Şehirlerde yaşamak zorlaştı köylere göç başladı
Almanya’da göç tersine dönmeye başladı. En kalabalık eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'da yapılan araştırma kentlerden köylere doğru göçün arttığını ortaya koydu. İnsanların kırsal alanları tercih etmesinin en önemli nedeni ise şehirlerdeki konut fiyatlarının yüksek olması
Almanya'da nüfus bakımından en kalabalık eyalet olan Kuzey Ren Vestfalya'da yapılan bir araştırma, kentlerden kırsal alanlara doğru göçün arttığını ortaya çıkardı. Bertelsmann Vakfı tarafından yapılan araştırmaya göre büyük şehirlerde konut fiyatlarının yüksek olması ve evden çalışma imkânının olması insanların köylerde yaşamasına neden oldu. Vakfın paylaştığı verilere göre 2020-2021 yıllarında şehirleri terk edenlerin sayısı, büyükşehirlere taşınanların sayısını aştı.
KIRSAL BÖLGELERDE NÜFUS ARTTI
Vakıf, araştırmasında Eyalet İstatistik Kurumu’nun verilerine de yer verdi. Özellikle Doğu Vestfalya ve Sauerland bölgesine taşınanların sayılarında artış tespit eden vakıf, bu bölgeleri terk edenlerinin sayılarının 2009-2011 yılları arasında çok daha yüksek olduğunu paylaştı.
Kırsal alanlara dönüşün en önemli gerekçesi ise konut fiyatlarının yüksek olması. Araştırma sonuçlarını değerlendiren proje yönetici Petra Klug ayrıca iş dünyasındaki dijitalleşmenin de tercihlerde etkili olduğunu söyledi. “Kırsal alanlara böylesine bir geri dönüşün olması gerçekten de dikkat çekici bir gelişme” diye konuşan Klug, birçok ailenin Kovid-19 salgını öncesinde de düşlediği müstakil konut hayalinin büyük şehirlerde mümkün olmadığını belirtti.
‘ÇÖZÜM SOSYAL KONUT YAPIMINDA’
Yaşanan gelişmeleri değerlendiren Alman Sendikalar Birliği Konut Politikaları Uzmanı Maximilian Fuhrmann kırsal alanlara taşınmanın işçiler için bazı masrafları da beraberinde getirdiğini vurguladı. Aydınlık Avrupa’ya konuşan Fuhrmann, “İşçiler için işyerlerinin yakınında uygun fiyatlı bir ev bulmak gittikçe zorlaşıyor” dedi. Fuhrmann sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok kişi artık şehirlerdeki kiraları karşılayamıyor ve taşraya taşınıyor. Özellikle metropollerde ve çevresinde barınma, normal gelirliler için gittikçe daha da ödenemez hale geliyor. Bu nedenle çalışanlar daha uzun yollardan işe gidip gelmeyi kabul ediyor. Aileleri ile vakit geçirmek yerine zamanları trafikte geçiyor. Evden çalışma da her meslekte mümkün değil ve bu nedenle tüm çalışanlara da sunulamıyor. Sosyal konut inşası ve sosyal kira yasası genişletilmeli ve şehirlerde barınmanın herkes için ödenebilir olmasını sağlamalı.”
TAŞRALARDA NİTELİKLİ İŞ GÜCÜ AÇIĞI
Bertelsmann Vakfı’nın bir diğer tespiti de öğrenim hayatı için taşralardan şehirlere taşınan çok sayıda gencin ilerleyen dönemlerde yeniden taşralara geri dönmeleri oldu. Araştırmaya göre özellikle kırsal bölgelerde konut arayan genç aileler ve çocuklarına yakın yaşamak isteyen büyükanne ve büyükbabalar ilerleyen yıllarda köylere geri dönüyor. Kırsal bölgeler ise Almanya’da son yıllarda artan nitelikli iş gücü açığını gidermek için bu olanağı değerlendirmeye çabalıyor. Bu durumun birçok küçük belde için fırsat olduğunu değerlendiren proje yönetici Petra Klug, “Aileler, farklı şekillendirme olanakları buldukları yerlere ilgi gösteriyor” diyor. Bazı bölgeler ise bölgesel girişimlerle yeni iş olanakları sağlamak için çabalıyor. Bu projelerden birini yöneten Karin Gottfried, ailelerin bu sayede bilinçli olarak kırsal bölgelerde yaşamayı seçtiklerini vurguluyor. Şehir kenarlarında yaşamanın da pahalılaştığını belirten Gottfried, “Büyükannenin eski evi ya da büyükanne-büyükbabanın yakınında yaşamak birçok genç aile için gerçek bir seçenek haline geliyor” diye konuştu.