Şef Mehmet Yalçınkaya açıkladı: Bunu bulan ölüyor!
MasterChef Türkiye'nin sevilen jüri üyesi Şef Mehmet Yalçınkaya, cincile mantarı ile ilgili öyle bir yorumda bulundu ki izleyenler şoke oldu. Yalçınkaya, "Bu mantarı bulan ölüyor" dedi ve herkesi ekran başına kilitledi. Peki, cincile mantarı nedir? Bulan gerçekten ölüyor mu? İşte ayrıntılar...
MasterChef Türkiye'de Şef Mehmet Yalçınkaya'nın cincile mantarı ile ilgili yorumu sosyal medyada gündem oldu. Yalçınkaya "Cincile mantarının yerini bilen ölüyor" dedi. Bu açıklamasının ardından tüm yarışmacılar şoke olurken, izleyiciler ise gerçeği öğrenmek için Google'da "Cincile mantarı nedir, cincile mantarı nerede yetişir, cincile mantarı nerede bulunur" sorularına cevap aradı.
BU MANTARIN YERİNİ BİLEN ÖLÜYOR
Şef Yalçınkaya programda cincile mantarı ile ilgili memleketi Bolu'da anlatılan rivayetlerden bahsetti. Yalçınkaya, "Bu mantarın yolları var. Bu mantar yolu dediğimiz, cincilenin bulunduğu koyu yeşil ağaç ve çalı köklerinin dibini herkes bilmez. Bilenler de kimseyle paylaşmaz. Çoğu insan bu mantarın bulunduğu yeri kimseye söylemeden ölür" ifadelerini kullandı. Cincile mantarının çok değerli ve özel olduğunu belirten Yalçınkaya, "İnsanlar ölse bile sırlarını kimseyle paylaşmaz. Eşine, dostuna, akrabasına bile söylemez" şeklinde cincile ilgili rivayetlere açıklık getirdi.
Mantarın zehirli olmadığını ve yenebileceğini de belirten Yalçınkaya, "Yanlış anlaşılma olmasın, zehirlenme ile alakası yok. Mantarı yiyen ölüyor değil. Mantarın yerini bilen hiç kimseye söylemeden bu dünyadan göçüp gidiyor" şeklinde konuştu.
CİNCİLE MANTARI NEDİR?
Yaklaşık olarak 5 ile 10 santimetre uzunluğunda sap kısmı bulunan cincile mantarı, doğada mavi ve mor olmak üzere iki farklı renkte bulunmaktadır. Menekşe rengine sahip olan mantarın şapka bölümü mantarın olgunlaşması ile birlikte kahverengiye döner.
A, K, D ve B vitaminleri açısından zengin olan cincile mantarı oldukça lezzetli olması sebebiyle sofralarda yerini almaktadır. Bunlar dışında çinko, bakır, demir, fosfat ve potasyum mineralleri bakımından da zengindir ve antioksidan içermektedir. Keskin ve kuvvetli bir aromaya sahip olan cincile mantarı sert bir aromaya sahiptir.
CİNCİLE MANTARI NEREDE YETİŞİR?
Ülkemizde Bolu ve Karaman illerinde cincile mantarı yetiştiriciliği yapılmaktadır. Yenilebilir bir mantar türü olmasına rağmen bazı kişilerde alerjik reaksiyonlar gösterebilir.
Cincile mantarı birbirine yakın sıralar oluşturarak saireler halinde yetiştirilmektedir. Nisan, mayıs ve haziran aylarının başında yetişen cincile mantarı bazı durumlarda ekim ayına kadar da yetiştirilebilmektedir.
CİNCİLE MANTARI NEREDE BULUNUR?
Cincile mantarı ülkemizde Anadolu'nun her bölgesinde yetişebilmektedir. Özellikle köknar ormanlarında, iğne yaprakların oluşturduğu doğal örtü üzerinde cincile mantarı yetişmektedir. Bunlar dışında bazı çayırlarda, yaprak ve gübre aralarında da doğal olarak kendiliğinden yetişmektedir. Küçük boyutlara sahip olması sebebiyle iyi kamufile olan b mantarlar zor bulunmaktadır.
CİNCİLE MANTARI FAYDALARI
Cincile mantarının insan sağlığına pek çok yönden faydası bulunmaktadır. Cincile mantarının faydaları şunlardır:
- İçerdiği selenyum minerali sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını önlemektedir.
- Yüksek miktarda D vitamini içermektedir. Bu da hücrelerin fonksiyonlarını düzenlemesinde, kemik ve diş sağlığında olumlu etki yaratır.
- Yüksek oranda lif içermektedir. Bu da kan şekerinin aniden yükselmesini engeller ve insülin salınımını düzenler.
- Uzun süre tokluk hissi verir ve zayıflamaya yardımcı olur.
- C vitamini, lif, sodyum ve potasyum sayesinde kan basıncını düzenler.