23 Aralık 2024 Pazartesi
İstanbul
  • Şırnak
  • Çanakkale
  • Çankırı
  • Şanlıurfa
  • Çorum
  • İstanbul
  • İzmir
  • Ağrı
  • Adıyaman
  • Adana
  • Afyon
  • Aksaray
  • Amasya
  • Ankara
  • Antalya
  • Ardahan
  • Artvin
  • Aydın
  • Balıkesir
  • Bartın
  • Batman
  • Bayburt
  • Bilecik
  • Bingöl
  • Bitlis
  • Bolu
  • Burdur
  • Bursa
  • Düzce
  • Denizli
  • Diyarbakır
  • Edirne
  • Elazığ
  • Erzincan
  • Erzurum
  • Eskişehir
  • Gümüşhane
  • Gaziantep
  • Giresun
  • Hakkari
  • Hatay
  • Iğdır
  • Isparta
  • Kırşehir
  • Kırıkkale
  • Kırklareli
  • Kütahya
  • Karabük
  • Karaman
  • Kars
  • Kastamonu
  • Kayseri
  • Kilis
  • Kmaraş
  • Kocaeli
  • Konya
  • Malatya
  • Manisa
  • Mardin
  • Mersin
  • Muş
  • Muğla
  • Nevşehir
  • Niğde
  • Ordu
  • Osmaniye
  • Rize
  • Sakarya
  • Samsun
  • Siirt
  • Sinop
  • Sivas
  • Tekirdağ
  • Tokat
  • Trabzon
  • Tunceli
  • Uşak
  • Van
  • Yalova
  • Yozgat
  • Zonguldak

‘Sağlık riskini tespit edecek bilimsel kuruluş yok’

Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği (MÜMSAD) Başkanı Ebru Akdağ, gıda ürünleri ile ilgili dezenformasyona karşı uyardı ve ekledi: "Gıda konusunda herkes konuşuyor

‘Sağlık riskini tespit edecek bilimsel kuruluş yok’
A+ A-
RECEP ERÇİN

Kimsenin ortaya bilimsel veri koyduğu yok. Ayrıca insanları yanlış yönlendirerek sağlık riski oluşturanlara karşı yaptırım uygulayacak bağımsız bir bilimsel kuruluş da yok."

AK Partili milletvekillerinin hazırladığı dezenformasyonla mücadele yasası veya bir kesimin deyişiyle sansür yasası Meclis komisyonundan geçti, genel kurula geldi. Basın örgütleri yasadaki muğlaklıklara işaret ederek düzenlemenin geri çekilmesini talep edince yasalaşma süreci sonbahara ertelendi.

MARGARİN LİNCİ Mİ VAR?

Yasal düzenlemeye ilişkin algı medya konusu ile sınırlı kaldı. Ancak gözden kaçan bir başka durum var. Hemen her gün hemen her konuda bilgi kirliliğine maruz kalıyoruz. Bunlardan en kritik olanlarından biri de gıda ürünleri. MÜMSAD Başkanı ve gıda mühendisi Akdağ ile konuştuğumuzda, "Gıda ile ilgili dezenformasyon en çok mağdur olduğumuz konu. Ne sağlığa zararlı ne değil bununla ilgili bilimsel bir veri ortaya konulmadan söylemler geliştiriliyor. Genellikle suçlanan gıdalar değil, bilgi kirliliğinin yol açtığı yanlış davranışlar insan sağlığını tehdit ediyor. Ambalajlı gıda kategorik olarak suçlanırken, insanlarda oluşan korkuyla açıkta satılan kimliksiz, kontrolsüz ürünlere yönelim artıyor." dedi.

Margarinin burada gündemde olan ürünlerin başında geldiğine işaret eden Akdağ, "Margarin dediğimiz ürün bitkisel yağlardan üretiliyor. Trans yağı ve kolesterolü yok. Tereyağında bile bir miktar trans yağ bulunur. Trans yağ denince sanki laboratuvar ortamında üretilmiş yağ gibi algılanıyor. Bu doğru değil. Trans yağ eskiden yağların sertleştirilmesinde kullanılan yöntem dolayısıyla istenmeden oluşurdu. Hayvansal ürünlerde ise geviş getiren hayvanların midesinde oluştuğu için trans yağ az miktarda bulunuyor. Hangi ürün güvenilir hangisi değil buna birileri tek başına karar veremez. İddialar bilimsel bir süzgeçten geçirilmeli" ifadelerini kullandı.

GIDA SAVAŞLARININ ETKİSİ

Bir dönem sıvı yağda sıkıntı oldu. Marketlerde yağ yok denildi. Fiyatlar hızla yükseldi. Ancak herhangi bir kıtlık bugüne kadar yaşanmadı. Margarinin de ana girdisi olan sıvı yağlardan ayçiçekte kendimize yeter olabilmemiz çok önemli. MÜMSAD Başkanı Akdağ, bu noktada ayçiçek tarımının desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Bir dönem palm yağı ile ilgili bütün dünyada olumsuz haber akışına yol verildiğine dikkat çeken Ebru Akdağ, "Aslında dekar başına verimliliği ve bir meyve yağı olmasıyla dünyadaki en elverişli yağlardan biri palm. Ayrıca dünyada en çok üretilen ve tüketilen bitkisel yağlarda ilk sırada geliyor. Palm yağları olmadan dünyayı beslemek mümkün değil. Ancak ülkelerin ticari çıkarları gereği bu tür kampanyalar görüyoruz." diye konuştu


KROMCULAR DERNEK KURDU

‘Sağlık riskini tespit edecek bilimsel kuruluş yok’ - Resim : 1

Türkiye'de yer altı ve yer üstü fiili krom cevheri üretimini ve krom ticareti yapan firmaları bir çatı altında toplamak için Krom Üreticileri Derneği (KROMDER) kuruldu. Dernekten yapılan açıklamada, Türkiye'deki 90 krom üretici firmayı KROMDER çatısı altında toplama hedeflerinin olduğu belirtildi. Merkezi Ankara olan KROMDER'in Başkan Yardımcısı Mustafa Selçuk Çevik, fiyat hareketlerine işaret ederek, "Bu dönemlerde daha fazla üretim yapılması ve daha fazla emtianın satılabilmesi için mevcut ocakların dışında yeni ocaklar için izinlerin hızlı bir şekilde verilmesi gerekir.” dedi. Çevik, "Türkiye'den 2021 yılında, toplam 261 milyon dolarlık 1.5 milyon ton krom ihracatı gerçekleştirildi. Yaklaşık 500 bin tonu ise yurt içinde ferrokrom firmaları tarafından kullanılmakta. Türkiye'de yıllık 2 milyon ton krom üretimi yapılmaktadır." ifadelerini kullandı.

Son Dakika Haberleri Mutfak Ürünleri ve Margarin Sanayicileri Derneği Krom Üreticileri Derneği