Sağlıkçılardan 'adalet' talebi
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Ankara'da yaptığı açıklamayla gece zamlarının ödenmesine, üç vardiya sistemine geçilmesine ve sağlık işçilerinin yaşadığı ayrıma dikkat çekti
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası, Sağlık Bakanlığı bünyesinde işçi kadrosunda bulunan çalışanlarının, gece zamlarını ödenmediği, işçilerin 3 vardiya sistemine geçirilmesi, 696 Sayılı KHK ile kadroya geçen işçilerin yaşadıkları sorunları, sağlık ve sosyal hizmetler işçilerinin yaşadıkları ayrımı dile getirmek için Ankara’da basın açıklaması düzenledi. Açıklamaya Türkiye’nin dört bir yanından gelen Şube ve İl Başkanlarından oluşan kalabalık bir grup katıldı.
'ADETA CEZA'
Grup adına basın açıklaması yapan Sendika Genel Başkanı Hakan Toy, “Pandeminin kahramanları, sağlık işçilerimize emeklerine karşılık ek haklar verilmesi gerekirken mevcut haklarına el uzatılıyor. İşçilerin, gece zamları ödenmemesinin yanında birde, yorgun düşen sağlık işçileri 3 vardiya sistemi ile adeta cezalandırılıyorlar.” dedi. Covid 19 nedeniyle hayatlarını kaybedenlere rahmet, hasta olanlara acil şifalar dileyen Hakan Toy, “Bütün dünya olarak pandeminin pençesinde kıvrandığımız bu süreçte, bütün millet olarak alkışladığımız, takdir ettiğimiz pandeminin kahramanları sağlık çalışanları arasında işçi- memur ayrımı yapılmasına rağmen, sağlık işçilerimiz var gücü ile çalışmaya devam etmektedirler. Sağlık işçilerimizin emeklerine karşılık ek haklar verilmesi gerekirken mevcut haklarına el uzatılmış gece zamları ödenmemiş, yorgun düşen sağlık işçileri 3 vardiya sistemi ile adeta cezalandırılmıştır. Bugün haksızlık yapanlara ve buna göz yuman imzasının arkasında duramayanlara karşı emekçilerimize nefes ve ses olmak için genel merkezimiz şube başkanlarımız, il başkanlarımız ve üyelerimiz ile buradayız.” diye konuştu.
'EK BÜTÇE TALEPLERİNİ GÖNDERİN'
Toy, sağlık hizmetinin temizlik, güvenlik, kayıt gibi fonksiyonları yerine getiren sağlık işçisi olmadan verilemeyeceğini vurgulayarak "Sağlık zincirini kırmayın sabrımızı taşırmayın.” dedi. “Gece zamlarımız ödenmezse vardiyamız düzeltilmez ise bu eylemlerimizi 81 il sağlık müdürlükleri önünde de yapmaya işçilerimizin sesi olmaya devam edeceğiz.” diyen Toy, “Eğilmeyeceğiz, ezilmeyeceğiz, haklı mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz.” dedi.
Maliye Bakanlığına da seslenen Toy, “Birçok üniversite hastanesinde yine pandemi ile mücadele eden sağlık işçilerimizin toplu iş sözleşme farkları hala ödenmemiştir. Üniversite hastanelerinin ek bütçe taleplerini acil gönderin." diye konuştu.
EŞİT İŞE EŞİT ÜCRET TALEBİ
Kamu çerçeve kapsamı dışında kalan ve YHK’ ya mahkûm edilen işyerlerin, 696 KHK’nın 112. maddesi gereğince kapsam içine alınması çağrısında bulunan Toy, “Hastaneler arasında aynı iş yapan sağlık işçilerimiz arasındaki ücret ayrımını kabul etmiyor, sağlıkta adalet istiyoruz.” dedi.
Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası olarak yeni bir döneme girdiklerine dikkat çeken Genel Başkan, “İşçinin haklarını korumaya ve geliştirmeye geliyoruz. Yıkmaya değil yapmaya, bozmaya değil ihya etmeye, kurutmaya değil yeşertmeye geliyoruz.” diye konuştu.