Samsun toprakları genişledi! Bakın nasıl oldu
Samsun ilinin toprakları genişledi. Peki toprak genişlemesi nasıl oldu? Samsun'da 1953 yılında başlayan ve 72 yıldır devam ediyor. İşte ayrıntılar...


Samsun toprakları dolgu çalışmaları sonucunda genişledi. Karadeniz Bölgesi'nde dolgu çalışmalarına ilk başlayan şehir olan Samsun'da 72 yıldır devam eden deniz dolgu çalışmaları sonucunda kentin kara alanları 4 bin dönüm kadar genişledi. Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan konuya ilişkin açıklamada bulundu.
SAMSUN TOPRAKLARI GENİŞLEDİ
Samsun'da 1953 yılında başlayan ve 72 yıldır devam eden deniz dolgu çalışmaları sonucunda kentin kara alanları 4 bin dönüm (4 milyon metrekare) genişledi.
Samsun'da denize yapılan ilk dolgu, 200 dönüm alan üzerine liman yapılması için 1953 yılında gerçekleştirildi.
Sonraki yıllarda devam eden ve sahil şeridi boyunca 72 yıldır süren dolgu çalışmaları sonucunda Samsun'un kara alanları, 4 milyon metrekare arttı.
Bugün kentteki dolgu alanlarında Valilik, Sahil Güvenlik Karadeniz Bölge Komutanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Bölge Müdürlüğü, Atatürk Kültür Merkezi, Serbest Bölge, Toprak Mahsulleri Ofisi, Toprak, Gübre ve Su Kaynakları Merkez Araştırma Enstitüsü, İlkadım Atletizm Stadı, Anakent Sosyal Tesisleri, Samsun Limanı gibi kamu kurumlarının binaları yer alıyor.
Ayrıca Yabancılar Çarşısı, Sevgi Parkı, Batı Park, Doğu Park, Samsunspor Tesisi, Amazon Adası, Sheraton Grand Samsun Hotel, Tenis Kulübü, Bandırma Müze Milli Mücadele Parkı ve Açık Hava Müzesi, Tütün İskelesi, Samsun Golf Kulübü gibi tesisler de dolgu alanında bulunuyor.
Samsun Büyükşehir Belediyesi, yeni planlanan 17 bin metrekarelik dolgu sahasına da Çocuk Köyü yapılmasını planlıyor.
Kentin doğusunda bulunan ve dolgu çalışmaları devam eden alanda ise 2. Serbest Bölge Projesi hayata geçirilecek.
Yeni serbest bölgenin birinci kısmı 556 bin 515 metrekare, ikinci kısmı ise 622 bin 785 metrekareden oluşacak.
Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Halit Doğan, AA muhabirine, Samsun'da 1990'lı yıllardan sonra dolgu sahalarının yapımının arttığını söyledi.
Özellikle 1994'ten itibaren dolgu çalışmalarının hızla ilerlediğine işaret eden Doğan, "1999 yılından itibaren Doğu Park ve Batı Park olarak Samsun'da yaşam alanı oluşmuş durumda. Karadeniz'de dağların kıyıya paralel şekilde yer alması, düz alan oluşmasını engelliyor. Bu şekilde deniz içerisinde dolgu alanları oluşmuş. Sonrasında da buralar peyzaj alanları haline gelerek önemli bir rekreasyon alanı oluşmuş durumda." dedi.
Doğan, dolgu alanının üzerine yapılan Doğu Park ve Batı Park'ın insanların gün içinde vakit geçirdiği önemli bir yaşam alanı haline geldiğini vurgulayarak, "Aynı zamanda Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Samsun'a çıkışını simgeleyen hem Bandırma Vapuru hem Kurtuluş Yolu hem de Kurtuluş İskelesi (Tütün İskelesi) dolgu alanı içerisinde yer alıyor. Bu haliyle Samsun, sahiliyle, dolgu alanlarıyla yeşil alanı da beraberinde getirmiş oldu." diye konuştu.
Dolgu alanlarını insanların ihtiyacına göre yeniden planladıklarına dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:
"Şimdi Çocuk Köyü projemiz var. Yine dolgu alanı üzerine inşa edeceğiz. Dolgu planlarını yapıyoruz. Yine yeni dolgu sahamızda Samsun'a ikinci serbest bölge kazandırmak amacıyla çalışmamız devam ediyor. Karadeniz Bölgesi'nde dolgu çalışmalarına ilk başlayan şehir, Samsun. Samsun, metrekare olarak da alanı, dolgu sahalarıyla büyümüş durumda. Dolgu sahaları insanların nefes aldığı, sabahları insanlar koşarken, çocuklar oynarken, piknik yaparken, gün içinde eğlenirken 24 saat canlı bir yaşam alanı sunmuş durumda. Önemli bir hizmet. Biz de devam ettiriyoruz."
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.