‘Şeftaliyi bu yıl son kez ekerim’
Şeftali üreticisi İbrahim Çerçioğlu, gazetemiz Aydınlık'a şeftali üretimini ve bu üretimin sorunlarını anlattı. Çerçioğlu yaşanılan sorunlara ilişkin çözüm önerilerini de paylaştı.


İzmir’in Selçuk ilçesinde, şeftali hasadı üretici İbrahim Çerçioğlu’nun bahçesinde yapıldı. Etkinliğe İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Şahin, Selçuk Kaymakamı Oğuz Alp Çağlar, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü B. Kürşad Sevim, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Engin Altunoğlu, Selçuk İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Acargil ve Ziraat Odası Başkanı İbrahim Erdallı katıldı. İl Müdürü Mustafa Şahin, “İzmir, şeftali üretiminde önemli bir yere sahip. Bu yıl da bol kazançlı bir sezon diliyorum” dedi. Çerçioğlu, Aydınlık’ın sorularını yanıtladı ve madalyonun diğer yüzünü anlattı.
ŞAMPİYON SELÇUK
Selçuk ilçesi, Ege Bölgesinin meyve deposu. En başta da şeftali geliyor. İlçedeki toplam meyveliklerin alanı 125.208 dekar. Yüzde 62’lik bölümü kaplayan zeytinden sonra %13’lük bölümünde şeftali, ardından %9’unda mandalina, % ‘te ise incir üretimi yapılıyor. Şeftali üretiminde tüm İzmir’in yüzde 45’i Selçuk’ta bulunuyor ve yıllık 35 bin tonlara ulaşıyor. Çerçioğlu, ilçedeki şeftali üretimini değerlendirdi:
“Geçen yıl şeftali rekoltesi düştü, çünkü şeftali para etmiyor diye bahçeler bozuldu” diyen Çerçioğlu, Adana ve Mersin’de dikim çok olunca dengenin bozulduğuna dikkat çekti. Peki oralarda üretici kazandı mı? Kazanmamış. Ne onlar ne Ege çiftçisi maalesef şeftalide beklediklerini alamamış. Maliyet hesapları ise açık ve net! Bugünkü hesaplar için Çerçioğlu’nun çizdiği tablo şöyle: “Maliyetiyle satış birçok gün kafakafaya gidiyor! Şeftalinin 12-13 lira çiftçiye maliyeti var. Bunun en iyisi kalitelisi 20 liraya gitse, meyve suyuna döküleni de 4 lira deseniz, ortalama fiyatı 12-13 liraya düşer.” Ya işçili? Ya mazot? Yanıtlar içler acısı… “Burdan istanbul’a nakliye için kamyon 50 bin liraya gidiyor. İşçilik ise kiloda 5.75 kuruşu işçiye verilen kısım. Maliyetlerle baş edemiyoruz…”
BU SESE KULAK VERİN
Çözüm önerisi var mı? “Sanayi ürünleri ekilmeli. Mesela pamuk! Çukurova’nın başlıca ürünüdür, ama kalmadı.” diyor İbrahim Çerçioğlu. İkinci ve belki de temel talep ise “mazotta vergi kaldırılsın!”
Çerçioğlu Gıda, iç piyasaya ürün veriyor. Yerleri Selçuk Hal’inde. İhracatı denemişler ama rekabet orda da elverişsiz imiş. İran, Azerbaycan, Mısır gibi ülkelerden gelen meyveler fiyat olarak Türkiye’nin gerisinde kalmış. Bütün bunlar olmaz ise ne yapmalı? Ya da Çerçioğlu ne yapacak? Yanıtı duymak bile istemezsiniz: Böyle giderse bu yıl son diyorum! Ne yapacak o kadar bereketli toprakları? Villa mı dikecek? İnşaat işine mi girecek? Henüz oralara vardırmasa da, güzelim Selçuk şeftalisini ekmekten vaz geçmeyi düşünmesi bile. Tehlike çanlarını çaldırmaya yetiyor.
Değerli Aydinlik.com.tr okurları.
Aydinlik.com.tr ekibi olarak Türkiye’de ve dünyada yaşanan ve haber değeri taşıyan her türlü gelişmeyi sizlere en hızlı, en objektif ve en doyurucu şekilde ulaştırmak için çalışıyoruz. Yoğun gündem içerisinde sunduğumuz haberlerimizle ve olaylarla ilgili eleştiri, görüş, yorumlarınız bizler için çok önemli. Fakat karşılıklı saygı ve yasalara uygunluk çerçevesinde oluşturduğumuz yorum platformlarında daha sağlıklı bir tartışma ortamını temin etmek amacıyla ortaya koyduğumuz bazı yorum ve moderasyon kurallarımıza dikkatinizi çekmek istiyoruz.
Sayfamızda Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına ve evrensel insan haklarına aykırı yorumlar onaylanmaz ve silinir. Okurlarımız tarafından yapılan yorumların, (yorum yapan diğer okurlarımıza yönelik yorumlar da dahil olmak üzere) kişilere, ülkelere, topluluklara, sosyal sınıflara ırk, cinsiyet, din, dil başta olmak üzere ayrımcılık unsurları taşıması durumunda yorum editörlerimiz yorumları onaylamayacaktır ve yorumlar silinecektir. Onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisinde aşağılama, nefret söylemi, küfür, hakaret, kadın ve çocuk istismarı, hayvanlara yönelik şiddet söylemi içeren yorumlar da yer almaktadır. Suçu ve suçluyu övmek, Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre suçtur. Bu nedenle bu tarz okur yorumları da doğal olarak Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yer almayacaktır.
Ayrıca Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında Türkiye Cumhuriyeti mahkemelerinde doğruluğu ispat edilemeyecek iddia, itham ve karalama içeren, halkın tamamını veya bir bölümünü kin ve düşmanlığa tahrik eden, provokatif yorumlar da yapılamaz.
Yorumlarda markaların ticari itibarını zedeleyici, karalayıcı ve herhangi bir şekilde ticari zarara yol açabilecek yorumlar onaylanmayacak ve silinecektir. Aynı şekilde bir markaya yönelik promosyon veya reklam amaçlı yorumlar da onaylanmayacak ve silinecek yorumlar kategorisindedir. Başka hiçbir siteden alınan linkler Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında paylaşılan tüm yorumların yasal sorumluluğu yorumu yapan okura aittir ve Aydinlik.com.tr bunlardan sorumlu tutulamaz.
Aydinlik.com.tr yorum sayfalarında yorum yapan her okur, yukarıda belirtilen kuralları, sitemizde yayınlanan Kullanım Koşulları’nı ve Gizlilik Sözleşmesi’ni peşinen okumuş ve kabul etmiş sayılır.
Bizlerle ve diğer okurlarımızla yorum kurallarına uygun yorumlarınızı, görüşlerinizi yasalar, saygı, nezaket, birlikte yaşama kuralları ve insan haklarına uygun şekilde paylaştığınız için teşekkür ederiz.