Samandağlılardan ‘Rezerv Yapı Alanı’ kararına tepki
Samandağ şehir merkezindeki mülklerin 'Rezerv Yapı Alanı' ilan edilmesi ve Hazine’ye devri kararı, mülk sahiplerinin tepkisini çekti. Mülklerinin devrinden rahatsız olan vatandaşlar, Samandağ Abdullah Cömert Parkında basın toplantısı düzenledi.
Vatandaşlar, kararın Tapu Müdürlüğü tarafından kendilerine yazılı olarak bildirildiğini ve istimlak paralarının da banka hesaplarına yatırıldığını ancak bedellerin çok düşük olduğunu kaydettiler. Bilgileri olmadan yaşam alanlarının Rezerv Yapı Alanı ilan edilmesine itiraz ettiklerini ve bu amaçla İdari Mahkeme’de yürütmenin durdurulması amacıyla davası açtıklarını da ifade ettiler. Basın toplantısında mülk sahipleri adına konuşan Habip Yapar “Rezerv Yapı Alanı” adı altında mülklerinin yok pahasına gasp edileceğini söyledi. Haklarını sonuna kadar arayacaklarını belirten Yapar, “Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz, AK Parti Samandağ İlçe Başkanı ve Şehircilik Bakanlığına rahatsızlığımızı ilettik. Konunun takipçisiyiz.” dedi.
BAŞKAN NE DİYOR
Samandağ Belediye Başkanı Av. Refik Eryılmaz konuya ilişkin olarak Aydınlık’a yaptığı açıklamada, “Şehrin çirkin yüzünün güzelleşmesi için ve mülk sahiplerinin mağdur edilmeden çözülmesi temelinde düşüncelerimi bakan ve yardımcısına ilettim. Kesinlikle mülk sahiplerinin zarar etmesine yönelik projeyi kabul etmeyiz.” dedi. Eryılmaz sözlerine şöyle devam etti:
“Bu konu sadece Samandağ ile ilgili bir konu değil, Türkiye’nin gündeminde ve diğer depremin vurduğu alanlarla da ilgilidir. Samandağ’ın çağdaş bir şehir yapılmasına ihtiyacı vardır. Bunu yapabilmemiz için devletin desteğine, ekonomik gücüne ihtiyacımız var. Biz bu harap olan şehir merkezinin yeniden yapılanması gerektiğini düşünüyoruz. Ancak vatandaşımızın mülkiyet ile ilgili soru işaretleri var. Devletin bunu gidermesi gerekiyor. Yani bu yasayı çıkaran hükümetin, vatandaşımızın bu rezerv alanla ilgili amacının; hedefinin ne olduğunu, vatandaşın özel mülkiyet konusundaki kaygılarına ilişkin bir açıklama yapması gerekiyor. Bu ayağı eksik kaldı. Yetki hükümetin elindedir.”
‘KABUL EDİLMEZ KONULAR’
Vatan Partisi Samandağ İlçe Başkanı Av. Edip Hadimoğulları da yaptığı açıklamada, “Rezerv alan ile ilgili Samandağ halkının mağduriyetinin bir an önce giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Rezerv alan ilan edilen yerlerin sahiplerine TOKİ tarafından yapılacak olan konutlar verilmeli. Ya da rezerv alan ilan edilen yerlerin mülk sahiplerine gerçek değeri üzerinden ödenme yapılmalı. Diğer taraftan rezerv alan meselesi kanununda belirsizlik olarak görülen birçok eksik vardır. Örneğin, dava hakkının tanınmaması, bilirkişi vasıtası ile tayin ettiği değil de devletin tayin ettiği kişiler vasıtasıyla tespit edilmesi… Bunların kabul edilir tarafı olmadığını düşünüyoruz.” değerlendirmesini yaptı.
‘HABERİMİZ OLMADAN DEVREDİLDİ’
İnşaat Mühendisi Habip Yapar uygulamayı Aydınlık’a değerlendirdi:
“6306 Sayılı Yasa, afet riskli bir alanın dönüştürülmesini isteyen bir yasadır. Dört ay önce bizim mülklerimiz rezerv yapı alanı ilan edildiği zaman, 6306 yasada boş alanların rezerv alan edilmesi için dayanak vardı, yani devlet yeni yerleşim alanı kuracağı zaman, boş alanları rezerv yapı alanı ilan ediyordu. Şehircilik Bakanı bizim rızamız olduğunu düşünerek, şehir merkezini “Rezerv Yapı Alanı” ilan etti ve Hazine’ye devir işlemleri başladı. Dört ay sonra Samandağ Tapu Müdürlüğünden ‘Arsa ve yapınızın Hazine’ye devri başlamıştır’ mesajları gelmeye başladığında haberdar olduk ve şok olduk. Tapu Müdürlüğüne ‘haberimiz yok’ dedik. Bunun üzerine itiraz ettik… Eski yasada yerleşim alanlarının rezerv yapı alanı ilan edilmesine karşı yasal dayanak olmadığı için orada evimizin yerine bir ev, dükkanımızın yerine bir dükkân verilmiyor! Sadece bedeli ödenmektedir. Bilirkişi metre karesine 8 bin lira değer biçiyor, 20 metre bir dükkâna 160 bin lira veriliyor. Bu bir motor parası bile değil. Buranın gerçek değeri ise bu fiyatın çok çok üstündedir. Bunun için mülk sahipleri olarak, idari mahkemede yürütmeyi durdurma davası açtık. Haksızlığın giderilmesini istiyoruz.”