‘Salçalık domates ihracatını açın’
Plansız üretim, domates üreticilerini de vurdu. Salçalık domateste geçtiğimiz yıl ihracat yasağı getirilmişti. Üretici bu yıl fazla üretince domatesler elde kaldı, fiyatlar tepe taklak oldu.
Manisa’da salça fabrikaları 3,5 liradan üreticiyle sözleşme yapmalarına rağmen ürün fazlası nedeniyle domatesi tarladan 1,7 liraya almaya başladı. Manisa Ziraat Odaları başkanları, Şehzadeler Ziraat Odasında bir araya gelerek, acil çözüm çağrısı yaptılar.
EN KÖTÜ HASAT DÖNEMİ
Manisa Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu adına açıklama yapan Şehzadeler Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Altındağ, son yılların en kötü hasat döneminin yaşandığını belirterek, “Yetiştirdiğimiz ürünlerin fiyatı yükseldiğinde ihracat yasaklanıyor ya da ithal ediliyor. Üreticilerimizle birlikte tarım ürünlerini işleyen, ihraç eden fabrikalar da iflas ediyor. Buğday, pamuk ve mısır gibi ürünlere verilen prim düşük olduğu için çiftçimiz ekemiyor. Bu ürünleri dışarıdan ithal ederken ihtiyaç fazlası yetiştirdiğimiz domates, biber, kavun ve karpuz gibi ürünler tarlada kalıyor. Bu şartlar iyileştirilmezse çiftçilerimiz üretemez, tarlasını traktörünü satmak zorunda kalır. Özellikle salçalık domateste acil çözüm bulunmalıdır. Tarım ve Orman Bakanlığı ile salça fabrikaları arasında acilen çözüm odaklı tedbirlerin alınmasını temenni ediyoruz." diye konuştu.
3,5 LİRAYA ANLAŞTIK 1,7 LİRAYA ALIYORLAR
Altındağ, salçalık domateste yaşanan sıkıntının en büyük nedeninin ihracat yasağı olduğunu, yasak nedeniyle salça fabrikalarının elinde geçtiğimiz yıldan kalan salçalar olduğunu ve kapasitelerinin dörtte biriyle çalıştıklarını anlattı. 3,5 liradan salça fabrikaları ile sözleşme yapmalarına rağmen fabrikaların ürün fazlası nedeniyle domatesi tarlada 1,7 liradan aldığını kaydeden Altındağ, birçok domates üreticisinin tarlarını sürmek zorunda kaldığını da ifade etti.
İHTİYAÇ SAHİPLERİNE DAĞITIN
Turgutlu Ziraat Odası Başkanı Abdullah Şenol da üretim planlamalarının tüm paydaşların içinde olduğu bir kurul tarafından yapılması gerektiğini ve katma değeri yüksek olan ürünlere yönlendirme yapılması gerektiğini söyledi.
Kırkağaç Ziraat Odası Başkanı Emin Özarı da tüm tarımsal STK'larla işbirliği yapılması gerektiğini söyledi. Sorunun çözümü için hükümete çağrı yapan Özarı, sosyal yardım desteği alan 4 milyon 300 bin aileye bu domateslerin üreticiden alınarak dağıtılması önerisi yaptı.