Şeftali dalında 3 liraya düştü: Zarar eden üretici müdahale çağrısı yaptı
Denizli’de şeftali üretimi arttı, fiyatlar düştü. Geçen yıl dalında 8 liraya satılan şeftali bu yıl 3 liraya kadar düştü. Üretici zararına ürün satıyor tüketici ise bu düşüşten faydalanamıyor.
Çivril Ziraat Odası Başkanı, devlet kurumlarına müdahale çağrısı yaptı, “Böyle devam ederse üretici şeftali ağaçlarını sökecek” dedi.
Türkiye’nin sayılı şeftali üretim merkezlerinden olan Denizli’nin Çivril ilçesinde şeftali hasadı buruk başladı. 30 bin dekar alanda üretilen şeftalide rekolte, geçen yıla göre yüzde 50 arttı. Verim arttı ama fiyatlar da tepe taklak oldu. Ucuz fiyat ise tüketiciye yansımıyor. En kaliteli şeftali dalından 4.5 liraya alınırken marketlerde fiyat 20 liraya kadar çıkıyor. Üretici geçen yıl sattığı 8 liraya razı, yeter ki zararına satmasın. Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, serbest piyasa ekonomisini suçladı, müdahale edilmezse üreticinin ağaçlarını söküp başka ürün ekeceğini belirtti.
Geçen yıl ürün azlığında dalında 8-10 liraya satılıyordu şeftali. Bu yıl kalitesine ve büyüklüğüne göre 3 lira ile 5 lira arasında alıcı buluyor. Girdi maliyetlerinin 3-4 kat arttığı şeftalide fiyatları tüccar belirliyor. Fiyatların düşmesinde en büyük nedenlerden birisi de ihracatın olmaması.
‘ARADAKİ MAKAS ÇOK FAZLA’
Çivril Ziraat Odası Başkanı Mehmet Özkul, maliyetlerin artmasına rağmen şeftali fiyatının geçen yıla göre yarı yarıya düştüğünü, geçen yıl 8 liraya satılan şeftalinin bu yıl dalından 3 liraya alındığını bildirdi.
Mehmet Özkul, şöyle konuştu: “Gübre, mazot ve ilaç fiyatları almış başını gidiyor. Üretici ise birinci kalite şeftaliyi geçen yıla göre yüzde 100 daha aşağıya satıyor. Markette şeftali 15-20 lira. Aradaki makas çok fazla. Üretici maliyetine ürün satıyor.”
‘ŞEFTALİ BEKLEMEZ’
İhracatın olmaması, fiyatların düşmesinin en büyük sebeplerinden biri. Özkul şöyle devam etti: “Bu yıl üretim fazla oldu. Meyve bir yıl az bir yıl çok olabiliyor. Çok olunca doğal olarak fiyat düşüyor. Üretici eğer bu yıl kazanamazsa ağaçlarını söküp yıllık bitkiler ekmeye başlayacak. Para kazanamayan üretici ne kadar ayakta kalabilir ki. Fiyatları tüccar belirliyor. Serbest piyasa ekonomisi var. Mecbur tüccar alacak. Üretici şeftaliyi depolarda saklayamaz, 20 gün içinde satılmalı.”
‘DEVLET KURUMLARI DEVREYE GİRSİN’
Fiyatı duyan üreticinin ürününü hasat etmediğini, büyük boy şeftaliyi 2 liraya meyve suyuna gönderdiğini belirten Özkul, “Çözüm çok basit. Devletin bir sürü kurum ve kuruluşu var. TMO, belediyeler, kooperatifler bu durumlarda devreye girecek. Üreticinin elinden tutacak. Buralar sadece ticari kuruluşlar değil ki. Denetim gerçekleştirecek. Üreticiyle tüketici arasındaki makas denetimlerle düşürülecek. Hem üretici hem de tüketici kazanacak. Çözüm arıyoruz, çözüm istiyoruz. İhracat yoksa bu yapılacak. Üreticinin girdi maliyetleri düşürülecek. Üretici bunların altından kalkamaz. Denetimlerle sürdürülebilir bir piyasa oluşturulmalı.”