Savunma sanayii hız kesmeyecek
2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’na göre, yeni yılda yürütülecek çalışmalarla birlikte savunma sanayisindeki yerlilik oranının yüzde 71'den 73'e çıkarılması hedefleniyor.
Savunma sanayii yeni yıla da hız kesmeden giriyor. Halihazırda yürüyen 750 civarında projenin bir bölümü 2022 yılı içinde tamamlanacak. Bu projeler içinde merakla beklenen TCG Anadolu’dan ZAHA’ya, yerli helikopter motorundan Hisar-U prototipine kadar çok kritik platformalar yer alıyor.
2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda da gelecek yıl yürütülecek faaliyet ve projeler ile bu alandaki hedeflere ilişkin bilgiler yer aldı.
Program’a göre Savunma Sanayii Başkanlığı koordinasyonunda Türk Silahlı Kuvvetleri ve güvenlik güçlerinin ihtiyaçlarını, sürekli gelişim anlayışıyla azami ölçüde milli teknolojiler ve yerli imkanlarla karşılamak, savunma ihracatını artırmak üzere sektördeki ekosistemi güçlendirmek ve edinilen becerilerin sivil sektöre yayılımını sağlamak temel amaç olacak. Bunun için milli teknolojiler ve yerli imkanlarla savunma sanayisinde dışa bağımlılığı asgari seviyeye indirecek projeler hayata geçirilecek.
Savunma sanayisinin mevcut kabiliyetlerini belirlemek üzere tüm ülkeyi kapsayacak şekilde endüstriyel yetkinlik veri altyapısı geliştirilerek yetenek envanteri oluşturulacak.
Savunma Sanayii Akademisi tarafından sektöre yönelik eğitimler düzenlenecek.
Vizyoner Genç Projesi kapsamında gençlere savunma sanayisine ilişkin güncel haberler, kişisel gelişim ve kariyer alanlarında mevcut yaklaşımlar ile tavsiyeler, güncel staj ve iş olanakları sunulacak.
Endüstriyel Yetkinlik Değerlendirme ve Destekleme Programı (EYDEP) ile firmalara eğitim, danışmanlık ve rehberlik destekleri odaklı mali yardım sağlanacak.
FİRMALARA FİNANSAL DESTEK
Savunma Sanayii Yatırım ve Geliştirme Faaliyetlerini Destekleme Programı kapsamında ise bu alanda faaliyet gösteren KOBİ'ler dahil tüm firmalara bütçe imkanları çerçevesinde finansal destek sunulacak.
İhracatın geliştirilmesine yönelik oluşturulan Uluslararası İşbirliği Stratejik Planı kapsamında ihracatı artırmaya yönelik etkinlikler gerçekleştirilecek.
Sektörde ortak akıl çalıştayları ile bölgesel sanayi, teknopark, kümelenme ve organize sanayi bölgesi buluşmaları gibi etkinlikler düzenlenecek.
Teknoloji Panelleri ve Odak Teknoloji Ağları düzenlenerek Teknoloji Bazlı Ar-Ge Yol Haritası oluşturulacak. Bu kapsamda projeler yürütülecek ve yatırımlar gerçekleştirilecek.
Sektör Kabiliyet Atlası ve Adaptif Dönüşüm Modeli Projesi kapsamında çoklu kullanımı esas alan bir proje hayata geçirilecek.
Yürütülecek çalışmalarla bu yıl yüzde 71 olarak tahmin edilen savunma sanayisindeki yerlilik oranının 2022'de yüzde 73'e çıkarılması hedefleniyor. 2022 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda gelecek yıl savunma ve havacılık ihracatının 8,9 milyar dolar, cironun 23,1 milyar dolar, sektörde istihdam edilenlerin sayısının ise 74 bin 800 olacağı öngörülüyor.
İŞTE 2022'NİN BEKLENEN PROJELERİ
-TCG Anadolu gemisi envantere katılacak.
-TCG Piri Reis denizaltısı Donanma’ya teslim edilecek.
-Gökbey helikopteri yerli motorla havalanacak.
-HİSAR-U'nun ilk prototipi tamamlanacak.
-HÜRJET ilk uçuşunu gerçekleştirecek.
-ATAK-2 prototipi ilk uçuşunu gerçekleştirecek.
-Zırhlı Amfibi Hücum Aracı ZAHA envantere girecek.
-Türk Tipi Hücumbot’ta ilk prototipin inşası başlayacak.
-STM500 mini denizaltının inşası başlayacak.
-TCG Hızır Reis denizaltısı havuza çekilecek.
-Milli Dikey Atım Sistemi’nin ilk atış testleri yapılacak.
-AKYA torpidosu ile SUNGUR, MAM-T ve ATMACA’nın teslimatları başlayacak.
-TÜMOSAN PUSAT seri üretime geçecek.
-TUSAŞ ses altı rüzgâr tüneli devreye girecek.
-Milli Muharip Uçağın parça üretimi tamamlanacak.
-TS1400 Turboşaft motoru ilk uçuşunu gerçekleştirecek.
-Milli uydu İMECE uzaya fırlatılacak.
-Türksat 6A uydusu uzaya gönderilecek.
-ASPİLSAN Lityum İyon Pil Fabrikası üretime başlayacak.
-Ramjet füze motoru seri üretime başlayacak
-KTJ-3200 Turbo Jet Motoru entegre edilen SOM Seyir Füzesi'nin ilk atışı gerçekleştirilecek.
-Milli elektrikli otomobil TOGG seri üretime geçecek.
-Milli elektrikli tren raylara çıkacak.
-DAG teleskopu devreye alınacak.
-Bilecik altın madeninde ilk külçe altın dökümü yapılacak.
-10 adet daha A-400M envantere girecek.
-Zırhlı araçlar ilk kez yerli motorla teslim edilecek.
-KARAPINAR GES tam kapasite devreye alınacak.
-İHA/SİHA, İDA ve İKA'lar çeşitlendirilecek.