Sayıştay’dan Şeker Fabrikaları uyarısı: Radikal kararlar alınmalı
Sayıştay, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ilişkin denetim raporunda şirketin ürettiği şekerin üretim maliyetinin düşürülemediğini kaydederek radikal kararlar alınması gerektiğini ifade etti.
Sayıştay’ın kamu iktisadi teşebbüslerine (KİT) ilişkin 2019 yılı denetim raporları TBMM’ye sunuldu. Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş’ye ilişkin denetim raporunda ise şirketin ürettiği şekerin üretim maliyetinin düşürülemediği kaydedildi. Raporda, “Şirketin ürettiği şekerin üretim maliyetinin; nakliye, enerji, yakıt, ekipman ve personel konularında gerekli iyileştirmeler yapılamaması nedeniyle düşürülemediği görülmüştür. Şirket, üretim maliyetini düşürebilmek için, maliyet unsurlarını azaltacak tedbirleri almak zorundadır. Maliyet içinde taşıma giderinin payı geçen yıllara göre özelleştirmeden dolayı fabrika sayısının azalması ve merkezde tesellümün artmasına bağlı azalma göstermekle beraber fabrikalar arası pancar taşınmasındaki artışa bağlı olarak önemini korumuştur. Taşıma giderinin ve nakliye esnasında ortaya çıkan firelerin azaltılmasına yönelik olarak pancar alım merkezlerinin toplulaştırılmasına, birbirine yakın olanların birleştirilmesine, fabrika merkezine yakın kantarların merkeze yönlendirilmesine devam edilmelidir” denildi.
‘BİR AN ÖNCE KARAR VERİLMELİ’
Melasta kalan şeker oranının aşağı çekilmesi için pancarın gübrelenmesinden başlamak üzere, çalışanların bilgi ve becerilerini artıracak eğitim programlarının düzenlenmesi gerektiği bildirilen raporda, “Dekara 16 kg’dan fazla verilen saf azot pancarda zararlı azot oluşturarak imalat sürecinde şekerin alınmasını engellemektedir. Pancarı yetersiz ve şeker oranı düşük, ancak alternatif ürün ve sanayi olanağına sahip bölgelerde bulunan fabrikalarının faaliyetlerini öncelikle değerlendirerek radikal kararlar almalı, bu fabrikaların pancar kotaları kaliteli pancar yetişen bölgelere ve atıl kapasitesi bulunan fabrikalara kaydırılmalıdır. Yüksek işgücü maliyeti nedeniyle doğrudan şeker maliyetine olumsuz etki yapan makine fabrikaları imalatlarının piyasa ile rekabet edemez durumda olmaları dikkate alınarak durumları hakkında bir an önce karar verilmelidir” ifadelerine yer verildi.