Scholz’un çağrısı: Avrupa için ortak hava savunma sistemi
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, ortak Avrupa hava savunma sistemi oluşturulmasını önerdi
Avrupa’nın havadan ve uzaydan saldırıları karşılamadaki eksiklerine dikkat çeken Scholz, sistemin NATO ile entegre şekilde çalışabileceğini de belirtti. Ayrıca Scholz AB’nin Batı Balkan ülkelerini içine katarak genişlemesi gerektiğini söyledi.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz 29 Ağustos’ta Çek Cumhuriyeti’ne ilk resmi ziyaretini gerçekleştirdi. Prag’daki Karls Üniversitesi’nde konuşan Scholz, Avrupa savunma sistemi ve AB’nin genişlemesi konularında dikkat çeken açıklamalarda bulundu.
AVRUPA ÇAPINDA BİR SİSTEM
Almanya Başbakanı, Avrupa’nın kendisini savunacak olanağa ulaşması için “Avrupa ortak Hava Savunma Sistemi” oluşturulması önerisinde bulundu. Scholz, kurulacak sistemin, her ülkenin yüksek bütçeler oluşturarak kuracağı tekil savunma sistemlerinden daha kolay ve düşük maliyetle hayata geçirilebileceğini savundu. Önümüzdeki yıllarda Almanya’nın hava savunma sistemine büyük yatırım yapacağını belirten Scholz, Avrupa ülkelerinin de buna katılarak birlikte hareket edilebileceğinin işaretini verdi.
NATO’YLA EŞGÜDÜM
Scholz, Avrupa’nın havadan ve uzaydan gelebilecek saldırılara karşı savunmada önemli eksikleri olduğunu söyledi. Almanya Başbakanı, bu eksiği kapatacak savunma sisteminin aynı zamanda NATO tarafından da kullanılabileceğini de belirtti. Scholz “Bir bütün olarak Avrupa için güvenlik ve NATO içindeki Avrupa sütununu güçlendirmekten bahsettiğimizde ne demek istediğimizin olağanüstü bir örneğini vereceklerini” ifade etti.
ALMANYA’DAN HAVA SAVUNMASINA
40,9 MİLYAR AVRO
Almanya’da Federal Meclis, orduya 100 milyar euroluk ek fon öngören anayasa değişikliğini 3 Haziran’da onaylamıştı. Meclisteki oylamada ilgili maddenin anayasaya eklenmesi için gereken 3’te 2 çoğunluk 736 vekilden oluşan mecliste, 567 milletvekilinin ‘evet’ oyuyla sağlanmıştı.
Bütçenin en büyük bölümü ise hava savunması için tahsis edilmişti. Bütçeyle ilgili açıklanan ayrıntılara göre 100 milyar avroluk bütçede 40,9 milyar avro hava savunmasına ayrılmıştı.
FRANSA’NIN ORTAK SAVUNMA GİRİŞİMİNE DESTEK
Scholz, Fransa’nın Avrupa’nın savunma konusunda ortak bir politika oluşturulması girişimini desteklediğini ortaya koydu. Fransa uzun zamandır bu ihtiyacı vurguluyor ve çeşitli adımlar atıyordu.
Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 13 Haziran’da Paris'te düzenlenen uluslararası savaş silahları endüstrisi sergisi Eurosatory 2022'nin açılışında yaptığı konuşmada, Fransa ve Avrupa'nın savaş ekonomisi vaziyetine girdiğini söylemişti. Macron konuşmasında Avrupa savunma sanayisinin daha fazla güçlendirilmesi çağrısı yapmıştı.
Macron, 2025 yılına kadar Fransa’nın savunma harcamalarına 50 milyar bütçe ayıracağını ve “artan tehditlere cevap verecek bir hazırlık yapacağını” belirtiyor.
ALMANYA-FRANSA EKSENİ
Avrupa’nın kendi ordusunu kurup kurmayacağı konusu özellikle Soğuk Savaş’ın sona ermesinden bu yana belirli aralıklarla gündeme geliyor. Almanya ve Fransa’nın başını çektiği “Avrupa Ordusu” fikrine, ABD ve NATO karşı çıkıyor. Almanya ve Fransa’nın askeri alanda attığı adımların bir Avrupa ordusunun kurulmasına katkı sunup sunmayacağı ise henüz belirsizliğini koruyor.
Macron ve Almanya’nın önceki Şansölyesi Angela Merkel bu yönde ciddi adımlar atmıştı.
İki lider, iki ülke arasında tarihi öneme sahip 22 Ocak 1963 tarihli Elysee Anlaşması'nın 56. yıl dönümünde, yeni bir Alman-Fransız iş birliği anlaşması imzalamıştı. Merkel törende yaptığı konuşmada “Bu anlaşmayla Almanya ve Fransa’nın ortak bir askeri kültür, ortak savunma ve silah endüstrisi için taahhütlerde bulunduğuna dikkati çekerek, “Bununla (Aachen Anlaşması ile) Avrupa ordusunun oluşmasına katkıda bulunmak istiyoruz” şeklinde konuşmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Macron ise "Bu anlaşma Avrupa'nın tekrar bir olması noktasında önem arz ediyor ve bu günümüzde ihtiyacımız olan bir ruh” demişti.
1963 ELYSEE ANLAŞMASI
Dönemin Almanya Şansölyesi Konrad Adenauer ile Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle, 22 Ocak 1963’te Elysee Anlaşması’nı imzaladı. Uzun yıllarca savaşan iki ülke, bu anlaşmayla işbirliği ve dostluğun temellerini atmışlardı.
BATI BALKANLAR’IN AB’YE KATILIMI KONUSU
Almanya Başbakanı Olaf Scholz, bazı Batı Balkan ülkelerinin yıllardır AB üyesi olmak için beklediğini hatırlatırken, kendisinin AB’nin genişletilmesinden yana olduğunu da söyledi. Bu konuda ağırlığını koyma sözü veren Scholz, Ukrayna ve Moldova’nın yanı sıra Gürcistan’ın da AB’de yer almasını desteklediğini dile getirdi. "AB'nin doğuya doğru genişlemeye devam etmesi hepimiz için bir avantaj. Avrupa'nın merkezi doğuya doğru hareket ediyor” diyen Scholz "30 ya da 36 üyeli” bir AB’den yana olduğunu açıkladı.
AB'deki oylama sisteminin değişmesi gerektiğini de belirten Alman lider, bir ülkenin vetosunun alınabilecek kararların önüne geçmesine karşı olduğunu ortaya koydu. Scholz, “Ortak dış politikanın yanı sıra maliye politikası gibi diğer alanlarda da kademeli olarak çoğunluk kararına geçilmesini" önerdiğini belirtti.
Son dönemde Almanya, Batı Balkan ülkelerinin AB’ye dahil olması için çaba sarf ediyor. Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock 2 Temmuz’da yaptığı açıklamada Batı Balkan ülkelerinin yalnızca coğrafi anlamda değil siyasi anlamda da Avrupa'nın kalbinde yer aldığını söylemişti. Baerbock, Rusya ve Çin'in Batı Balkanlar üzerindeki etkisine değinerek, "Balkanlar'da, Rusya ve diğer aktörleri güçlendirecek hiçbir yapı bulunmamalı” şeklinde konuşmuştu.
Almanya Başbakanı Olaf Scholz da son zamanlarda Batı Balkanlar ülkelerinin AB üyeliğine sıkça vurgu yaparak bu yönde temaslarda buunuyor.
Olaf Scholz da daha önce “Batı Balkan ülkeleri ve halklarının 20 senedir AB'ye üye olma fırsatını beklediğini” belirtmiş ve “çabaların artık katılımla sonuçlanması gerektiğini" savunmuştu.