Şair kimdir? Şiir bize ne anlatır? Usta Şair-Yazar Necati Cumalı yanıtlamıştı
Okurların şiir ve şair üzerine sorduğu soruların cevapları merak ediliyor. Susuz Yaz, Acı Tütün gibi eserleriyle tanınan ünlü Şair ve Yazar Necati Cumalı, TRT'ye verdiği röportajda, 'Şair kimdir, şiir bize ne anlatır?' sorusuna yanıt verdi.
Edebiyat okurlarının en çok merak ettiği "şair kimdir, şiir bize ne anlatır?" sorusuna Susuz Yaz ve Tütün Zamanı eserleriyle tanınan, şiir, roman, hikâye, deneme, tiyatro, günce gibi pek çok edebi türde eser vermiş usta Şair-Yazar Necati Cumalı TRT'de katıldığı bir programda yanıt vermişti.
NECATİ CUMALI YANITLADI: ŞAİR KİMDİR?
Usta Yazar Necati Cumalı'nın Susuz Yaz filmi Metin Erksan tarafından sinemaya uyarlanmış ve Berlin Film Festivali‘nde Altın Ayı’yı kazanmıştı.
Okurların merak ettiği soruların başında gelen "şair kimdir, şiir bize ne anlatır?" sorusuna usta yazar Necati Cumalı yıllar önce cevap vermişti. Cumalı, röportajında tekrarlardan kaçındığını, söylenmemiş bir söz aradığını ifade etmişti. Cumalı, şiir ve şairle ilgili olarak, "Bu şiiri çıkarırsak veyahut da bu şairi çıkarırsak edebiyatımız, şiir eksik kalır derseniz o şair de gereklidir, yazdığı şiir de gereklidir." ifadelerini kullanmıştı.
İşte Necati Cumalı'nın "şair kimdir, şiir bize ne anlatır?" sorusuna verdiği o yanıt:
SANATIN İZİ DAHA DERİNDİR
"Ben şiirin şu dünyadaki yerini toplum içindeki yerini geçiyorum. Diyelim bir gemi geldi geçti izi ve bir süre sonra kapandı denizde değil mi?
Bir sanatta bu iz daha derindir ve kapanmaz eğer yerini bulabilmişse ve şiirlerinizle şu hayatta bıraktığınız izin şiirlerinizi tanıkları olarak gelecek kuşaklara bırakabilirsiniz, eğer toplumunuzu iyi anlamışsanız, çağınızı iyi anlamışsanız ve bu ses insan sesidir benim anladığım anlamda.
-Bu sesi herkes duyamaz, duyanlar şair oluyor herhalde?
-Herhalde. Duymuş şairler var. Bana şiiri sevdiren onların sesi. Onların izinden gitmeye çalışıyorum. Şiir her zaman yazılabilir. Eline kalemi kâğıdı alan bir adam belli bir ustalığa vardıktan sonra bir şeyler yazar.
'ŞİİR YAZARKEN HER ZAMAN DURAKLARIM'
Ama ben her zaman için duraklarım şiir yazarken. Bir söylediğim sözü bir kere daha söylemekten kaçınırım.
Bir şiir söylemişsem, ona benzer bir şiir daha yazmak bence gereksizdir. Tekrarlardan kaçınırım. Söyleyeceğim şiirin söylenmeye değer bir yanı olmasını ararım. Başka şairlerin söylediklerini tekrarladıktan sonra yazdığınız şey o da gereksizdir.
ŞİİRİN ÖLÇÜSÜ:DAHA ÖNCE SÖYLENMEMİŞ OLMASI
Şöyle bir ölçüm var son senelerde bu şiirin yazılması gerekirdi çünkü daha önce söylenmemişti, yazılmamıştı. Romanda da böyledir, tiyatroda da böyledir.
Bu şiiri çıkarırsak veyahut da bu şairi çıkarırsak edebiyatımız, şiir eksik kalır derseniz o şair de gereklidir, yazdığı şiir de gereklidir. "