Güneydoğulu çiftçi: ‘DEDAŞ’ı kamulaştıracağım’ diyen gelsin
Türkiye 1,5 ay sonra seçime gidiyor. Çiftçiler de vaatleri dinliyor, programları inceliyor. Tarımsal üretimde en büyük sıkıntı, girdi maliyetlerindeki artış. Güneydoğu’da ise elektrik dağıtım şirketlerinin çiftçiye yüksek faturalar yansıtması bölge çiftçisini daha da zorluyor.
14 Mayıs öncesi çiftçiler, siyasi parti temsilcilerinin söylemlerini takip ediyor, tarımsal sorunlara çözüm bekliyor. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki çiftçinin birinci talebi, Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. (DEDAŞ)’nin kamulaştırılması. Yüksek faturalar ve cezalar nedeniyle bölgeye elektrik sağlayan DEDAŞ’a bölgede tepki büyük. İkincisi mazot, gübre, ilaç ve tohum fiyatları. Çiftçi, bu konuda da üretimi devletin yapması gerektiğini belirtiyor.
ÇİFTÇİ ÇÖZÜM İSTİYOR
Diyarbakır’ın tarım ambarı Çınar ilçesinin Hasköy Mahalle Muhtarı Nazım Özmen, çiftçinin beklentilerini anlattı.
Özmen, “Herkes gibi çiftçinin de bu seçimlerden bir beklentisi var. Şimdi vaatleri dinliyoruz, kim ne diyor, kim kesin çözüme yöneliyor. Burada çiftçinin kanayan bir yarası var. Kesin çözümle gelecek olan partiye yöneleceğiz. Kanayan yaraya geçici pansumanlar çare olmaz. Biz kesin tedavi istiyoruz.” dedi.
Gübre, mazot, ilaç, tohum fiyatlarının yüksek olduğunu belirten Özmen, şöyle devam etti: “DEDAŞ burada zulüm yapıyor. Bu konudaki vaatlere de dikkat ediyoruz. Çiftçiye ‘DEDAŞ’ı kamulaştıracağım’ diyen parti gelsin. ‘Size ucuz mazot, ucuz gübre vereceğim’ diyen parti gelsin. DEDAŞ’a borcu olmayan çiftçi yok şu anda. Çoğu çiftçi borcunu ödeyemiyor, ödeyemeyecek durumda. O yüzden herkes DEDAŞ’ın icrası altında. O yüzden bu konularda kesin çözümle bize gelecek olan partiye biz sarılmak zorundayız.”
ŞİRKETİ VATANDAŞA TERCİH EDEN KAYBEDER
Bölge çiftçisinin talebinin DEDAŞ’ın kamulaştırılması olduğunu belirten Nazım Özmen, “Biz devletimizle muhatap olmak istiyoruz. Başıboşluk, keyfiyetlik, yüksek faturalar, yüksek cezalar akıl alacak gibi değil. 100 dönüm pamuğa 300 bin lira fatura çıkarıyor. Çiftçinin hesabına yatan prim desteğine el koyuyor. Kesin çözümler istiyoruz, şirketi vatandaşa tercih eden seçimi kaybeder. ‘DEDAŞ’ı kamulaştıracağım’ demeyen parti kapımızı çalmasın.” diye konuştu.
Özmen, devletin gübre fabrikası kurabileceğine, komşulardan ucuz mazot alabileceğine de vurgu yaptı. Özmen gıda ürünlerindeki fiyat artışlarına dikkat çekti: “Bu ülkede çiftçi üretim yapmadığı zaman bir kilo soğan 30 liraya çıkıyor, bir kilo patates 20 liraya, bir kilo et 300 liraya çıkıyor. Az üretim, çiftçinin desteklenmemesi ve girdilerin pahalı olması nedeniyle fiyatlar artıyor. İthalata gerek kalmaması için çiftçinin desteklenmesi lazım, kesin çözüm olarak ucuz mazot, ucuz gübre, ucuz tohum, ucuz enerji sağlanması gerekiyor.”