Sanatçılara riskli görev
Meclis Başkanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı sanat kurumlarını 100. yıl programı için prova ve kayıt yapmakla görevlendirdi. Salgının yükseldiği koşullarda 200 kişiyi aşkın sanatçıyla yapılması öngörülen riskli görevlendirme eleştiri konusu oldu.
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası (CSO), Devlet Opera ve Balesi Korosu ve Türk Sanat Müziği Korosu bünyesinde çalışan 200'ü aşkın sanatçıya, TBMM’nin 100. yılı dolayısıyla bir araya gelerek prova ve kayıt yapma görevi verildi. 12-15 Nisan 2021 günlerinde Ankara Arena Spor Salonu'nda yapılacak buluşmada Can Atilla tarafından bestelenen "TBMM 100. Yıl Senfonisi" için prova ve kayıt alınacak.
Koronavirüs vakalarının Nisan 2020'ye göre 15 kat fazla olduğu bugünlerde Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden sanatçılara yapılan görevlendirme, eleştiriliyor. Aydınlık’ın ulaştığı bilgiye göre CSO, etkinliğin “daha ileri bir tarihte, daha sağlıklı bir zamanda” yapılması için Yönetim Kurulu kararı aldı. Ancak TBMM Başkanlığı’nın görevlendirmede ısrar ettiği, CSO’nun, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’nün ve Bakanlığın zor durumda kaldığı belirtildi.
GEÇEN YIL ERTELENMİŞTİ
Benzer bir proje, 2020 yılının aynı ayında salgın koşullarından dolayı ertelenmişti. Projenin, bir yıl sonra, koşulların daha da kötüleştiği, sanatçıların henüz aşılanmadığı bir dönemde yapılacak olması endişe yarattı.
Aydınlık’ın ulaştığı sanatçılar, kapalı alanda maskesiz söylemek durumunda olan koristler ve maskesiz çalacak olan nefesli sazların yayacakları partiküllerin yaratacağı tehlike nedeniyle endişeli olduklarını söylediler. Yurtdışında konuyla ilgili yapılmış bilimsel araştırma sonuçları endişelerini destekliyor.
Sanatçılar, salgın döneminde bir arada çalışamamaktan çok üzgünler. Pek çok işkolu gibi bu süreçten kendilerinin de olumsuz etkilendiklerini ve bir an önce aşı olarak tekrar birlikte müzik yapabilecekleri günleri sabırsızlıkla beklediklerini söylüyorlar. Ancak sanatçılar, bu ve benzeri projelerin, ileri bir tarihte yapılmak üzere iptal edilmesini bekliyorlar.