Belediyelerin SGK'ya borcu 73 milyara dayandı
Sayıştay'ın 2023 denetim raporlarına göre; belediye, bağlı kuruluş ve belediye şirketlerinin Sosyal Güvenlik Kurumuna olan prim ve prime bağlı borçları 72 milyar 605 milyona ulaştı
Belediye, bağlı kuruluş ve belediye şirketlerinin SGK'ya olan prim ve prime bağlı borçlarının 72 milyar 605 milyona ulaştığı ortaya çıktı. Sayıştay ayrıca, Mesleki Yeterlilik Kurumunda başkan yardımcılığı ve daire başkanlığı görevi yaptıktan sonra uzmanlık kadrosuna atanan 4 personele üst düzey kadro maaşının ödenmeye devam edildiğini tespit etti.
Sayıştay'ın 2023 yılına ilişkin denetim raporlarında dikkat çeken bulgular yer aldı. Sosyal Güvenlik Kurumuna (SGK) yönelik hazırlanan raporda, kurumun bazı belediyelerden, belediyelere bağlı kuruluşlardan ve belediye şirketlerinden süresi içinde tahsil edilemeyen prim alacaklarının her yıl arttığı görüldü. Raporda şu ifadelere yer verildi:
"2023 yılı sonu itibarıyla kuruma belediyelerin 15 milyar 294 milyon 245 bin TL, bağlı kuruluşların 690 milyon 380 bin TL, belediye şirketlerininse 56 milyar 621 milyon 70 bin TL prim borcu bulunmaktadır. Belediye, bağlı kuruluş ve belediye şirketlerinin kuruma olan prim ve prime bağlı borçları 72 milyar 605 milyon 696 bin TL’ye ulaşmış olup, bu tutar kurumun 2023 yılı bütçe gelirlerinin yüzde 3,14’üne denk düşmektedir."
UZMAN KADROLARINA ÜST DÜZEY KADRO MAAŞI
Mesleki Yeterlilik Kurumuna yönelik hazırlanan raporda, kurumda başkan yardımcılığı ve daire başkanlığı kadrolarında görev yaptıktan sonra uzmanlık kadrosuna atanan 4 personele üst düzey kadro maaşının ödenmeye devam edildiği belirtildi. Raporda, "Bulguya konu edilen görevden alınmış yöneticilere üst görevin mali haklarının ödenemeyeceğini destekler nitelikteki Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığının 229732 sayılı görüşü doğrultusunda işlem tesis edilmesi gerekmektedir" denildi.
SINAV GEREKTİREN KADROLARA SINAVSIZ ATAMA
Kütahya Dumlupınar Üniversitesine yönelik raporda da, üniversitenin fakülte sekreterliği, yüksekokul sekreterliği ve enstitü sekreterliği kadrolarından görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavlarına tabi kadrolara sınav yapılmaksızın atamalar yapıldığı kaydedildi. Raporda şu tespitler yer aldı:
"Üniversitede bilgisayar işletmeni olarak görev yapan personel görevde yükselmeye tabi olmayan fakülte sekterliğine atanmış ve burada kısa bir süre görev yapmışlardır. Söz konusu personelin eski görevlerine ya da yönetmeliğe göre muadili bir göreve dönmesi gerekirken görevde yükselmeye tabi olan ayniyat saymanlığı görevine sınavsız bir şekilde atamaları gerçekleştirilmiştir.
"Üniversite, fakülte ve yüksekokul sekreterliğinden yalnızca şube müdürü ve ayniyat saymanı kadrolarına değil, ünvan değişikliğine tabi olan mühendis, biolog ve tekniker kadrolarına da sınavsız şekilde atamalar gerçekleştirmiştir. Üniversitede, fakülte ve yüksekokul sekreterliği kadrolarının sınava tabi olan kadrolara sınavsız atama yapabilmek amacıyla kullanıldığı görülmektedir."