Salgında işçiler borçlandı
DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) ikinci yılında Kovid-19 salgınının işçilere etkisinin incelendiği raporu yayınladı.
DİSK-AR’ın 2017 yılında yaptığı araştırmada işçilerin ortalama ücretleri asgari ücretin yüzde 35 üzerinde iken, 2021 yılının son aylarında ortalama işçi ücretleri asgari ücretin yüzde 27,5 düzeyine geriledi. Bu durum salgında ortalama ücretlerin düşmeye devam ettiğini ve makasın daraldığını gösterdi. Salgın döneminde yapılan kısa çalışma ve nakdi ücret desteklerinin işçilerin asıl ücretlerinin altında kalması istatistiklere önemli bir etken olarak yansıdı.
EN ÖNEMLİ SORUN İŞSİZLİK
İşçilerin yüzde 72’si “çalışma hayatındaki en önemli sorun nedir” sorusuna “işsizlik” yanıtını verdi. İkinci en önemli sorun ise yüzde 65 ile “düşük ücret” oldu. Bu sonuçlar salgın döneminde yaşanan iş ve gelir kaybının etkisini ortaya koydu. Araştırmaya katılan işçilerin çalışma hayatına ilişkin belirtikleri en önemli üçüncü sorun yüzde 44,8 ile sigortasız çalıştırılma/kayıtdışı istihdam, dördüncü sorun yüzde 43 ile uzun çalışma saatleri olmuştur.
SALGIN MUTFAĞA DA GİRDİ
İşçilerin yüzde 58’i ev masraflarının arttığını söylerken, yüzde 26,2’si bu görüşe kısmen katıldığını söyledi. Böylece masrafların tamamen veya kısmen arttığını söyleyenler birlikte ele alındığında uzaktan çalışan işçilerin yüzde 85,5’i ev masraflarının arttığını belirtti.
Borçlanmanın artışı işçilerin yaşadığı en büyük sorun olarak öne çıktı. İşçilerin yüzde 55’i borçlarının arttığını, yüzde 27’si faturalarını ödemekte zorlandığını, yüzde 25’i kredi kartı borcunu ödeyemediğini söyledi. Artan borçlanma ile baş edebilmek için işçilerin yüzde 66,4’ü harcamalarını azalttığını, yüzde 49,6’sı ise daha ucuz besinlere yöneldiğini belirtti. Araştırmaya katılan işçilerin yüzde 32,4’ü kredi kartlarını daha fazla kullandıklarını ifade etti.