Şehirdeki çocuğa kır yaşamını anlattı! Çok yönlü ressam Keskinok resimleriyle anıldı
Ressam Kayıhan Keskinok’un 101. doğum gününe özel bir sergi açıldı. Sergide, Keskinok’un Fakir Baykurt’tan Vecihi Timuroğlu’na kadar Türkiye’nin önemli yazarlarının kitaplarına yaptığı resimleri sergilendi
Ülkemizin yetiştirdiği önemli ressamlardan, 2015 yılında aramızdan ayrılan Kayıhan Keskinok, adına kurulmuş vakıf tarafından her yıl doğum gününe denk gelen 21 Ocak’ta çeşitli eserlerinden oluşan sergiyle anılıyor. Cumhuriyetle yaşıt ressam, “Kayıhan Keskinok Kitap Resimleri” sergisi ile 101. yaşında anıldı. Sanatçı anısına düzenlenen serginin açılışı, Ankara’da Keskinok Sanat Vakfı’nda yapıldı.
Sergide ressamın; Fakir Baykurt’un “Topal Arkadaş”, Vecihi Timuroğlu’nun “Kardaşım Oğul”, Tahsin Saraç’ın “Çıplak kayada çimlenmek”, Hasibe Ayten’in “Dikende Gül Uyanır”, Edebiyatçılar Derneği’nin “Behçet Aysan Kitabı”, Osman Feyizoğlu’nun “Keloğlan Kaf Dağı Yolunda”, Necdet Rüştü Efe’nin “İstanbul Gezisi”, Çetin Öner’in “Mavi Kuşu Gören Var mı”, Milli Eğitim Bakanlığı’nın “Bunları Çözebilir misiniz”, “Can’ın Bir Köy Gezisi”, İnci Adalı’nın “Su Gülleri” ve Adnan Ardağı’nın “Mustafa Kemal Atatürk” kitaplarına çizdiği resimleri sergilendi.
‘ÇOK FARKLI DÜZEYLERDE ESER ÜRETTİ’
Sergi ile ilgili Aydınlık’a bilgi veren Kayıhan Keskinok Vakfı Başkanı Prof. Çağatay Keskinok, babasının çok yönlü bir sanatçı olduğunu şöyle anlattı:
“Farklı düzeylerde eser üretmiş bir sanatçı, aynı zamanda onlar Gazi Eğitim Enstitüsünde Bauhause ekolü olarak yetiştirildikleri için ellerinden her şey geliyor. Ahşap ustalığından metal işçiliğine kadar her türlü işi yapıyorlar. Babamın resim konusundaki yeteneği yalnızca yağlı tuval resimlerle sınırlı değil. Suluboya, sonra yer yer gravür, ondan sonra kitap resimleme çalışmaları… Çalışmaları böyle müthiş bir yelpaze. Hatta bir dönemde kardeşleri evlenirken onlara destek olmak için Boğazlayan ortaokulunda çalışırken, çarşıdaki bütün dükkanların tabelalarını yapmış. Kaligrafisi de çok güzel. Onların da hepsini öğreniyorlar. Gazi Eğitim Enstitüsü böyle köklü bir okul.
ŞEHİRDEKİ ÇOCUĞA KIR YAŞAMINI ANLATMAK
“Bugün sergilenen kitap ve hikâyelere resimleri de, bütün o yaptığı çalışmalar içinde bir dönem uğraştığı konulardan biri. Özellikle çocuk kitapları, bazıları Milli Eğitim Bakanlığının halk eğitimi için hazırladığı kitaplar, özellikle köylüler için, mesela Necdet Rüştü Efe’nin “İstanbul Gezisi” kitabında bir köylü çocuğun babasıyla birlikte bir şiir gezisi gibi çalışmalar.
“Diğerleri de daha çok şiir kitaplarına yaptığı resimler aslında. Türk edebiyatının Fakir Baykurt, Vecihi Timuroğlu gibi çok bilindik yazarlarının kitapları için hazırladığı resimler. Mesela ‘Can’ın Bir Köy Gezisi’ kitabı, Macunköy daha gerçekten köyken, oraya gidip etütler yaptı babam. Ben henüz ilkokul 1. sınıftaydım o zaman, birlikte de gitmiştik. Şehirdeki çocuğa kır yaşamını anlatmak, tanıtmak, hayvanları göstermek, hayal dünyasını geliştirmek, sevdirmek amacıyla böyle çocuk kitapları çalıştı.” 17 Şubat 2024 tarihine kadar açık olan “Kayıhan Keskinok Kitap Resimleri” sergisi, Pazar ve Pazartesi günleri hariç 13.00-19.00 saatleri arasında izlenebilir.