Scholz sözünü tutmadı ‘Ordumuzla dalga geçiyorlar’
Şansölye Olaf Scholz'un Alman ordusuna yaptığı 100 milyar avroluk nakit yardımı henüz kışlalara ulaşmadı. Askerler silah, mühimmat ve çalışan tuvaletlerden yoksun olduklarını belirtti. Hala çok eski tipte malzemelerin kullanıldığı söyleniyor
Geçen şubat ayında Rus ordusunun Ukrayna'ya operasyon başlatmasından birkaç gün sonra Olaf Scholz, hükümetinin Almanya'nın ordusunu modernize etmek için 100 milyar Avroluk bir fon oluşturacağı sözünü vermişti. Scholz bu bağlamda Savunma harcamalarını, NATO tarafından zorunlu kılınan “GSYH'nin yüzde 2'sini” karşılayacak şekilde arttıracağını da açıklamıştı.
‘HALSİZLİKTEN ÇIKACAĞIZ’ DEMİŞTİ
Dünyanın "Zeitenwende" (tarihi bir dönüm noktasında) olduğunu söyleyen Şansölye, ordunun finansmandan mahrum bırakıldığı ve Eski Şansölye Angela Merkel'in görevdeki son dönemine kadar çalışan araç, mühimmat, gıda ve hatta bot sıkıntısı çektiği Soğuk Savaş sonrası halsizlikten radikal bir ayrılışa işaret eden bir konuşma yaptı. Ancak New York Times’ta (NYT) çıkan habere göre "Zeitenwende", "hala en sıradan altyapı, mühimmat ve teçhizattan bile yoksun olan rütbeli askerler tarafından nadiren görülebiliyor."
TATBİKATLAR İPTAL EDİLİYOR
Gazetenin haberine göre, Alman ordusunun topçu okulunda, mühimmat eksikliği nedeniyle eğitim tatbikatları rutin olarak iptal ediliyor. Askerler Ukrayna'ya gönderilen 14 obüsün yedeklerini henüz alamadı. Okulun binalarının yenilenmesi 2042 yılına kadar ertelendi. Bu da askerlerin kırık camlar, akan çatılar ve geçen yıl kalıcı olarak kapatılacak kadar bakımsız durumdaki tuvaletlerle uğraşmak zorunda kalacağı anlamına geliyor.
ASKER SAYISINDAKİ CİDDİ AZALIŞ
Ordu ilk yeni topçu taburunu ekim ayında hizmete sokmuş olsa da Soğuk Savaş'ın zirvesindeki 83 taburuna kıyasla şu anda sadece beş taburu var. Benzer şekilde, Almanya 2030 yılına kadar aktif görevdeki personel sayısını 200 binin biraz üzerine çıkarmayı planlarken, Soğuk Savaş sırasında üniformalı neredeyse yarım milyon askeri vardı. Dahası, Scholz'un söz verdiği yeni silahların tedariki Alman bürokrasisi tarafından durduruldu. Askeri personelin 5 bin avroyu aşan her türlü satın alma talebi için, daha önce siparişlerin tamamlanmasının yıllar aldığı bilinen, siviller tarafından yönetilen bir satın alma ofisine talepte bulunması gerekiyor. Ukrayna'yı silahlandırma telaşının ortasında, silah ve mühimmat tedariki düşük kalıyor ve üretim yetişene kadar, enflasyon bunların satın alma fiyatını yükseltecek ve Scholz'un 100 milyar avroluk yatırımının değerini düşürecek. Eski Albay Roderich Kiesewetter NYT’ye yaptığı açıklamada, "Bir aldatmacanın tanıklarıyız" dedi.
‘ALTYAPININ YENİLENMESİ İÇİN 50 YIL LAZIM’
Muhalif politikacılar geçen kasım ayında Scholz'u orduya verdiği "sözü tutmamakla" suçlarken, askerler The Telegraph'a, diğer NATO kuvvetlerinden askerlerin ortak tatbikatlarda modası geçmiş telsizleriyle alay ettiğini söyledi. Şubat ayı itibariyle, 100 milyar Avroluk savaş fonunun üçte birinden daha azının sözleşmelere tahsis edildiği ve Berlin'in 2022 ve 2023 yıllarında yüzde 2'lik savunma harcaması hedefini tutturamadığı bildirildi. Parlamento komisyon üyesi Eva Hogl, bu yılın başlarında yayınladığı bir raporda, Almanya'nın ordusunun yeniden canlandırılmasının mevcut hızıyla devam etmesi halinde, "[ordunun] mevcut altyapısının tamamen yenilenmesi için yaklaşık yarım yüzyıl geçmesi gerekeceğini" yazmıştı.