU'
"Eski aile hekimliği sisteminde aile hekimi kendi lokasyonuna uzak hastayı kaydetmeye çalışır ki kayıtlı vatandaş hasta olunca bana gelmesin, muayene sayım az olsun. Yeni düzenleme vatandaşımız, aile hekimlerimize kendine kayıtlı nüfusu için hastanelerden ayrılmış öncelikli randevu (MHRS) hakkından faydalanmak için kolay erişebildiği aile hekimini tercih edecektir.
'HASTANELERİNDEN DAHA UYGUN FİYATA RAPOR VEREBİLECEKLER'
"Ayrıca yeni çıkan kanun tasarısı ile Aile Hekimlerimiz; isteğe bağlı rapor yazarak devlet hastaneleri ve eğitim ve araştırma hastanelerinden daha uygun fiyata rapor verebilecek. Bu ücretlerde Aile Hekimliklerinin ihtiyaçları için kullanılacaktır.
"Saat 17:00’den sonra Aile Hekimleri, Geleneksel Tıp uygulaması yapabileceklerdir.