Savunma Üretim Yasası devrede
ABD Başkanı Donald Trump, General Motors'un kendilerine yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını için ihtiyacı karşılamak adına verdiği 40 bin ventilatör (tıbbi solunum cihazı) sözünü tutmadığını belirterek, Savunma Üretim Yasası'nı devreye soktuğunu duyurdu.
Trump, yaptığı yazılı açıklamada, "Bugün, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığına, Savunma Üretim Yasası çerçevesindeki tüm yetkilerini kullanarak, General Motors'dan ventilatör üretimi için federal sözleşmeleri kabul etme, uygulama ve öncelik edinmesini istemesi talimatının yer aldığı bir Başkanlık Bildirisi imzaladım" ifadesini kullandı.
OTOMOBİL DEVLERİNİ FIRÇALADI
Otomobil firmaları ile ventilatör üretimi konusunda anlaşmazlık yaşayan ABD Başkanı, Twitter’dan yaptığı paylaşımla tepki gösterdi.
Trump, paylaşımında, "Her zaman olduğu gibi General Motors ile işler hiç yolunda gitmiyor. Bize çok hızlı bir şekilde 40 bin ventilatör vereceklerini söylediler. Şimdi nisan sonunda sadece 6 bin tane verebileceklerini söylüyorlar ve çok fazla para istiyorlar" açıklamasında bulundu.
Paylaşımında Ford’a da tepki gösteren Trump, "General Motors, Ohio'da ahmakça terk ettikleri Lordstown tesisini ya da herhangi başka bir tesisi acilen açmalı ve hemen şu an ventilatör üretimine başlamalıdır. Ford, hadi hızlı bir şekilde ventilatör üretimine başlayın" çağrısı yaptı.
Trump, pazar günü Twitter'dan, "Ford, General Motors ve Tesla, ventilatör ve diğer metal ürünleri üretmeye başlıyor, hızlı olun" paylaşımı yapmıştı. Önceki gün yaptığı paylaşımda ise General Motors Üst Yöneticisi Marry Barra'ya da yüklenmiş ve kendisine özel sektörün üretimini yönlendirme hakkı tanıyan yasaya işaret ederek, "Savunma Üretim Yasası'nı devreye sokacağız" ifadesini kullanmıştı.
‘NEW YORK VENTİLATÖRLERİ DEPOSUNDA TUTUYOR’
Bazı şirketlerden çok sayıda ventilatör satın aldıklarını aktaran Trump, bu şirketlerin isimlerini ve alınan ventilatör sayısını günün ilerleyen saatlerde açıklayacaklarını kaydetti.
Kovid-19 salgınının en yoğun görüldüğü New York eyaleti hakkında da yorumda bulunan Trump, "Federal hükümetin gönderdiği binlerce ventilatör, New York depolarında duruyor. New York, hemen bunları gerekli yerlere dağıtmalı" değerlendirmesinde bulundu.
İHTİYAÇ DEVAM EDİYOR
Diğer yandan dünya genelinde Kovid-19 salgınının en fazla yayıldığı ülke haline gelen ABD’deki vaka sayısı 100 bini geçti. Ülkede virüsün bulaştığı kişi sayısı önceki gün 69 bin 197 iken, dün 30 bin 840 artarak 100 bin 37'ye, bin 46 olan ölü sayısı da 490 artarak bin 536'ya ulaştı. En fazla can kaybının yaşandığı eyalet olan New York’ta Vali Andrew Cuomo Trump’ın ‘depolama’ eleştirilerinden farklı açıklamalarda bulundu.
Vali Andew Cuomo, eyaletteki yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vakası sayısının bir günde 7 bin 300'den fazla artış göstererek, 44 bin 600'e ulaştığını bildirdi. Düne göre hastaneye kaldırılanların sayısının da yüzde 20 artarak 6 bin 481'e ulaştığını aktaran Cuomo, 1500'den fazla kişinin ise yoğun bakımda tedavi gördüğünü dile getirdi.
Vali Cuomo, New York'un 20 milyon N-95 maske, 30 milyon ameliyathanelerde kullanılan maske, 30 bin suni solunum cihazı, 45 milyon eldiven ve 20 milyon hastane önlüğüne ihtiyaç duyduğunu sözlerine ekledi.
ÖZEL SEKTÖR İÇİN BAŞKANA YETKİ
Savunma Üretim Yasası, Kore Savaş'ından hemen önce çıkarılmıştı. Söz konusu yasa, ABD Başkanı'na özel sektörün ülkenin acil ihtiyacı olan ürünler üretmesini sağlaması konusunda yetki veriyor. Başkan, gerekli gördüğü takdirde ülkenin karşı karşıya kaldığı acil durum için şirketlere belirli bazı malzemeler ürettirmek için bu yasa kapsamındaki yetkisini kullanabiliyor.
2,2 TRİLYONLUK PAKETİ ONAYLADI
ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınıyla mücadele ile salgın nedeniyle zarara uğrayan kişi ve işletmelerin sübvanse edilmesini öngören 2,2 trilyon dolarlık ekonomik teşvik paketini onayladı.
Twitter'dan da açıklama yapan Trump, "Bugün, ABD tarihindeki en büyük ekonomik paket olan teşvik paketini onayladım. Bu, bugüne kadar imzalanan en büyük paketin bile iki katı. 2,2 trilyon dolarlık bu paket, ülkemizdeki aileler, çalışanlar ve işletmelere acilen ihtiyaç duydukları ekonomik desteği sağlayacaktır" değerlendirmesinde bulundu.
şka ülkelere kaydırmamaları için 500 milyar dolarlık kaynak sağlanması da öngörülüyor.