Sanatçılara 'boykot linci' başlattılar
İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından başlatılan boykot kampanyası linçe dönüştü. İmamoğlu’na destek açıklaması yapmayan sanatçılar hedef gösterildi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yolsuzluk soruşturması kapsamında tutuklanmasının ardından boykot çağrıları başladı. CHP’nin başlattığı boykot, kültür sanat dünyasını da etkilerken, Ekrem İmamoğlu’na destek açıklaması yapmayan isimler sosyal medyada hedef oldu.
Ünlü komedyen Gökhan Ünver hakkında başlatılan “boykot” çağrıları linç kampanyasına dönüştü. Avcılar, Bodrum ve Küçükçekmece Belediyeleri Ünver’in gösterilerini iptal etti. Linç kampanyasına Duru Tiyatro’nun sahibi Emre Kınay da katıldı. Kınay da Ünver’in mayıs ayındaki gösterilerini iptal edeceklerini açıkladı.
Ekrem İmamoğlu’na destek açıklaması yapmayan sanatçılara yönelik linç kampanyası Gökhan Ünver’le de sınırlı kalmadı.
SANATÇILARI HEDEF GÖSTERDİLER
Instagram’da “Takipten Çık” adlı sayfa, İmamoğlu’na destek açıklaması yapmayan sanatçıları ve ünlü isimleri hedef göstermeye başladı.
Hedef gösterilenler arasında Murat Soner, Ahmet Kural, Önder Tepe, Mert Demir, Haluk Levent, Oğuzhan Koç, Cihangir Ceyhan, Barış Okan Belovacıklı, Şermin Yaşar, Serenay Sarıkaya, Doğu Demirkol, Yasemin Sakallıoğlu, Aras Bulut İynemli, Gülse Birsel, Norm Ender, Okan Bayülgen gibi isimler yer alıyor.
Eski adı Twitter olan X’te ise, Manga, Gökhan Özoğuz, Eser Yenenler, Berfu Yenenler de hedef gösterildi.
Robbie Williams, Muse ve Ane Brun gibi sanatçıların Türkiye’deki konser organizasyonlarını üstlenen DBL Entertainment’in sahibi Abdülkadir Özkan da boykot çağrıları yapanları eleştirdiği için hedef gösterildi.
Sanatçılara ve ünlü isimlere yönelik başlatılan linç kampanyasına karşı Rock Müzik Grubu Manga’dan da açıklama geldi.
Manga grubunun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, “Son yıllarda büyüyen linç kültürünün, kişisel intikam silahı haline getirilmesinden de endişe duymaktayız.” ifadelerine yer verildi.
MANGA’DAN LİNÇ KAMPANYASINA TEPKİ
Açıklamada şunlar kaydedildi:
“Manga olarak yıllardır herkesin eşit şekilde düşünebildiği, güvende hissedebildiği, gerektiğinde sınırları aşmadan tepkisini gösterebildiği ve zorbalıkla ayrımcılığa kesinlikle izin vermeden birlikte güzel vakit geçirebildiği bir alan yaratmaya çalışıyoruz. Siyasi olarak değil ama toplumsal olarak nerede durduğumuz, müziğimizin ve yaptığımız paylaşımların içinde var. Son günlerde bizim gibi düşünen, istedikleri zaman istedikleri şekilde paylaşım yapan ya da yapmayan birçok insanın zorlandığını, hatta hedef gösterildiğini üzülerek izliyoruz.
“Son yıllarda büyüyen linç kültürünün, kişisel intikam silahı haline getirilmesinden de endişe duymaktayız. Ortak duruşumuzun ifade özgürlüğünden yana olduğunu söylemenin bile abes olduğunu düşünüyoruz
“Gücünü özellikle festivallerde gençlerin enerjisinden alan bir ekip olarak, her düşünceden gencin taleplerinin dikkate alınması bizim her zaman en büyük dileğimizdir. Samimiyetimize inanan, yanımızda olup mesaj atan, yapıcı eleştirilerde bulunan, konserlerimize gelip bizimle birlikte haykıran, bize inanan tüm hayranlarımıza teşekkür ederiz. Konserlerimizde özgürce görüşebilmek dileğiyle.”
MODERN LİNÇ KAMPANYASI: İPTAL KÜLTÜRÜ
ORTA Çağ’da ortaya çıkan linç kültürünün yerini 1990’lı yıllardan itibaren iptal kültürü oldu. İptal edilme süreci Afrika kökenli insanların ırkçılığa karşı bir tepki olarak başlattığı “iptal etmek” bugün, genellikle bir kişinin, grubun veya markanın toplumda kabul görmeyen bir davranışta bulunması ya da bulunma iddialarıyla işlemeye başlıyor.
Ancak dezenformasyonun ve diğer çeşitli manipülasyonların yaygınlaştığı dönemde iptal kültürü bir tür linç kampanyasına dönüştü.
Özellikle sosyal medyada yapılan hızlı yargılar, masum insan ve kurumları da etkileyebiliyor. Sosyal medya ve medya üzerinde hegemonya kurabilen siyasi, ideolojik yapılar kendilerinden olmayan kişi ve kurumları iptal etme eylemiyle hedef alabiliyor.
TRT’DEN AYBÜKE PUSAT AÇIKLAMASI
ÖTE yandan, Teşkilat dizisinin ünlü oyuncusu Aybüke Pusat, boykot çağrısı yapan isimler arasında yer aldı. Pusat’ın dizideki rolüne son verildi.
TRT’den yapılan açıklamada, TRT projelerinde yer alan kişilerin siyasi kampanyaların parçası olmasının kabul edilemez olduğu belirtildi. Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:
“Siyasi bir grubun politik amaçları için sahaya sürdüğü boykot çağrısına alet olmak, TRT'nin ilkelerine, kamu yayıncılığı anlayışına ve mesleki profesyonelliğe açıkça aykırılık teşkil etmektedir. Ayrıca, bir yandan TRT yapımlarında yer alırken diğer yandan mesnet- siz iddialarla TRT'yi de kapsayan boykot çağrısına destek verme tutarsızlığına ve hadsizliğine müsaade edilmesi beklenemez.
“Bu bağlamda, TRT 1'de yayınlanan Teşkilat dizisinde rol alan bir oyuncunun paylaşımları TRT'nin kurumsal ilkeleri ile asla bağdaşmamaktadır.
Teşkilat dizisi izleyicilerini de hayal kırıklığına uğratan paylaşımlar nedeniyle söz konusu kişi diziden çıkarılmıştır. Dizinin stok bölümleri çekilmiş olmasına rağmen, dizinin senaryosunda revizeye gidilecektir.
Benzeri durumlar için de gerekli adımların atılacağından kimsenin şüphesi olmasın.”
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.